ANGOLEMLİ

TDP Gazimağusa milletvekili Hüseyin Angolemli “ülkemizin ulaşım sorunları” konusunda konuştu.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı’nın, Cumhuriyet Meclis’inde bulunmamasını eleştiren Angolemli, Gazimağusa yolunun bakımsız olduğunu, otların büyüdüğünü tehlike yarattığını kaydetti.

Angolemli, “Yollar otlardan görülmez oldu. Vasıtaların nereden geldiğini göremezsiniz. Bu konular ihmal edilmeye gelmez. Bakanı göreve çağırıyorum. Oluşacak olumsuz bir olayın sorumlusu o olacaktır. Trafik Komisyonu oluşturuldu, ne kararlar alındı? Trafikle ilgili tüm birimleri bir yerde topladık. Hiçbir gelişme yoktur” dedi.

Ağır vasıtalar konusuna değinen Angolemli, bu vasıtaların yolları çöktürdüğünü söyledi. Angolemli, ağır vasıtaların denetlenip denetlenmediğini sordu.

Bölünmüş yol, duble yollara yan çıkışlar yapılamaması gerektiğinin altını çizen Angolemli, servis yolu olmadığından bu durumun büyük tehlike yarattığını kaydetti.

Kazalarda sadece sürücülerin değil, devletin de suçlu olduğunu belirten Angolemli, altyapının yetersiz ve sorunlu olduğunu savundu.

İskele Çevre Yolu’nun meskun bölgeden geçirilmek istendiğini söyleyen Angolemli, bu güzergahın yanlış olduğunu ifade etti.

Polisin personel bakımından yetersiz olduğunu, trafiğin de bundan nasibini aldığını söyleyen Angolemli, kazalar sıklıkla yaşanırken, trafik polisinin her an yollarda olması gerektiğini kaydetti.

TATAR

UBP Lefkoşa milletvekili Ersin Tatar “ekonomik gelişmeler” konusuna değindi.  Tatar, Ercan Havalimanı ihalesi konusunun önemli bir konu olduğunu belirtti.

İhale ve şartname gereği projeye başlanması gerektiğini, bu kadar gecikmesine anlam veremediklerini söyleyen Tatar, hükümetin bu konuyu takip etmediğini savunarak bunu eleştirdi.

Tatar, görüşmenin BRT-2’den canlı yayınlanmamasını eleştirerek, halkın konuşmaları dinleyemediğini belirtti.

KIB-TEK Başkanı İsmet Akim’i eleştiren Tatar, Sayıştaylığın kuruma gitmesini ilgili bakanın istediğini ancak denetleme yapılamadığını söyledi. Tatar, Akim’in kendisini Başbakandan daha yetkili gördüğünü iddia etti.

Petrol fiyatlarının düştüğünü, elektrikte ucuzlama yapılması gerektiğini belirten Tatar, maktu ücrette yapılan düzenleme ile bu indirimin halka yansıtılmadığını söyledi.

Tatar, KIB-TEK’e yapılan yatırımlara değinerek, yatırımlar için Borçlanma Komitesi’ne başvuru yapılması gerektiğini ancak bunun yapılmadığını belirtti.

Tatar, kurumun 2014 yılına ait denetlenmiş alacak ve verecekleri ile tahsilatlarının ne durumda olduğunu sordu.

Ek mesai ödemelerine de değinen Tatar, rakamlarının yüksek olduğunu, rakamın ekonomiyi olumsuz etkilediğini anlattı.

Tatar, faizler konusunda da çalışmalar yapılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

MUNGAN

Maliye Bakanı Zeren Mungan, Ercan Havalimanı ile ilgili sürecin devam ettiğini, hükümetin konuyu hassasiyetle takip ettiğini belirtti.

KIB-TEK ile ilgili konuya ilişkin, Kamu Finansmanı ve Borçlanma Yasası’nın bir maddesini okuyan Mungan, kamu ile ilgili tüm tarafları kapsadığını belirtti.

Mungan, ne tür konuların Borç Komitesi’ne geleceği ile ilgili yasadaki maddeyi de okuyarak, “kamu ile ilgisi olan kurumlar Borç Komitesi’ne gelmek durumundadır” dedi.

Mungan, KIB-TEK’in borçlanması ile ilgili Borç Komitesi’nin onayladığı yatırımın miktarlarına ilişkin bilgi verdi.

Ledlerle ilgili süreci de anlatan Mungan, Borç Komitesi’nin onay almayan projeleri değerlendirmeye almadığını belirtti.

Mungan, KIB-TEK’in 2014 yılı sonuçlarının henüz gelmediğini ancak Borç Komitesi’nin en yakın tarihte yapılan değerlendirmeleri ve ara bilançoları alarak borçlanma yetkisi verdiğini ifade etti.

Mungan, kurumun durumunun eskiye oranla daha iyi noktada olduğunu kaydetti.

TC’nin finanse ettiği kaynakların yeterli düzeyde kullanılamadığını, bu kaynakların önemli olduğunu belirten Mungan, çözüm üretme adına çalışma yaptıklarını söyledi.

Mungan, Bakanlıkların bütçe ödenekleri içinde kaynaklarını en verimli şekilde kullanması gerektiğini belirtti.

Mungan, “Ek mesai ile ilgili boyutlar üst noktada. Buna yönelik ciddi tedbirler almak zorundayız. Hizmetlerin aksamayacağı şekilde uygulamalar hayata geçirmeliyiz. Buna yönelik çabalarımız devam ediyor” dedi.

TATAR

UBP milletvekili Tatar, bakanın konuşmasından sonra yeniden söz aldı.

Tatar, Maliye Bakanı’nın, KIB-TEK başkanının suç işlediğini aktardığını iddia etti. Tatar, “Yasaları kendinize göre yorumlarsanız, işler kötüye gider. Yapılan suçtur. Savcılık gereğini yapmalıdır” dedi.

Konuşmaların ardından oturum kapatıldı. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bir sonraki oturumunu 30 Nisan Perşembe günü saat 10.00’da yapacak.