Suna Erden

CTP-UBP hükümetinin bozulmasının ardından kurulan UBP-DP hükümeti için Cuma günü Meclis Genel Kurulu’nda güven oylaması yapılacak. UBP-DP hükümetini yola devam edebilmesi için 26 sayısını bulması gerekiyor. UBP’de 18, DP’de 5 sandalye sayısı bulunurken hükümetin kaderi 4 bağımsız milletvekilinin eline kalıyor. Toplam 23 sayısını bulan koalisyon hükümetinin devamı için bağımsızlardan en az 3’nün hükümete olumlu oy vermesi gerekirken, 4 bağımsız vekilinde hükümete güvenoyu vereceği ifade edildi. Hükümetin güvenoyu almaması konusunda bir risk olmadığı belirtilirken ancak hükümetin ömrü konusunda çeşitli fikirler ortaya atılmaya başlandı. Maliye Bakanlığı’nın DP’de, bakanlığın bir parçası olan Hazine Dairesi’nin ise UBP’de kalmasının ileride sorunlara yol açacağı öne sürülürken, bunun ileride hükümet krizine de dönüşebileceği iddia edildi. UBP-DP Koalisyon Hükümeti’nde kabine dışında kalan Maliye Eski Bakanı Ersin Tatar, Maliye Bakanlığı’nın parçalanmasının yanlış olduğunu ifade etti. Star Kıbrıs’a konuşan Tatar, ülkenin gelirlerinin toplandığı ve tespit edildiği bir bakanlık olan Maliye Bakanlığı ile Hazinenin bir bütün olduğunu, bu şekilde ayrıştırılmasının doğru olmadığını dile getirdi. Tatar ayrıca ülkede Maliye Bakanlığı yapabilecek en iyi ve ender isimlerden biri olduğunu, bu konuda birçok kişinin de kendisi ile aynı görüşte olduğunu ifade etti. Tatar, “Nasıl oldu koalisyon hükümetinde başka bir isim takdir edildi bilmiyorum” dedi. 

TEK BİR AŞAMA KALDI 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından onaylanan UBP-DP Koalisyon Hükümeti’nin bakanlar kurulu listesini açıklandı. Başbakan: Hüseyin Özgürgün (UBP) ,Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı: Serdar Denktaş (DPUG), Ekonomi Enerji ve Hazine Bakanı: Sunat Atun (UBP) Dışişleri Bakanı: Tahsin Ertuğruloğlu (UBP) Sağlık Bakanı: Faiz Sucuoğlu (UBP) Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı: Nazım Çavuşoğlu (UBP) Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı: Kemal Dürüst (UBP) İçişleri Bakanı: Kutlu Evren (UBP) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Ersan Saner (UBP) Milli Eğitim ve Kültür Bakanı: Özdemir Berova (DPUG),Turizm ve Çevre Bakanı: Fikri Ataoğlu’ndan (DPUG) oluşan kabine listesi Akıncı’ya sunuldu. Yeni kurulan hükümetin önünde sadece tek bir aşama kaldı. Yeni hükümet Cuma günü Meclis Genel Kurulu’nda güvenoyuna sunulacak. UBP-DP hükümetini yola devam edebilmesi için 26 sayısını bulması gerekecek. Toplam 23 sayısını bulan koalisyon hükümetinin devamı için bağımsızlardan en az 3’nün hükümete olumlu oy vermesi gerekirken, 4 bağımsız vekilinde hükümete güvenoyu vereceği ifade edildi. 

ÖMRÜ UZUN MU KISA MI OLACAK 

Hükümetin güvenoyu almaması konusunda bir endişe olmazken hükümetin ömrü konusunda çeşitli fikirler ortaya atılmaya başlandı. Maliye Bakanlığı’nın DP’de, bakanlığın bir parçası olan Hazine Dairesi’nin ise UBP’de kalması ileride sorunlara yol açacağı öne sürülürken, bunun hükümet krizine de dönüşebileceği iddia edildi. 

TATAR, “NASIL OLDU BİLMİYORUM” 

UBP-DP Koalisyon Hükümeti’nde kabine dışında kalan Maliye Eski Bakanı Ersin Tatar, Maliye Bakanlığı’nın parçalanmasının yanlış olduğunu ifade etti. Tatar, ülkenin gelirlerinin toplandığı ve tespit edildiği bir bakanlık olan Maliye Bakanlığı ile Hazinenin bir bütün olduğunu, bu şekilde ayrıştırılmasının doğru olmadığını dile getirdi. Ersin Tatar, KKTC’de Maliye Bakanlığı’nı en iyi yapan isimlerden biri olduğunu ancak bakanlığın Serdar Denktaş’a verilmesinin uygun görüldüğünü söyledi. Tatar, “Hem maliyeci hem de iktisatçıyım. Halk tarafından da desteği olan kişiyim. Birçok siyasetçi de Maliye Bakanlığı yapabilecek çok az isimlerden birinin benim olduğunu düşünüyor. Nasıl oldu koalisyon hükümetinde başka bir isim takdir edildi bilmiyorum” dedi. Tatar, Maliye Bakanlığı’nın en önemli bakanlılardan biri olduğunu, Hazinenin UBP’ye Maliye Bakanlığı’nın ise DP’ye verildiğini, bakanlığın bu şekilde parçalanmasının yanlış olduğunu ifade etti. Tatar, Maliye Bakanı olduğu dönemde birçok çalışmaya imza attığını, Türkiye ile protokol görüşmelerinde iyi bir ivme yakaladığını ifade ederek, “Umarım Serdar Denktaş’ta aynı başarıyı sağlar “dedi. 

İŞLERİ ÇOK ZOR 

Tatar, Cuma günü yapılacak güven oylamasında bir sorun çıkacağını düşünmediğini ifade ederek, “Yeni hükümete çok görev düşüyor. KKTC’nin reformlardan geçmesi lazımdır. Birçok yasa çıkarılması gerekiyor. Bundan sonraki çalışmalara CTP’nin destek vereceğini sanmıyorum. Komitedeki yasal çalışmalar UBP’den 10,DP’den ise Mustafa Arabacıoğlu’nu katılımı ile yapılacak. Dolayısı ile 11 vekilin çok çaba sarf etmesi gerekecek “şeklînde konuştu.