Suna ERDEN 

UBP Milletvekili ve maliye eski bakanı Ersin Tatar, Vakıflar İdaresi’nin yönetiminde binlerce dönüm arazi, yüzlerce bina ve kiralayabileceği yüzlerce yerler olduğunu, dolayısı ile çok büyük bir gelir merkezi olan vakıfların denetlenmesi gerektiğini söyledi. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Tatar, “Vakıflara ait fazla mallar, çok büyük mülkler vardır. Çok büyük kıyaklar geçilebilir. Yüksek miktarda kira gelirlerinin ertelenmesi veya hiç alınmaması gibi yanlışlıklar olabilir. Bu nedenlerden dolayı devletin oradaki işleri takip etmesi gerekmektedir” dedi.Bir milletvekili olarak Sayıştaylığı göreve çağırdığını kaydeden Tatar,bu kadar paranın döndüğü ve siyasi yoğunluğun oldukça fazla olduğu böyle bir kurumun denetimsiz kalmasının sakıncaları olduğunu dile getirdi. 

ORADA NELER DÖNÜYOR 

Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan kısa süre önce istifa eden Rauf Arsenal’in Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin baskısından dolayı görevini bıraktığını savunan Tatar, “Orada gerçekten bir takım olaylar dönüyor ki, Rauf Arsenal istifa etti. Daha önce Merkezi İhale Komisyonu Başkanlığı yapmış biri bile dayanamayıp bırakıp gitmişse, herkesin kendisine bir soru sorması gerekiyor. Orada neler oluyor?” şeklinde konuştu. 

“VAKIFLAR DENETLENMELİ” 

Bir milletvekili olarak Sayıştaylığı göreve çağırdığını kaydeden Ersin Tatar,“Vakıflar İdaresi bütçe dışıdır. Büyük mallar, çok büyük mülkler vardır. Çok büyük kıyaklar geçilebilir. Yüksek miktarda kira gelirlerinin ertelenmesi veya hiç alınmaması gibi yanlışlıklar olabilir. Bu nedenlerden dolayı devletin oradaki işleri takip etmesi gerekmektedir. Sayıştaylığın inceleme yapması yerinde olacaktır. Ancak bizim ülkemizde olan olur, Sayıştaylık iki sene sonra gider bakar. Yolsuzluk olduğu ortaya çıkar ancak iş işten geçer alan alacağını alır. Dava da havada kalır. Vakıflarda da bu durumların yaşanmaması için ele alınması şarttır” ifadelerini kullandı. 

SİYASİ YOĞUNLUK VE PARA VARSA YANLIŞ İŞLER OLUR 

Vakıflara ait büyük mülklerden gelen kira gelirlerinin ekonomiye ciddi katkıları olduğunu kaydeden Tatar,bu kadar paranın döndüğünü ve siyasi yoğunluğun oldukça fazla olduğu böyle bir kurumun denetimsiz kalmasının sakıncaları olduğunu dile getirdi.Tatar, Dome Otel’in sözleşmesinin 3 yıl sonra tamamlanacağını belirterek, yeni bir ihaleye çıkılması ve devlete gelir getirecek bir şekilde yeniden kiralanması gerektiğini vurguladı. 

DOME OTEL CTP KONTROLÜNDE 

Tatar, “Dome Otel’in işletmesi şuanda eski çalışanlarında ve düşük kira ile faaliyetlerini sürdürüyorlar. Bu kişilerin sözleşmesi 3 yıl sonra tamamlanıyor. Vakıflar İdaresi ile Turizm Bakanlığı yeni bir ihale ile daha yüksek kira bedeli karşılığında yeni bir turizm tesisi yapacak birilerine Dome Otel’i vermeli” dedi. Tatar, Dome Otel’in CTP Merkez Yönetim Kurulu’nun kontrolünde olduğunu savunarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Kıb-Tek’te nasıl meydanı boş bulup yanlış icraatlar yaptılarsa, yine aynı şekilde devam edecekler. Bu nedenle Vakıflara ait tüm yerlerde denetim ve kontrolün şart olduğu düşüncesindeyim.