Remzi Samar

Ulusal Birlik Partisi Genel Başkan Adayı ve Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, adaylık sürecini, Genel Başkan Hüseyin Özgürgün’e karşı çıktığı noktaları ve hedeflerini Yeni Bakış’a anlattı. Başından beri büyük tartışmaları da beraberinde getiren ve parti içinde Genel Başkan Hüseyin Özgürgün’e edilen muhalefetin ana sebeplerinden olan üyelik sistemiyle ilgi ciddi eleştirilerde bulundu. Özgürgün’ü kendisine yakın isimleri kullanarak kurultayda oy toplamak için üye yazdırmakla suçlayan Tatar, yaşananların tabanda fevkalade bir rahatsızlık yarattığını belirtti. “Parti bu haldeyken kenarda durup bekleyemezdik” diyen Tatar, 5 adayın da ekip ruhuyla çalıştığını ve ikinci tura Özgürgün’le çıkacak isim etrafında birleşeceklerini söyledi. UBP’nin CTP ile ortaklık kurma şeklinin çok yanlış olduğunu vurgulayan Tatar, “Hüseyin Özgürgün, kurultay kazansın diye bakanlıkları kullandı. Resmen partiyi sattı. Hem partiyi aşağılayarak hükümete girdi, hem de CTP ideolojisi ile hazırlanan bir programı sorgusuz sualsiz kabul etti.  CTP’ye önemli bakanlıkları verdiler, UBP’ye de boş bakanlıklar kaldı” dedi.

"Çıkarlarına göre üye yapıyor"

Ersin Tatar, Pati Meclisi’nin delegelik sisteminden üyelik sistemine geçmeyi demokratik olduğu için uygun gördüğünü hatırlatarak, delege sistemindeki sıkıntıların daha şeffaf olan üyelik sistemine geçileceğine dair kanaat oluştuğunu belirtti. Üyelik sistemi pratiğe geçirilmeye başlandıkça ciddi sorunlar doğduğunu anlatan Tatar, Kurultay delegesi sayısının bin 400, ilçe delegelerinin de 2 bin  civarında olduğunu söyleyerek, toplamda doğal üye sayısı olan 3 bin 500 kişi ile seçime gidilmesinin konuşulduğunu belirtti. Ancak parti içinde bazılarının zaman kalırsa yeni üye yazalım dediğini ve ilk etapta sayının bin olarak belirlendiğini ifade eden Tatar, toplamda 5 bin sayısının geçilmemesi üzerinde hemfikir olunduğunu söyledi. 

Tatar. Gelinen süreçte sayının aşıldığını fark ettiklerini belirterek bugün 8 bin civarında üye ile kurultaya gidileceğini ifade etti. Tatar, örgütsel yapının merkezden yapılan üyeliklerle çöktüğünü vurgulayarak, Hüseyin Özgürgün’ün yandaşları olan bölgelerde üye sayısının inanılmaz boyutta arttığını kaydetti. Özgürgün’ün kendisine yakın milletvekillerine üyelik formları vererek, kendi çıkarları için üye yazdırmaya başladığını anlatan Tatar, UBP’nin örgütsel yapısının by-pass edildiğini savundu. Tatar, partinin içine düşürüldüğü durum yüzünden kırsalda büyük sıkıntılar yaşandığını ve partililerin birbirine düştüğünü söyleyerek, merkeze tepkinin arttığını belirtti. Tatar, “Merkezden yazılan isimler örgütlerde fevkalade rahatsızlık yarattı. Hatta bazı partililer, üye yapılan isimlerin gerçek UBP’li olmadığını düşünüyor” dedi.

"Milletvekili olmak için Özgürgün kullanılıyor"

Tatar, Özgürgün’ün karşısına çıkan 5 adayın da rahatsız olduğunu belirterek, listelerin ne durumda olduğunu bilmediklerini söyledi. 15 Ağustos’ta üyeliklerin dondurulduğunu söyleyen Tatar bu süreç içinde Özgürgün’ün işine gelecek isimlerin partiye üye yazıldığını savundu. Tabanın artık patlama noktasına geldiğini kaydeden Tatar bu sorunların tümünün sorumlusunun Özgürgün olduğunu söyledi. Hüseyin Özgürgün’ün etrafındaki birkaç ismin bu süreci yönettiğini ve aslında amaçlarının  da Özgürgün’ün kazanması olmadığını belirten Tatar, “Bazı isimler var ki bu yolla gelecek seçimde milletvekili olmayı garantilemeye çalışıyor. Amaçları kendi bölgelerinden sıralamaya girmek” dedi. Tatar, “Sırf Hüseyin Bey kurultay kazansın diye bizim bu yanlışlıkları hazmedebilmemiz mümkün değil” dedi. Tatar, Özgürgün’ün liderlik vasfı kalmadığına vurgu yaparak, “Yanlarında kalanlar sadece onun gücünü kullanıyor” şeklinde konuştu.

"5 aday kenetlendi"

Tatar, parti üyelerinin iyice ölçüp biçmesi gerektiğini söyleyerek, “Halk nasıl bir tip istiyorsa ona göre oy vermeliler. Kendi şahsi menfaatlerini gözeterek, oğlum kızım işe girsin ben de müsteşar olayım mantığıyla hareket edilirse bu UBP’ye ihanet olur” dedi. Tatar, 5 adaydan herhangi birinin etrafına toplanılabileceğini de sözlerine ekleyerek, “Biz ekip ruhuyla çalışıyoruz, klasik anlamda birinin lider olmasından yana değiliz. O daha sonraki iş, ikinci tura hangimiz çıkarsak onun etrafında toplanacağız. Eğer Özgürgün dışında birileri ikinci tura kalırsa, az oy olan çok oy alan lehine çekilecek. İkinci tura gerek yok” dedi.

“Partiyi sattı”

Tatar, “Hüseyin Özgürgün, kurultay kazansın diye bakanlıkları kullandı. Resmen partiye sattı. Hem partiyi aşağılayarak hükümete girdi, hem de CTP ideolojisi ile hazırlanan bir programı sorgusuz sualsiz kabul etti.  CTP’ye önemli bakanlıkları verdiler, UBP’ye de boş bakanlıklar kaldı” dedi. 

Kaynak: Yeni Bakış Gazetesi