Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 211 milyon 356 bin 600 TL olarak öngörülen Polis Genel Müdürlüğü bütçesini oy çokluğuyla kabul etti.

ÇAVUŞOĞLU: “POLİSİN SİVİLE BAĞLANMASINI İSTİYORUZ”

Bütçenin görüşülmesi sırasında söz alan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, poliste adaleti Meclis’in sağlaması gerektiğini ancak 2016 bütçesinin ekside olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, polisin sivile bağlanmasını istediklerini söyledi.

Bütçenin ekside olmasının nedenlerini sorgulayan Çavuşoğlu, elektrik, mühimmat, periyodik yayımlar, akaryakıt gibi kalemlerde yapılan kesintilerin, polisin görev yapmasını kısıtladığını belirtti. 

Polise yurt içinde staj ve eğitim verecek bir altyapı ve kadro olmadığından dolayı, polisin yurtdışına gittiğini söyleyen Çavuşoğlu, yurt dışı eğitim ve staj giderlerine bütçede ayrılan payın düşürülmesini eleştirdi.

Çavuşoğlu, eğitim ve staj çalışmalarının, hizmet içi eğitimlerin sadece ülkede yapılmasının doğru olmadığını, polisin eğitim için yurt dışına da gitmesi gerektiğini söyledi.

Bütçedeki kesintileri eleştiren Çavuşoğlu, “Polis kimseye muhtaç edilmemelidir” diye konuştu.

Çavuşoğlu, en nitelikli personelin, güçlü otomobillerin ve teçhizatın polise kazandırılması gerektiğini belirtti.

Özel Güvenlik Yasası’nın henüz geçmediğini söyleyen Çavuşoğlu, yasanın geçmesi halinde polisteki kadro sorunlarının bir nebze giderileceğini kaydetti.

Nazım Çavuşoğlu, bütçedeki eksik kalemler için gerekli tadilatın yapılmasını istedi.

GÜNDÜZ: “POLİS YOĞUN ÇALIŞIYOR, BU TEMPODA NE KADAR VERİM ALINABİLİR?”

DP UG Milletvekili Menteş Gündüz, yasaların uygulanmasının önemli olduğunu belirtti.

Günümüzde işlenen suçların şekil değiştirdiğini söyleyen Gündüz, bütçenin geçen yıla oranla azaltılmasını eleştirdi ve bütçenin yetersiz olacağını söyledi.

Özel Güvenlik Yasası’nın polisi rahatlatacağını ifade eden Gündüz, bu yasaya önem verdiklerini kaydetti.

Kamu reformunda polis terfilerinde İngilizce sınavına da yer verildiğini söyleyen Gündüz, 80 bin öğrenci bulunan ülkede yabancı öğrenci sayısının da fazla olduğunu, dolayısıyla İngilizce bilmenin gerekli olduğunu belirtti.

Gündüz, MOBESE’nin değişen dünya şartlarında gerekli olduğunu, teknolojinin kullanılması gerektiğini ifade etti.

Gündüz, ülkeye girmesi yasak olan her şeyin hava veya denizden kaçak olarak girdiğini dolayısıyla deniz polisinin zaruri olduğunu vurguladı.

İmkansızlıkların verilecek hizmetleri olumsuz etkilediğini söyleyen Gündüz, polislerin belirli bir alanda uzmanlaştığını terfiler yapıldığında da bunun dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Gündüz, polisin işinin zor olduğunu, vardiya dışında da çeşitli görevlere çağırıldığını, bu yoğun tempoyla ne kadar verim alınabileceğinin tartışılır olduğunu belirtti.

Gündüz, her meslekte olduğu gibi polislikte de tecrübenin önemli olduğunu, kamuda ve poliste tecrübeli insanların by-pas edilip atıl duruma getirildiğini kaydetti.

Bet ofislere giriş yaşının 21 olduğunu belirten Menteş Gündüz, bet ofislere girişlerin sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğini ifade etti.

Gündüz, kişilerden çok teknolojinin kullanılarak polise yardımcı olmak gerektiğini ifade etti.

DİNÇYÜREK: “ADİL YARGILAMA, ADİL SORUŞTURMA SÖZ KONUSUYSA KONUŞULABİLİR”

DP UG Milletvekili Hakan Dinçyürek, en temel insan haklarından bir tanesinin adil yargılanma hakkı olduğunu belirterek, yasaların adil yargılanmaya uygun hale getirilmesi gerektiğini, uygulamaların da yasalara uygun olması gerektiğini söyledi.

“Adil yargılanma eğer adil soruşturma söz konusuysa konuşulabilir” diyen Dinçyürek, adil sorgulanmanın yasalarla düzenlenmesi gerektiğini anlattı.

Adil sorgulanmanın kayıtla ve mutlaka avukat nezaretinde olması gerektiğini ifade eden Dinçyürek, bununla ilgili yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Uyuşturucuyla mücadelede denetimli serbestlik konusuna değinen Dinçyürek, bunu desteklediklerini ancak bu konuda bazı çekinceleri olduğunu ifade etti.

İnsan kaynakları ve personel istidamı konusunda sıkıntılar olduğunu söyleyen Dinçyürek, özel güvenlikle ilgili yasal düzenlemelerle polisin bazı noktalarındaki görevlerinin özel güvenliğe devredilebileceğini söyledi.

Polisin ihbar yapıldığında olay yerine geç geldiği veya olayları ihbar eden vatandaştan ifade istendiği yönünde eleştiriler olduğunu kaydeden Dinçyürek, bunlarla ilgili Polis Genel Müdürlüğü’nün alabileceği pratik önlemlerin alınması, eğer yasal düzenleme gerekirse bunun ele alınması ve ihbar eden vatandaşın çeşitli prosedürlerle pişman edilmemesi gerektiğini kaydetti.

TATAR: “POLİSTE 900 EKSİK VAR”

UBP Milletvekili Ersin Tatar, polis teşkilatına huzur ve güvenlik anlamında çok önemli görevleri yerine getirdiği için teşekkür etti.

Tatar, polis teşkilatında 900’e yakın istihdam eksikliği bulunduğunu, bunun büyük bir sıkıntı olduğunu söyledi.

Tatar, polis teşkilatının iyi bir noktada olduğunu KKTC’nin huzur ve güvenlik ortamı açısından dünya ölçeğinde ilk sıralarda yer aldığını, bunda da polis teşkilatının büyük katkısı bulunduğunu kaydetti.

KALYONCU: “45 POLİS TÜZÜĞE UYGUN ALINDI”

Başbakan Ömer Kalyoncu da, teşkilat yasasında boşluk olmasının bu kadar polise ihtiyaç olduğu anlamına gelmediğini ifade etti.

Kalyoncu, geçmiş yıllarda polis alımlarında problemler yaşandığını ve mahkemelere taşındığını, bu yıl 45 yeni polis alındığını, tüzüğe aykırı bir durumla karşılaşılmadığını söyledi.

Kaliteli personel alımının titizlikle uygulanması gereken bir konu olduğunu belirten Başbakan Kalyoncu, polis alımlarında herhangi bir haksızlık olmadığını ve bunun hükümet adına güzel bir başarı olduğunu, alımların torpilden uzak yapıldığını kaydetti.

Nakil Tüzüğü ile ilgili yapılan çalışmalara değinen Kalyoncu, tüzüğe herkesin ulaşması ve önerilerini iletebilmesi için web sitesine koyduklarını ancak tüzüğe karşı herhangi bir tepki gelmediğini söyledi.

Ülkede bazı mafya olaylarının yaşandığını kaydeden Ömer Kalyoncu, bu konuda polisin elinin güçlendirilmesi; insan hak ve özgürlüklerini ihlal etmeden polisin teknik takip yapabilmesinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

“ÖZEL GÜVENLİK YASASI MECLİS’TE”

Başbakan Kalyoncu, Özel Güvenlik Yasası’nın Meclis’te olduğunu ve en erken zamanda geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

“TRAFİKLE İLGİLİ MOBESE İŞ PLANIMIZDA”

Başbakan Kalyoncu, en çok konuşulan konulardan trafikle ilgili olarak da önümüzdeki bir kaç ayda MOBESE’nin ele alınmasının hükümetin iş planında bulunduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından Polis Genel Müdürlüğü’nün 2016 bütçesi oylandı ve oy çokluğuyla onaylandı.

Meclis Genel Kurulu daha sonra İçişleri ve Çalışma Bakanlığı bütçesini görüşmeye başladı.