Güncel konuşmaların yapıldığı Meclis Genel Kurulu toplantısında ikinci kez söz alan UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, ziraat mühendislerinin görevden alınmasıyla oluşan boşlukla ilgili yetkililerin bilgisi olmadığı yönündeki düşüncesini aktararak, “zirai levazıma bir edebiyat öğretmeninin atanması ne kadar doğru” diye sordu.

Sucuoğlu, Skarpi konusunda konuşurken, bu hastalığın ciddi şekilde tehlikeli olduğu konusunda veteriner görüşü olduğunu aktardı.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar, ekonomik sıkıntılarla ilgili konuşma yapmak üzere kürsüye çıkarak CTP Milletvekili Hamzaoğlulları’nın konuşmasını eleştirdi. Bunun üzerine iki milletvekili arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.

“Sayıştaylığın elemanlarını sokağa attılar” diyerek bugün bir gazetede çıkan manşet haberini gösteren Tatar, bir belediye başkanının kızının Elektrik Kurumu’na işe alındığını söyleyerek bu konuda açıklama istedi.

Tatar akıllı sayaç gündeme geldiğinde 100 kişinin boşa çıkacağını buna rağmen 120 kişi daha istihdam yapıldığını söyledi. Tatar, 500 kişi bile fazlayken ve 100 kişi daha işsiz kalacakken neden bu istihdamların yapıldığını sordu.

Tatar Elektrik Kurumu yönetiminin görevden alınmasını da talep etti.

Ülkede ciddi ekonomik sıkıntılar yaşandığını belirten Tatar hükümeti bu konuyla ilgili tedbirsiz olmakla suçladı.

ANGOLEMLİ

Son olarak TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli güncel konuşma yaptı. Angolemli, İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerin sorunlarına ilişkin konuştu.

İngiltere’de binlerce Kıbrıslı Türk olduğunu dile getiren Angolemli, bu nedenle oradaki temsilciliğin tam donanımlı olması gerektiğini ifade etti.

Londra’daki Kıbrıslı Türklerin sayısının tam olarak bilinmediğini söyleyen Angolemli orada iyi çalışan bir temsilcilik olmadığını savundu.

Londra’daki Kıbrıslı Türklerin eğitimle ilgili sorunlarına da değinen Angolemli bu sorunların çözülmesi için bir yıllığına gönderilen öğretmenlerin yeterli olmadığını ifade ederek oradakilere özgü eğitim planları yapılması gerektiğini kaydetti.

Angolemli Londra temsilciliğinin uzman eleman bakımından yeterli bir seviyeye getirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

İngiltere’de çok sayıda Kıbrıslı Türkte kapatılan KTHY’nin biletleri olduğunu da söyleyen Angolemli “bu konuda ne yapılacak” diye sordu.

Angolemli İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerin oy hakları konusunda gereğinin yapılması ve İngiltere’deki Kıbrıslı Türkleri için bir bakanlık ya da daire oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Angolemli, Sağlık Bakanlığı’nın verdiği sağlık raporlarının GKK’da sayılmadığı yönünde söylemler olduğunu ifade ederek bu konuda açıklama yapılmasını istedi.

GÜLLE

Daha sonra söz alan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle “Angolemli’yi hayretlerle izledim” diyerek birilerinin gerçekle alakası olmayan spekülasyonlarla çok değerli kurumları yıpratmaya çalıştığını belirtti ve olayın bir kişinin geçici olarak askerlik yapamaz kararı alması olduğunu dile getirdi.

Konunun rüşvet ya da uygunsuz raporla alakası olmadığını söyleyen Gülle konunun kişinin o dönemlik durumuyla ilgili olduğunu kaydetti.

Kurumların yıpratılmaması adına bu konuda spekülatif davranmaya son verilmesi gerektiğini ifade eden Gülle hastane kurullarının müdahaleye kapalı olduğunu anlattı.

Askerlikle ilgili konuların doğru olmayan zeminlerde tartışıldığını ifade eden Gülle, hekimlerin rüşvet aldığı ya da benzeri bir söylemi asla kabul edemeyeceğini kaydetti.

Gülle’nin konuşması sırasında TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı resmi gazeteden yayınlanmadığı için askerlikle ilgili sağlık tüzüğünün gayrı yasal olduğunu ifade ederek bu konuda açıklama istedi.

Gülle bu konuyu araştıracağını söyledi.

ANGOLEMLİ

Daha sonra yeniden söz alan Angolemli bir siyasetçi olarak halkın sorunlarıyla ilgilenmek durumunda olduğunu, yetkili makamların konuyla ilgili açıklama yapmaması nedeniyle konuşmasını yapmak durumunda kaldığını söyledi.

Tüzüğün gayrı yasal olduğu söylemlerine de değinen Angolemli gerekli açıklama gelmezse meclis araştırması istemek durumunda kalacağını söyledi.

Konuşmaların ardından yazılı sorular ve cevapları okundu ve Meclis Genel Kurulu toplantısı sona erdi.

Meclis Genel Kurulu sonraki toplantısını 23 Şubat Pazartesi günü yapacak.