Güncel konuşmaların yapıldığı Meclis Genel Kurulu’nda CTP Milletvekili Birikim Özgür “Su Geçiş Dönemi Protokolü ve Ekonomik Program”la ilgili konuştu.

Birikim Özgür, çözüm isteyen bir devlet olarak federal çözüme hazırlanılması gerektiğini belirterek, Yıldırım’ın çözüme yaptığı vurguya dikkat çekti.

TC’nin her fırsatta çözümü ve hazırlıkları destekleyeceğini belirttiklerini anımsatan Özgür, imzalanan protokolün değil uygulanmasının önemli olduğunu söyleyen Başbakan Özgürgün’e destek belirtti.

Protokollerde yer alan reformlarla ilgili taahhütlerin yerine getirilmediğini ve bunun da güvensizlik yarattığını söyleyen Özgür, programda yer verilen bölgesel işbirliklerinin de çözüme katkı yapacağını ifade etti.

Su konusunda geçiş döneminde bile sorun çıktığını ihale ve yatırım noktasında daha farklı tartışmaların ortaya çıkacağını ifade eden Özgür, suyun fiyatı konusunda farklı sorular yöneltildiğini ancak cevap alınmadığını söyledi.

Fiyatta değişiklik yapılmaması durumunda niyetin belediyeleri batırmak olacağını söyleyen Özgür, CTP’nin de, kendisinin de bu fiyat belirleme ve geçiş döneminin olabildiğince kısa tutulması gerektiğine inandıklarını kaydetti.

Özgür, DSİ’nin fonksiyonunun olabildiğince kısa olması ve belirgin hatlarla çizilmesi gerektiğini söyledi.

Özgür, protokolde yer alan takvimlendirilmiş faaliyetlerin seçimden sonraya bırakılmasıyla ilgili söylemlerde bulunan Ersin Tatar’ı da eleştirerek, Kıbrıs Türkü’nün ayakta durması için yapılacak dönüşümün sonraki hükümete kalacağını belirtti.

Bütçe açığıyla ilgili belirlenen hedeflere de işaret eden Özgür, protokoldeki maddeler yerine getirilmezse reform destek ödeneğinin de alınamayacağını anımsattı.

Özgür, ekonomik programa CTP’nin de itiraz ettiği noktalar bulunduğunu ancak uygulanması halinde Kıbrıs Türkü’nün kazançlı çıkacağını belirtti.

TATAR

Özgür’ün söylemlerine cevap vermek için söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, bir TV programında ekonomik protokolün kendisini memnun ettiğini ancak bazı maddelerin hayata geçirilmesi için bir dizi çalışmaya gerek olduğunu söylediğini yineledi.

Limanlar, elektrik gibi konularında yapılacak çalışmaların seçimden önce tamamlanamayacağını ileri süren Tatar, Özkan Yorgancıoğlu’nun başlattığı çalışmaların da Talat’ın gelişiyle baltalandığını ve ülkenin 3 yıl kaybettiğini savundu.

Tatar, muhtemel CTP Genel Başkanı Erhürman’ın CTP’nin önceden onayladığı konularda bile farklı söylemler yaptığını ve sosyal medyayı iyi kullanan Erhürman’ın periyodik olarak “kendilerine laf çaktığını” söyledi.

Ersin Tatar, ülkenin genelinde niyet olursa bu hazırlıkların yapılabileceğini, gündemdeki kablo döşeme noktasında bile karar verilmesi gereken konular olduğunu anımsattı.