Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ersin Tatar, Türkiye’nin “etkin ve fiili” garantisinin sulandırılmasının Kıbrıs Türk halkına yapılabilecek en büyük hata olacağını belirtti.

Tatar, yaptığı yazılı açıklamada, müzakerelerle birlikte gündemde olan Türkiye’nin “etkin ve fiili” garantisi konusunu yorumladı. Tatar, “Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Türkiye’nin etkin, yani tek yanlı müdahale hakkını kapsayan;  fiili, yani Türkiye’ye Kıbrıs’ta asker bulundurma olanağı sağlayan sistemi etkisiz hale getirecek bir yolu asla açmaması gerektiğini, bunu yapmanın Kıbrıs Türkü’ne pahalıya mal olacağını” savundu.

Tatar, “Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı’nın varılacak antlaşmanın mutlaka Kıbrıs Türk halkının güvenlik, eşitlik ve özgürlüğünü içermesi gerektiğini söylemesine rağmen attığı bazı adımlar veya ifade ettiği bazı söylemler bunları sağlayacak nitelikte değildir” dedi.

“YAŞAMSAL ÖNEME SAHİP”

Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini içeren bir antlaşmaya onay vermeyeceğini Kıbrıs Rum tarafındaki tüm partilerin oy birliği ile defalarca dile getirdiğini, Cumhuriyet Meclisi’nin de 24 Şubat 2010 tarihinde oy birliği ile aldığı kararın Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini bir antlaşma için şart gördüğünü belirten Tatar, “Oysa, gerek Ortadoğu’da yaşanan son askeri ve ekonomik gelişmeler, gerekse Rum tarafındaki EOKA terör örgütü uzantısı, Kıbrıs’ı Yunan yapma hayali kuran partilerin yükselişi Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devamının Kıbrıs Türk Halkı için yaşamsal öneme sahip olduğunu kanıtlar niteliktedir” dedi.

Tatar, Kıbrıs’ta barışı sağlayan ve koruyanın BM değil Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin mevcudiyeti olduğunu belirtti.

“EN BÜYÜK HATA OLUR”

Ersin Tatar, “Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini sulandırmak, hadım etmek, Kıbrıs Türk halkına karşı yapılabilecek en büyük hatadır. Kıbrıs Türkü Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin hadım edilmesine razıymış ve Türkiye de buna sıcak bakarsa Kıbrıs meselesini hallonulacakmış gibi bir hava yaratmak da son derece yanlış ve sakıncalıdır” ifadelerine yer verdi.