Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar,  Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik yolunda Rum-Yunan ikilisine ve diğer bazı üyelere inanarak, güvenerek Kıbrıs konusunda kendi stratejik çıkarları ile Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunu göz ardı eden taviz vermesinin asla söz konusu olmaması gerektiğini vurguladı.

Tatar,  Türkiye hükümetinin bu konudaki dik duruşunun Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır tarafından yeniden ortaya konulduğunu, bunun ısrarla devam ettirilmesi gerektiğini belirtti.

Ersin Tatar yaptığı yazılı açıklamada,  “ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ile  Dışişleri Bakanlığı’nın Rum liderin Türkiye’yi muhatap alması, Türkiye’ye Kıbrıs Türkleri’nin haklarını hiçe sayarak teklifte bulunması karşısındaki sessizliğinin ise büyük bir hata olduğunu”  savundu.

Tatar,  Rum liderin, muhatabının Kıbrıs Türk halkı ve onun seçtiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olduğunu unutarak Türkiye’yi muhatap alan tekliflerde bulunduğunu, buna Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı’nın tepki göstermediğini öne sürdü.

“ANASTASİADİS’İN DEĞİRMENİNE SU TAŞIMAK”

Tatar, barış havarisi olarak nitelenen Rum lider Anastasiadis’in, sadece ve sadece kendi çıkarlarını gözeterek Türkiye ile pazarlık yapmaya kalkışırken buna ses çıkarmamanın  en hafif tanımı ile Anastasiadis’in değirmenine su taşımak olduğunu iddia etti.
Tatar açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Rum tarafı Türkiye’ye Avrupa Birliği tam üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılması için Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunu yok sayarak yaşamsal tavizler koparmaya çalışırken bunu kabul edilebilir olarak görmek, buna yeşil ışık yakmak Kıbrıs Türk halkına kötülük yapmaktır.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik yolunda Rum-Yunan ikilisine ve diğer bazı üyelere inanarak, güvenerek Kıbrıs konusunda kendi stratejik çıkarları ile Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunu göz ardı eden bir taviz vermesi asla söz konusu olmamalıdır”

Tatar, bu yönde yapılacak tarihi bir hatanın hem Türkiye’ye hem de Kıbrıs Türk halkına çok pahalıya mal olacağını belirterek, “Türkiye hükümetinin bu konudaki dik duruşunu Avrupa Birliği Bakanı Sayın Bozkır tarafından yeniden ortaya koyması bizi memnun etmiştir. Türkiye, Sayın Bozkır’ın ortaya koyduğu tutumda ısrar etmeli Rumlara Kıbrıs Türkü’nün hak ve hukukunu yok sayma imkanını vermemelidir” ifadelerini kullandı.

Tatar, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ile Dışişleri Bakanlığı’nın Rum liderin Türkiye’yi muhatap alması, Türkiye’ye Kıbrıs Türklerinin haklarını hiçe sayarak teklifte bulunması karşısındaki sessiz kalarak hata yapmakta” olduklarını savunarak, bu hatadan dönülerek, Kıbrıs Türk halkının haklarını temel alan bir siyaset izlenmesi gerektiğini kaydetti.

Tatar, Rum tarafı eğer istediğini başarırsa Türkiye Avrupa Birliği’ne tam üye olacak diye daha pek çok taviz vermek zorunda kalacağını ve Kıbrıs Türkü’nün görüşme masasında oturmasının şekilden öteye bir önem taşımayacağını belirtti.