Tatar, yaptığı yazılı açıklamada,  “kendisini Genel Başkan adayı olmaya iten en önemli unsurların başında partide son zamanlarda görülen Genel Başkan’la örgütler ve taban arasındaki kopukluk, partinin temel politikalarından taviz vermesi, UBP’nin küçümsenmesine karşı sesiz kalınması, uzun yıllar partiye hizmet verenlerin dışlanması olduğunu” ifade etti.

Ersin Tatar, kendisinin çok çalışarak, her zaman olduğu gibi iç içe yaşayarak, UBP’ye hizmet veren herkese değer vererek saygı göstererek, projeler üreterek, takım çalışmasını partiye yerleştirerek var olan sıkıntıları kısa sürede gidereceğini kaydetti.

Tatar özetle şunları dile getirdi:
“Parti içerisindeki birliğin yeniden tesis edilmesini sağlamak, herkesi kucaklayan, kimseyi dışlamayan, tıpkı geçmişte olduğu gibi kendine güvenen bir parti yaratmak başlıca hedeflerimdendir.

Partilimizin talebi ile belki de son 40 yılda yapılan en büyük demokratik hareketle delege sistemini kaldırdık ve üyelik sistemini getirdi ama yine maalesef mevcut yönetim bu üyelik sistemini daha başlamadan yozlaştırdı.

Mevcut yönetim kendi menfaatine uyacak şekilde , kendi beğendiklerini, kendisine oy vereceğine inandıklarını üye yaparken, kendisine yakın bulmadığı binlerce kardeşimizi, üyemizi, uzun yıllardır çile çekmiş birçok partilimizi ve delegelerimizi ise üyelikten dışlama yoluna gitmiştir.

Genel Başkan olarak ilk yapacağım iş mevcut üye listesini olması gerektiği gibi, tüm örgütlere yeniden dağıtıp, örgütlerin onayını almak ve partililerimizin üye yapılmasını sağlamak olacaktır.

Asla hayatında UBP'li olmamış, yakın bir zamana kadar başka partilerin aday listelerinde boy göstermiş, sırf bugün parti üst kademesini işgal eden gruba yakın olduğu için , 'naylon üye' yapılmış olanları örgütlerin süzgecinden geçirteceğim.”

UBP’nin on binlerce Kıbrıs Türkü'nün partisi olduğunu ifade eden Tatar, parti, belirli bir grubun menfaatlerine göre, arzularına göre, kaprislerine göre şekillendirilemeyeceğini; partinin 40 yıldır kimseye kalmadığını, kimseye de kalmayacağını söyledi.

UBP’lilere ve halka onların görüşlerinin, fikirlerinin başkanı olacağı sözünü veren Ersin Tatar, “Çocuklarımızın, gençlerimizin, örgütlerde, karar organlarında, icra organlarında yer alması konusuyla bizzat ilgileneceğim. Genel Başkanlık dönemimde, gençlerimizin ve kadınlarımızın daha aktif parti yönetimine katıldığı, gençlik ve kadın kollarının aktifleştiği bir UBP'yi birlikte yaratacağız” dedi.