KOMİTELER

Meclis Genel Kurulu’nda ilk olarak Danışma Kurulu’nun Digitech İletişim Şirketi’nin stopaj vergisinin yürürlükteki mevzuata göre nasıl affedildiği ve Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) uçuşlarının sonlandırma sebeplerinin araştırılması için Meclis Araştırma Komiteleri Oluşturulması, ayrıca Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisini görüşmek üzere Geçici ve Özel Komite kurulması önerileri oy birliğiyle kabul edildi.

Digitech İletişim Şirketi ile ilgili Meclis Araştırma Komitesi’nin üye sayısının 5 olması ve Komite üyelerinin CTP’den Arif Albayrak ile Armağan Candan, UBP’den Ersin Tatar, Zorlu Töre, DP-UG’den de Hasan Taçoy’dan oluşması oy birliği ile onaylandı.

KTHY ile ilgili Meclis Araştırma Komitesi’nin 5 üyeden oluşması da oy birliği ile onaylandı. Komite CTP’den Özkan Yorgancıoğlu, Arif Albayrak, UBP’den Dursun Oğuz, Hamza Ersan Saner ile DP-UG’den de Serdar Denktaş’tan oluştu.

 Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisi’ni görüşmek üzere ise Geçici ve Özel Komite’nin 6 üyesinin CTP’den Doğuş Derya, Fazilet Özdenefe, UBP’den Hamza Ersan Saner, Nazım Çavuşoğlu, DP-UG’den Firki Ataoğlu ve TDP’den de Mehmet Çakıcı’dan oluşması kararı oy birliği ile onaylandı.

Öte yandan, TBMM Başkanı ile beraberindeki heyetin KKTC’deki temaslarında yapılan harcamaların, Cumhuriyet Meclis Bütçesi-Ağırlama,Tören,Fuar ve Organizasyon Giderleri kaleminden karşılanması da oy birliği ile onaylandı.

Ardından Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Sayıştay bütçesini görüşmeye başladı.

TAÇOY

DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Sayıştay’ın ülkedeki yaklaşık 230 kurumu denetlediğini anımsatarak, bunun kısıtlı personelle yapıldığını kaydetti.

Kurumdaki ilerlemelere değinen Hasan Taçoy, “Geçmişte, buradan gelen raporlar araştırma özetiydi, şimdiki raporların yön verici ve irdeleyici. Bunu memnuniyetle izliyorum” dedi.

Meclis’te Sayıştay ile ilgili raporlarda yığılma olduğundan da söz eden Taçoy,  “Sayıştay raporlarının günü gününe incelenmesi ve gerekli işlemlerin yapılması gerek”ifadesine yer verdi.

“Sayıştay’ın bütçesi yeterli mi?” diye soran Taçoy, kurumun raportörlerinin yetersiz olduğunu ve kapasitelerinin üzerinde çalıştığını söyledi.

Taçoy, kurum tarafında hazırlanan 25 raporun Meclis’te görüşüldüğünü, 128 Sayıştay raporunun da görüşülmeyi beklediğini ifade etti.

ANGOLEMLİ

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli ise konuşmasında “Bağımsız denilen kurumları elimizde tutmaya çalışıyoruz” diyerek Sayıştay’ın da Ombudsman’ın da yetersiz imkanlara sahip olduğunu söyledi.

Angolemli, “1’nci Cumhurbaşkanı döneminde yolsuzluk oldu. Bu insanlar Güney’e kaçtı. Güneyden geldiler mi? Ne oldu? Bilmiyoruz. Sayıştay raporuna göre hangi bakan, belediye başkanı hakkında bir şey yapıldı?” diye sordu.

Sayıştay gibi bağımsız kurumların bütçelerine “red” oyu vereceklerini kaydeden Angolemli “Bağımsız kurumlarımızın ihtiyaçlarını karşılamazsak devlet değil, toplum değil, topluluk bile olamayız” şeklinde konuştu.

İhale olaylarında yolsuzluklar olduğunu savunan Hüseyin Angolemli, “Bunu kim denetleyecek?” diye sordu, bunun için güçlü bir Sayıştay olması gerektiğini söyledi.

Hüseyin Angolemli, Meclis’in bu alana yoğunlaşması gerektiğini kaydederek,“Ekonomi zor durumda, bütçeye bakarsanız, ortada gülünç bir durum var. Geçen seneye göre bütçe yüzde 17 küçüldü. Fakirleşme var. Böyle ülkelerde yolsuzluklar artar” şeklinde konuştu.

TATAR

Angolemli’den sonra UBP milletvekili Ersin Tatar söz aldı.

Tatar, Sayıştay’ın Güney Kıbrıs’ta daha iyi çalıştığını söyledi, “KKTC’de bu fonksiyonu göremiyoruz” dedi.

Sayıştay’ın bütçesinin yetersiz olduğunu da kaydeden Ersin Tatar, “Kamudan katkı alan her kuruluşun halk adına denetlenmesi gerek” ifadesine yer verdi.

“En son hangi Sayıştay raporu için mekanizma çalıştırıldı ve mahkemede bir karar üretildi?” diye soran Ersin Tatar, bu alanda neticelerin görülemediğini söyledi.

Tatar, “Yolsuzlukların, yasalara aykırı hareketlerin önüne geçmek için sistemi güçlendirmek lazım” dedi.

Tatar, konuşmasında doğru yerlere doğru insanların alınması gerektiğini ifade ederek, “Bu önemli kurum ve kuruluşların istihdam politikalarına iyi bakmak lazım, bunun siyasetten arındırılması gerek” şeklinde konuştu.

ÇAVUŞOĞLU

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, Sayıştay bütçesi üzerine söz aldı.

Sayıştay’ın görevini elinden geldiği ölçüde yaptığını ifade eden Çavuşoğlu, bu kurumun maddi ve personel imkanlarında yetersizlik olduğunu dile getirdi.

Çavuşoğlu, “Bana göre bu kurumun en önemli eksiği Sayıştay raporlarının sonuçlandırılması” dedi.

Sevk ettikleri hiçbir raporun ceza-i muayede almadığını kaydeden Çavuşoğlu, Sayıştay’ın yaptırım gücünü hissettirmesi için hükümet olarak atılması gereken adımlar olduğunu söyledi.

ERHÜRMAN

CTP-BG Genel Sekreteri Tufan Erhürman, Taçoy’un uzun yıllardır Sayıştay raporlarının görüşülmediği ve tozlu raflarda beklediği tespitinin haklılığına işaret etti.

Tufan Erhürman, 2014’te yapılan Meclis İçtüzüğünde Sayıştay raporlarının görüşüleceği komitenin başkanlığının ana muhalefet partisinden bir vekilin getirilmesi konusundaki düzenlemeye değindi.

Erhürman, Komitenin başkanlığını yapan Taçoy’un paylaştığı verileri anımsatarak, komitenin çalışmalarına destek vereceklerini kaydetti, bu çalışmaların bu yıl daha da verimli geçeceğine inanç belirtti.

CTP-BG Genel Sekreteri Tufan Erhürman, hiçbir kurumun bütçesinin gerçek anlamda yeterli olmadığını söyledi.

Siyasal Partiler Yasası’nın kalbinin siyasal partilerin hesaplarının denetiminin sağlamak olduğunu kaydeden Erhürman, “Sayıştay’ın görev alanı bu dönemde daha da genişledi” dedi.

Mali olanak ve personel sayısı kapsamında bu kurumdan yüzde 100 performans beklemediğini kaydeden Erhürman, “Bu ülkede çok önemli görevler üstlenen, Maliye Bakanlığı yapan Sayın Ersin Tatar’ın ‘ülkede yolsuzluk, rüşvet olmadığını söyleyemeyiz’ demesi, bunu bu kürsünden söylemesi çok önemli”  dedi.

Sayıştay Yasası ile ilgili de yapılacak olan değişiklikler olduğunu ancak bunları beklemeden de yapılması gerekenler olduğunu ifade eden Erhürman, “Sayıştay kendi denetim görevini mi yapacak yoksa kurumlara danışmanlık mı yapacak?” diye sordu.

Bazı kurumlarla ilgili sorumluluk alınmak istenmediğini ifade eden Genel Sekreter, ufacık konularda bile yorumların başkasına bırakıldığını söyledi.

Sayıştay’ın bütçesine oylarının olumlu olduğunu kaydeden Erhürman, her kurumdaki bütçe yetersizliklerinin farkında olduklarını yineledi.

GÜNDÜZ

DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz de, Sayıştay’ın sorumluluk isteyen bir kurum olduğunu belirerek, bu kurumun hızlı hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Gündüz, Sayıştay’ın hazırladığı raporlara artık cezai yaptırımlar uygulanmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Gündüz, sadece Sayıştay’a değil tüm devlet kurumlarında aktif ve hızlı çalışmayı sağlayacak Kamu Reformu Yasası’nın artık yürürlüğe girmesi gerektiğini belirtti.

Alınacak personelin ne kadarının Sayıştay’a ne kadarının sağlığa düşeceğini merak ettiğini ifade eden Gündüz, bütçeye olumlu oy vereceklerini söyledi.

SOYER

Bütçe üzerine söz alan CTP-BG milletvekili Ferdi Sabi Soyer, Sayıştay’ın kendi içinde performans değerlendirmesi yapması gerektiğini söyledi.

“Bir kurumun incelenmesinin 2 yıl sürmesi kabul edilmez” diyen Soyer, “Bunun personel yetersizliği ile açıklamak mümkün değil” ifadesine yer verdi.

Soyer, Sayıştay’ın denetmenlerinin etkin ve verimli çalışması gerektiğine işaret ederek, Sayıştay raporlarının basına düşmesi konusuna değindi.

LTB ile ilgili ön rapora işaret eden Soyer,  “Bu rapor ertesi gün basına çıktı, sonra ne oldu? Unutuldu gitti” dedi.

Sayıştay raporlarının ileriye götürülemediğini ifade eden Soyer,“Belediyelerin 1 yıllık bütçeleriyle ilgili kesin hesapları nerede?” diye sordu.

Soyer, “Mali disiplin şart. Bunu yapmazsanız bütünlüğü sağlayamazsınız. Sayıştay’ın belediyeleri incelemesi tam bir hikâyedir. Sayıştay’ın bunları her yıl incelemesi lazım” dedi.

Bunun için idari ve yasal düzenlemelerin şart olduğunu dile getiren Soyer, belediyelerin denetlenmemesini kabul edemediğini söyledi, “Bu büyük bir ayıp” şeklinde konuştu.

Ferdi Sabit Soyer, Sayıştay’ın, Savcılığın, Polisin organize şekilde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

DENKTAŞ

DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, belediyelerin denetlenmesinin önemli olduğunu belirterek, bu konuda esas sorumluluğun Belediye Meclis üyelerinin olduğunu kaydetti.

Sayıştay’ın performansını daha da artırması gerektiğini, meclise de görev düştüğünü  ifade eden Denktaş, Sayıştay’ın yolsuzlukların ve bu yöndeki söylemlerin savcılıkla birlikte üzerine gitmesi gerektiğini ifade etti.

Hızlı denetim, hızlı sonuç ve bu sonuçların da halkla paylaşılmasının önemeli olduğunu vurgulayan Denktaş, Sayıştay’ın denetlenebilir hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Ülkedeki 3 diğer denetleme kurulunun Sayıştay ile birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Denktaş, bunun yasal düzenleme ile sağlanabileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Sayıştay’ın bütçesi oy çokluğuyla onaylandı.