Ulusal Birlik Partisi  (UBP) Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Mustafa  Akıncı’nın, beşli toplantı yapılacak tarih kesinleşip Birleşmiş Milletler tarafından açıklanmadıkça toprak konusunu Rum tarafıyla görüşmemesi gerektiğini belirtti.

UBP  Milletvekili Ersin Tatar,  Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafının toprak konusunda vereceği tavizleri görmek için bir oyun peşinde olduğunu vurguladı.

Tatar yaptığı yazılı açıklamada,  Kıbrıs Rum tarafından yapılan açıklamaların, Yunanistan hükümetinin ortaya koyduğu tavrın Kıbrıs Türk halkının endişelerini giderecek doğru bir çözüme götürecek nitelikte olmadığını belirtti.

Tatar, Rum-Yunan ikilisinin hala dönüşümlü başkanlık, uluslararası alanda anlaşma yapma hakkı, mülkiyet kriterleri, vatandaşlık, varılacak antlaşmanın Avrupa Birliği’nin birincil hukuku olması, Kıbrıs Türk Kurucu Devleti’nde  mülkiyet ve toprakta sarih çoğunluğun Kıbrıs Türk halkında olması gibi konularda  kabul edilemez görüşler ileri sürdüğünü ifade etti.

Tatar, “Hal böyleyken, yani tartışılan dört konuda Türk tarafının temel beklentilerinin karşılanmadığı bir durumda Türk tarafının toprak ve garantiler konusunu tartışmaya açması, hele hele bunlarda uzlaşılmadan ve beşli toplantı tarihi Birleşmiş Milletler tarafından resmen açıklanmadan toprak konusunun görüşülmesinin kabul edilmesi ciddi bir hatadır” ifadelerini kullandı.

Tatar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın  Kıbrıs Türk halkı adına önemli, yaşamsal hiç bir kazanım elde etmeden sürekli  esnemekle hakların tescili, özgürlük ve güvenlik mücadelesine zarar verdiğini savundu.

Tatar, Cumhurbaşkanı  Akıncı için; “Bir kez daha hatırlatırız ki, anayasal görevi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığıdır; Rum tarafının kabul edebileceği, onların isteklerine yanıt veren, bizim özgürlük, güvenlik eşitlik, sosyo-ekonomik çıkarlarımıza ters  sözde bir anlaşmayı Kıbrıs Türk Halkı’na yutturmaya çalışmak değildir.Sayın Akıncı bilmelidir ki, gittiği yolda devam eder sadece belirli bir kesimin görüşlerini galebe çalmak için çaba sarf ederse bizzat kendisi Rum tarafı ile barış ararken  Kıbrıs Türk halkı arasındaki barışı , kardeşliği bozan kişi olacaktır” ifadelerini kullandı.

Tatar, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğünü, ekonomik varlığını yok edecek bir düzenleme olamayacağını,  Cumhurbaşkanı Akıncı’nın toplumun çok geniş kesiminden yükselen seslere, dünyadaki ve bölgedeki gelişmelere kulak vermesini umduğunu dile getirdi.