Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Başbakanlık bütçesi görüşülürken söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, hükümet ve başbakan değişimlerine değinerek, farklı ilçelerden başbakanların göreve gelmekte olduğunu belirtti ve “Önemli olan hükümetin başarısı, KKTC’nin ve halkının refahının geliştirilmesi, daha aydınlık günlere gidilmesi ve hükümet programının uygulanmasıdır” dedi.

Hükümetin bazı iddialı hedefleri olduğunu ancak gecikmeler yaşandığı özeleştirisi de yapmak gerektiğini kaydeden Tatar, hükümetin daha fazla performans göstermesi, verdiği sözleri tutması gerektiğini söyledi.

Tatar, siyasi irade varsa yasaların hayata geçebileceğine işaret ederek, su konusunun halen çözülemediğini belirterek, “Keşke CTP iki yıl önce bu işi sahiplense, alt yapısını hazırlasa ve uzlaşı sağlansaydı. TC’nin katkılarını kimse yadsıyamaz, bu işin uzlaşıyla halledilmesi lazım” dedi.

Su konusu halledilmezse ekonomik programın da erteleneceğini, bundan da KKTC’nin zarar göreceğini belirten Ersin Tatar, kamu çalışanlarının haklarının iyileştirilmesinin hedef olduğunu ama kamu maliyesinin durumuna bakarak bazı gerçeklerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Tatar, ek mesai giderlerinin fazlalığına dikkat çekerek bütçenin yüzde 10’unun açık olduğunu belirtti.

Vergiler artırılmayacaksa, tasarruflar yapılmayacaksa açığın artacağını kaydeden Ersin Tatar, borç faizleri ödenmeyince iç borçların arttığını, kolaya kaçmadan faizlerin ödenmesi gerektiğini ifade etti.

Ersin Tatar, Başbakanlık’a bağlı kurum ve kuruluşlar bulunduğunu, reformların yapılmasının önemli olduğunu ve bu kurum ile kuruluşların görev zararı yapmaması gerektiğini kaydetti.

Reform hükümetinin ilk yaptığı şeylerden birinin belediyelere ayrılan kaynağı artırmak olduğunu ifade eden Tatar, “Fakat bu paranın da denetlenmesi lazım çünkü mevcut borçların ödenmesi koşuluyla bu paranın ödenmesi gerekir” dedi.

Tatar, Kıbrıs müzakereleri ve vatandaşlıklara değinirken, dörtte bir oranının korunması için Kıbrıs Türk tarafının nüfusunun da korunması gerektiğini ancak doğum oranının düştüğünü; bu nedenle belli bir yıl ülkede yaşayanlara vatandaşlık verilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakanın ülkedeki var olan sorunları sahiplenip bütün bakanlıkları motive edebilmesi gerektiğini belirten Ersin Tatar, Ercan

Havalimanı’ndaki ilaheyi alan şirketin ortakları arasında sorun olabileceğini ancak bunun devleti bağlamadığını; ihale şartnamesindeki 250 milyon Euroluk yatırımın bir an önce yapılması gerektiğini ifade etti. Tatar, Başbakan ile ilgili bakanların bu projenin bir an önce hayata geçebilmesi için gerekli temasları yapmasını istedi.

Tatar, ekonomik büyüme için Başbakan önderliğine tüm bakanlıkların koordineli biçimde bir yönetimle doğru mesajlar vermesi gerektiğini kaydetti.

Reformlar yapılamazsa yol alınamayacağını, Türkiye’den de kaynak gelmeyeceğini belirten Tatar, “Türkiye’den başka bizi destekleyecek bir ekonomik partnerimiz yoktur. Dayatma diyoruz ama öyle bir dayatma ben görmüyorum. Esas dayatmayı Yunanistan’a ve Güney Kıbrıs’a yaptılar. Niçin yaptırdılar, doğru yol olduğu için” dedi.

Maliye Bakanı’nın doğru açıklamalar yaptığını belirten Tatar, reformlar için hükümetten de destek görmesi gerektiğini, sıkıntıların aşılması için ekonominin büyümesi, ekonominin büyümesi için de yatırım gerektiğini vurguladı.

Bütçedeki harcama kalemlerini yorumlayan Tatar, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun ödediği tazminatların da bütçeye yük olduğunu söyledi.
“Bütün bunları yönetecek bir Başbakan ve talimatları alacak, özümseyip halkla beraber uygulayacak bir anlayışla yol alınabilir” diyen Tatar, bu potansiyelin bulunduğunu ancak akıllıca yönetmek gerektiğini kaydetti. 
Tatar, fert başına 20 bin dolar gelir hedefinin imkansız olmadığını ifade etti.

TAÇOY

Başbakanlık bütçesiyle ilgili söz alan DPUG Milletvekili ve Genel Sekreteri Hasan Taçoy, garantörlerden başka kimsenin askeri gücünün Kıbrıs’tan geçemeyeceğini belirterek, Rum tarafının da bunun bilincinde olması dileğinde bulundu.

Taçoy, Rusya Türkiye krizinden kaynaklanan ekonomik sorunları dile getirerek, KKTC’deki turist sayısının değişmeyeceği düşüncesinin de doğru olmadığını kaydetti.

Başbakanlığın tanıtma kaleminde tasarruf yapıldığını ancak bütçenin geneline bakıldığı zaman da gelirlerin hemen hemen harcandığını söyleyen Taçoy, Başbakanlığın e -devlet projesine de değinerek, Kamu-Net’in atıl durumda olmasını eleştirdi. Taçoy, E -devlet için geçen yıl ayrılan 31 Milyon TL’ nin tamamen bu yıla geçtiğini ancak bu bütçenin bu yıl yerleştirilemediğini belirtti.

Bütçede ekonomik işler kalemlerinin artırıldığını gördüğünü dile getiren Taçoy, BRTK’de yenilenebilir enerji alımı için 500 bin TL. kaynak ayrıldığını ama bunun sadece devlet kurumlarına yapılmaması gerektiğini kaydetti.

Meclis TV’den yapılan canlı yayının olumlu olduğunu fakat bunun reklam aracı olarak kullanılmaması gerektiğini söyleyen Taçoy, Başbakanlıkta sözleşmeli personel sayısının 65’e çıkarılmasını, dernek ve kurum kuruluşlara da 300 bin TL.’lik örtülü ödenek yardım kaleminin konmasını eleştirdi.

Uyuşturucu ile ilgili mücadelenin yeterli olmadığına da değinen Taçoy, bu konuda polisten gelen yasa tasarılarının halen ellerine ulaşmadığını anlatarak, gerekli yasaların yapılıp gerekeli rehabilitasyonun sağlanmasını yakından takip edeceklerini kaydetti.

“DOME HOTEL SENDİKAYA PEŞKEŞ ÇEKİLDİ”

Başbakanlığın Bakanlar Kurulu kararıyla 5 kişiye vatandaşlık vererek vatandaşlık konusunda adil davranmadığını savunan Taçoy, Dome Hotel’in“sendikaya peşekeş” çekildiğini iddia ederek, Dome Hotel’in işletme izninin 10 yıl daha uzatılmaya çalışılmasını eleştirdi, bu tür işlerin ihaleye çıkarılarak yapılması gerektiğini kaydetti.

Taçoy ayrıca, Başbakanlığın kendi sporcusu olan Sami Hamidiye sahip çıkmadığını savunarak, son yapılan vücut geliştirme dünya şampiyonasında Azerbaycan adına yarışarak dünya 5’inci geldiğini, bu tür değerlere sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, bütçe görüşmeleri sırasında muhalefetin yıllarca uzun uzun konuştuğuna değinerek, hükümet programında yazılan maddelerin de çok fazla olmasından dolayı halkın beklentisinin arttığını kaydetti.

Çavuşoğlu, koalisyon hükümetinin 39 milletvekilinden oluştuğuna dikkati çekerek, hükümet programında yer alan maddelerin peyder pey yürürlüğe girmeye başladığını anlattı. Halk oylamasıyla ilgili yasanın bir an önce geçmesi gerektiği söyleyen Çavuşoğlu, bu yasa ile ilgili komitede gecikme yaşanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Kamu Reformu Yasa Tasarısı’nın bir türlü geçemediğini  belirten Çavuşoğlu, kendilerinin hükümete gelmesinin ardından hiçbir atamanın kamu reformu dışında olmadığını, müşavirlerin atanmasının sağlandığını belirtti.

Çavuşoğlu, DPUG-CTP Koalisyonu döneminde halka verilen birçok sözün tutulmadığını ancak şimdi DP-UG milletvekillerinin yeni koalisyon hükümetini eleştirdiğini söyledi.

KKTC devletinin görevinin sadece memur maaşlarını ödemek olmadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, kaynakların yatırım amaçlı da kullanılması gerektiğini aksi halde hedeflere ulaşılamayacağını belirtti.

Bütçe açıklarının kapatılmasının önemli olduğunu ve bütçeye konulan gelirlerin buna yönelik yapılması gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, sendikaların hükümetlerle sadece ‘al-ver’ yerine ülkenin gelişmesi için daha fazla ne yapılabilir konularının görüşülmesini istedi.

Çavuşoğlu’nun ardından UBP Milletvekili Zorlu Töre kürsüye çıktı.