Tatlısu’da gençlerin halen daha ilkel koşullarda yaşamaya devam ettiği, evsizlik nedeniyle gençlerin köyden göç ettiği de vurgulanırken, Lefkoşa ya da Girne’ye göç edip de kirada oturan ve tekrar Tatlısu’ya dönmek isteyen 103 kişinin olduğu belirtiliyor.

Rana Sarro ÖZADALI

Tatlısu bölgesinde gençlerin sosyal konut arsası ihtiyacının karşılanmamasının başlıca sorunlardan olduğu vurgulanıyor.

Ülke genelindeki yerleşim birimlerinin yüzde 95’inde sosyal konut arsaları dağıtılırken, Tatlısu’da gençlere, devlet tarafından arsa verilmediği belirtiliyor.

“GENÇLERİMİZ GÖÇ EDİYOR”

Tatlısu’da gençlerin halen daha ilkel koşullarda yaşamaya devam ettiği, evsizlik nedeniyle gençlerin köyden süratle göç ettiği de vurgulanıyor.

Lefkoşa ya da Girne’ye göç edip de kirada oturan ve tekrar Tatlısu’ya dönmek isteyen 103 kişinin olduğu belirtiliyor.

Detay Gazetesi’ne konuşan Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, Tatlısu Belediyesi’nin bu konuda yıllardan beridir girişimde bulunduğunu ancak hiçbir gelişme olmadığını anlattı ve bölgede yeterli arsa olmadığının gerekçe gösterildiği ancak bunun doğru olmadığını, bölgede devlete ait oldukça fazla miktarda arazi bulunduğunu belirtti.

“DEVLET TAHSİS ETSİN, BİZ SOSYAL KONUT YAPARIZ”

Orçan, devletin arazilerinin belediyeye tahsis edilmesi halinde, bölgeye sosyal konut yapılabileceğini aktaran Orçan, Belediyenin bölgeye 45 adet sosyal konut yapabileceğini kaydetti.

Lefkoşa ya da Girne’ye göç edip de kirada oturan ve tekrar Tatlısu’ya dönmek isteyen 103 talep olduğunu da belirten Orçan, bölgede yaşanan evsizlik nedeniyle yaşanan göç sorunu ile ilgili Detay Gazetesi’ne şöyle konuştu:

“TATLISU’NUN BİRİNCİ SORUNU ARSA SORUNUDUR”

“Gençlerimizin sosyal konut arsası ya da sosyal konut ihtiyacının karşılanmaması bölgemizdeki en büyük sorundur. Bu konuda yıllardan beridir girişimde bulunuyoruz ama maalesef bir gelişme olmuyor. İlgili Bakanlık, zaman zaman yeterli arsa yok mazeretinin arkasına sığınıyor ama böyle bir şey yok. Yeterli arsa var yeter ki niyet olsun. Biz bir çalışma da yaptık, bu konuda inisiyatif almak istemezlerse, bizim belirlediğimiz belediyeye tahsis edilmesi halinde, biz bu sosyal konutları yapabileceğimizi de söyledik. Birinci etapta, alan proje de hazır. 45 tane sosyal konutu yapabilecek durumdayız. Finans sorunu yok. Müteahhit firmalar bu konuda hazır. En önemli gündemimizde olan sorun budur.”

“GENÇLİK SÜRATLE GÖÇ EDİYOR”

“Gençlerin halen daha ilkel koşullarda yaşamaya devam ettiği ve her gün göç verdiğimiz bir gerçek. Ve süratle dışarıya göç veriyoruz. Gençlerin ev yapacak yeri yok. dolayısıyla hem dağınıklığı önlemek, hem de mevcut arazilerin rantabl kullanılabilmesi açısından buraların sosyal konut arazisi olarak değerlendirilmesi daha doğrudur diye düşünüyorum.”

“45 ADET KONUT SIĞABİLİR”

Bölgeye iki katlı konutlar yapmak suretiyle 45 adet konut sığabileceğini kaydeden Orçan, “daha önce Bakanlar Kurulu tarafından ayrılmış, 18 tane yer var, iki katlı konutlar yapmak suretiyle bu bölgeye de 45 adet konut sığıyor ve köyden de gençlik süratle göç ediyor” dedi.

“BAKANA YENİDEN İLETİLECEK”

Seçimin ardından, bölge muhtarları ve belediye meclis üyeleri ile birlikte İçişleri Bakanlığı’nı ziyaret ederek, bu sorunu yineleyeceklerini belirten Orçan, “Bir önceki hükümet döneminde çok ciddi bir girişimde bulunduk. Hatta dosya hazırlandı. Bakanın gündemine geldi ve Bakan’ın Bakanlar Kurulu’nun gündemine gelmesi gerekiyordu. Seçimden sonra yeni hükümet gelince o kadık oldu. Bu seçim yasakları dolayısıyla fazla bir girişimde bulunamadık. Seçimden sonra muhtarlar ve meclis üyeleri olarak bu konuda bakanı ziyaret edip bu konudaki talebimizi kendisine ileteceğiz” diye konuştu.