Gül Çakır

Cumhurbaşkanı Sözcüsü Barış Burcu, Kıbrıs sorununun en önemli başlıklarından biri olan Mülkiyet konusuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Burcu, iade kapsamındaki bir mülke sahip olanların haklarının her zaman korunacağına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Sözcüsü Barış Burcu Ada TV’de yayınlanan Gündeme Bakış programına konuk olarak, Erçin Şahmaran’ın gündeme dair sorularını yanıtladı. 

Burcu, federal bir çözüm olduğu takdirde neler olacağını anlatırken; “Diyelim ki iade kapsamına giren bir mal tutuyorsunuz. Size ya alternatif bir mülk olarak karşılığı ödenecek ya da tazminatı ödenecek. Verilecek bölgelerdeki insanımızın tüm yaşamsal ihtiyaçları karşılanmadan çık dışarı demeyeceğiz. O insanımıza dahi bu imkanlar sağlandıktan sonra oraları terk edecek. Bizim peşinde koştuğumuz ve üretmeye çalıştığımız, gönül rahatlığıyla insanlarımıza buyurun diyebileceğimiz anlaşmanın içeriği böyle bir içerik olacak. Hem federal bütçeden hem de devlet fonlarından daha çok yararlanmalıyız ve yararlanacağız. Bütün bunlar devletin gelir kalemlerinin ve kaynaklarının yükselip gelişiyor olması demektir. “ 

Konuşmasında referandum sürecini de yorumlayan Barış Burcu, “Kıbrıs Türk tarafı Annan Planı’na yüzde 65 oranında Evet dedi. Kıbrıs Rum tarafı da yüzde 75 oranında Hayır dedi. Hayır diyenin Annan Planı’nın tümüne sahip çıkması bizim için “Hoş geldin” demektir. Ama bütün hususlarını göz ardı ederek sadece işine gelen hususu alıp da Annan Planı’nda bu fikir tamamdı bunu sahiplenelim demek doğru bir şey değildir. Her şeye geniş açıdan bütünlüklü bakmak lazımdır. “ dedi. 

'ONAY ALACAK BİR ANLAŞMA REFERANDUMA GİDECEK' 

Hazırlanan raporun, iki kesimlilik ve iki toplumluluk üzerine kurulu ve aynı zamanda Birleşmiş Milletler’in sunduğu bir rapordan esinlenildiğini kaydeden Burcu; “Bizim buradan dönüşümüz mümkün değildir. Bugün Avrupa’da yasal garantiyi elde edebileceğimiz bilinen en etkili yol bunun birincil hukuk hale getirilmesidir. Bunu elde etmek kolay değildir. AB’ye üye 28 ülkenin bunu onaylaması demektir. Ya da bu oluncaya kadar bilinen yasal güvenceler varsa onlar önümüze gelsin diyoruz. Bugün bizim bildiğimiz şey birincil hukukun en etkili bir yasal güvence olduğudur ve bu konuda ısrarlıyız.” şeklinde konuştu. 

'MART AYINDA BİR REFERANDUM ALGISI YANLIŞ' 

Burcu, Mart ayının sürekli önemli olduğunun vurgulanma nedenlerini kısaca; “ Mart tarihinin zikredilmesinin iki önemli sebebi vardır. Birincisi Mayıs ayında Güney’de Parlamento Seçimleri olmasıdır. Bu oranın siyasi tansiyon ve gündemini değiştirir. İkinci ise Türkiye için önemli bir takvim olmasıdır. Kıbrıs Sorunu çözüme giderse Türkiye’nin Avrupa Birliği önü açılmış olacak. Mart tartışması yapılırken yanlış bir kanaat ve algı oluşturuluyor. Bu yanlış bir zemindir. Mart’ın sonunda elle tutulur bir çözüm zemini olursa hem Güney’deki seçimler ertelenebilir, hem AB’nin yaptığı değerlendirmelere pozitif katkı konulabilir. “ şeklinde özetledi. 

'ÜMİT ÖZDAĞ CUMHURBAŞKANLIĞINA TALEPTE BULUNMADAN TALİHSİZ AÇIKLAMALAR YAPTI' 

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Barış Burcu sözlerine; “Hiçbir dönemde görülmediği bir biçimde yoğun ve dolu bir bilgi paylaşımı süreci yaşıyoruz. Sayın cumhurbaşkanımız Kıbrıs sorunu çözüm süreci ile ilgili aşamalarını sistematik ve doğru bir biçimde aktarımda bulunmaktadır. Ayrıca sayın müzakerecimiz Özdil Nami düzenli olarak görüşme süreci ile ilgili bilgi aktarmaktadır. 

Basınımızla, sivil toplum örgütleriyle belli aralıklarla, vesilelerle gerek dar kapsamlı toplantılar düzenliyoruz bilgi aktarımında bulunuyoruz. Çok olumlu tepkiler alıyoruz. Bu paylaşım zeminini biz özellikle bütün kademelerde her seviyede sürekli ve sistematik bir şekilde yapıyoruz. Bu eleştiri çok haksız ve kasıtlı, maksatlı yapılan bir eleştiri. Zaten bu eleştiriyi yapan beyefendi müzakere sürecini izlemek üzere Türkiye’den geldi. Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili Sayın Ümit Özdağ’dan bahsediyorum, müzakere sürecini izlemeye gelmişseniz, sizin önce bunu Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşmeniz gerekiyor. 

Cumhurbaşkanı’na müracaatınız yoksa görüşmecisine, o da olmadı sözcüsüne müracaatınız olabilir. Meclis Başkanı’nı ziyaret edin. Birinci elden süreçle ilgili bilgi alabileceğiniz insanlara ulaşmaya çalışın. Ama siz bunu yapmıyorsunuz, çözüme karşıtı olan birkaç ahbap-çavuş ilişkisi içerisinde, çözümün her türlüsüne karşı kişiyle görüşüp bilgi paylaşımı yapılmadığı kanaatine varıyorsunuz. “ şeklinde konuşan Burcu, bunun çok yanlış bir değerlendirme olduğunun altını çizerek sözlerini noktaladı.