Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Adana milletvekili Talip Küçükcan başkanlığındaki heyette, AK Parti Rize milletvekili Osman Aşkın Bak, AK Parti İstanbul milletvekili Azmi Ekici, CHP Hatay milletvekili Mevlüt Dudu ve MHP Antalya milletvekili Mehmet Günal yer aldı.

Yunus Emre Kültür Merkezi'nde İngiltere'deki Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen heyet, Türk halkının darbeyi yendiğini, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına büyük görevler düştüğünü vurguladı. Vatandaşlarla buluşmaya, Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç de katıldı. Türkiye'nin 15 Temmuz'da bir uçurumdan döndüğünü belirten Dışişleri Komisyonu Başkanı Talip Küçükcan, şunları şöyledi:

TÜRKİYE UÇURUMDAN İTİLEMEDİ

“Türkiye'nin demokrasisi, seçilmiş hükümeti, cumhurbaşkanı, başbakanı, milletvekilleri, siyasi partileri büyük bir tehlikeden döndü. Bütün kesimlerin bir arada olması, destekleriniz, dualarınız sayesinde Türkiye bu uçurumdan aşağıya itilemedi. Türkiye, demokrasisine sahip çıktı. Darbe girişimi engellendi. Kimse darbe sırasında millet meclisinin bombalandığından, köprülerin işgal edildiğinden, tankların, füzelerin çalındığından, 250 insanımızın öldüğünden, cumhurbaşkanımızın 15 dakika ile ölümden kurtulduğunu söylemiyor. 'Darbe sonrası Türkiye'de ne olacak?', 'Kaç kişi hapse atılacak?', 'Demokratik yoldan sapacak mı?' gibi tartışmalar oluyor. Biz hâlâ Türkiye ve Kıbrıs'ın yurtdışında bulunan değerli insanlarıyla farklı bağlar kuramadık. Bunun farkındayız. Türkiye'nin sizin desteğine ihtiyacı var. PKK, DAEŞ, FETÖ ile mücadelemiz var. Üniversitelerde, medyada, siyasette, iş dünyasında temsil gücümüzü artırmamız lazım.”

BİRLİK OLURSAK AŞARIZ

AKP Rize milletvekili Dr. Osman Aşkın Bak ise, “Halkıyla, tüm siyasi partileriyle, yüreğini koyup, demokrasisini koruyan halkın ortaya koyduğu destanın bir kenara konulup, 'Ne olacak?' sorusuyla karşılaşıyoruz” diye konuştu.

MHP Antalya milletvekli Mehmet Günal, İngiltere'deki temaslarının amacının Türkiye ile ilgili yaratılan algıyı düzeltmek olduğunu söyledi. Günal, “Her şerden bir hayır çıkar. Her türlü siyasi parti birleştik. İçeride de daha rahat çalışmaya başladık. Kurtuluş Savaşı'ndaki kadar kötü şartlar yok. Birlik olursak, yurt içi ve dışında aşamayacağımız bir şey yok” dedi.

KAZANAN, HALKIN GÜCÜDÜR

Hatay CHP milletvekili Mevlüt Dudu da 15 Temmuz tarbe girişimiyle ilgili şunları söyledi: “Halk, parlamento, tüm siyasi partiler ve ordunun darbeye katılmayan büyük bölümünün katkısıyla bu saldırı engellendi. Bundan sonra Türkiye'de hiç kimse böyle bir şeye cesaret edemeyecektir. Türkiye'deki en ufak anayasa ihlalinde haklı olarak gerekli duyarlılığı fazlasıyla gösteren Avrupa hükümetleri ve medyası, Türkiye'de demokrasinin toptan canına kast edilirken ne yazık ki aynı duyarlılığı göstermedi. Kazanan halkın gücüdür. Halkın gücü tankların gücünü, silahların gücünü yendi. Bu alandaki diyalog kanallarının açık olması gerektiğini en acı şekilde öğrendik. Bu olaylardan ders alarak, yeniden Türkiye'yi ve demokrasiyi eski günlerine döndürmeyi amaçlıyoruz. İngilizlerin özellikle hukuk alanında bazı endişeleri var. Aynı endişeler hepimizde var.”

HALKIN SABRINI ZORLARSANIZ

İstanbul AKP milletvekili Azmi Ekinci ise şöyle konuştu: Darbe teşebbüsü bize, 'Halkın sabrını zorlarsanız, Çanakkale'de ne yaptıysa yine aynısını yapacaktır' ve muhalefeti, iktidarıyla bir birlik oluşturunca, şerefiyle milletine sahip çıkmanın ne olduğunu hatırlattı. Avrupa'daki bazı medya kuruluşları darbenin başarısızlığına adeta üzüldü. Algı yanıltması yapılıyor. Art niyetlerini yüzlerine çarpmanın tek yolu, demokratik olarak birlik, beraberliğimizi göstermekle olur.”