TBMM başkanlığına AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman seçildi.

Üçüncü tur oylamada başkan seçilen AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman 316 oy, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan 125 oy, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 41 oy ve MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu 40 oy aldı, 2 oy da geçersiz sayıldı.

Buna göre, üye tam sayısının salt çoğunluğunu (276) elde eden İsmail Kahraman, Meclis'in yeni başkanı seçildi.

TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, İsmail Kahraman'ın 316 oyla, Anayasa'da öngörülen çoğunluğu sağlayarak TBMM'nin yeni Başkanı seçildiğini duyurdu, Kahraman'a başarılar dileyerek, tebrik etti.

AK Parti'li milletvekilleri, Kahraman'ın Meclis Başkanı seçilmesini ayakta alkışlayarak karşıladı.

İlk olarak Başkanlık Divanı'na giderek Baykal ile tokalaşan Kahraman, daha sonra AK Parti'nin en ön sırasında bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bazı milletvekilleri ile muhalefet sıralarındaki MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel, Levent Gök ve Engin Altay'la tokalaştı.

KAHRAMAN'DAN TEŞEKKÜR KONUŞMASI

TBMM Başkanı Kahraman, yaptığı teşekkür konuşmasında, TBMM Başkanlığı gibi yüce bir görevi tevdi edilerek kendisine gösterilen güvene şükranlarını sundu.

Kahraman, bu dönemde yapacakları çalışmaların milletin esenliğine, huzuruna, mutluluğuna, devletin her yönden daha da gelişmesine katkı sağlamasını temenni etti. Kahraman, şunları kaydetti:

"Gerçekleştireceğimiz yasama ve denetim faaliyetleri Anayasa'ya, mevzuata ve İçtüzüğe uygun olarak tam bir tarafsızlık içinde yürütülecektir. İnanıyorum ki milletvekillerimiz ve partilerimiz, Meclisimizin etkin ve verimli bir şekilde çalışmasında, saygınlığının korunmasında gereken hassasiyeti gösterecektir. Milletimizin bizden beklentisi de budur.

Kuruluşundan bugüne kadar Meclisimizde görev yapmış olanlardan vefat edenleri rahmet ve minnetle anıyor, yaşayanlara hayırlı ömürler niyaz ediyorum. Meclisimizin 26. Dönemi'nin yemin töreniyle, başkanlık seçimi çalışmalarını yöneten Geçici Başkanlık Divanı Başkanı Sayın Deniz Baykal ve üyelere teşekkür ediyorum. Milletimize ve devletimize hayırlı neticeler sağlayacak çalışmalar yapmayı bizlere nasip etmesini Allah'tan diliyorum."

CHP Grup Başkanvekili Altay, Kahraman'ın konuşmasında, Meclis'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anmamasına üzüldüğünü söyledi.

Kahraman da "Ben onunla ilgili ibare kullandım, bütün hizmet verenleri rahmetle andım. Kaldı ki salı günkü oturumda geniş şekilde konuşacağım" dedi.

BAŞBAKAN, KAHRAMAN VE YILMAZ BİRLİKTE OTURDU

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, başkanlık seçimi turlarını Genel Kurul salonunda sonuna kadar takip ederken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise oyunu kullandıktan sonra, son tur sonucunu beklemeden salondan ayrıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve eski TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti sıralarının en önünde birlikte oturdu.

Genel Kurul çalışmalarını, İsmail Kahraman'ın Rize'den gelen çok sayıda yakını da izledi, seçilmesini ve teşekkür konuşmasını ayakta alkışladı.

TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, turların tamamlanmasının ardından, 24 Kasım Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere, birleşimi kapattı.

Baykal'ın birleşimi kapatmasından sonra, sıraya giren AK Parti milletvekilleri, Başbakan Davutoğlu ve TBMM Başkanı Kahraman'ı tebrik etti, Davutoğlu ve Kahraman ile bir grup AK Parti milletvekili foto muhabirlerine poz verdi.

KAHRAMAN’IN ÖZGEÇMİŞİ

TBMM Genel Kurulunda üçüncü turda 316 oy alarak Meclisin yeni Başkanı olan Kahraman, 1940 yılında Rize'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Karabük'te, liseyi İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde tamamlayan Kahraman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Kahraman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Talebe Cemiyetinde başkanlık ve Milli Türk Talebe Birliğinde (MTTB) Genel Başkanlık yaptı.

Kahraman, 28 Mayıs 1985'te kurulan Birlik Vakfında Mütevelli Heyeti Başkanı oldu. Kahraman, Birlik Vakfı ile 21 Aralık 1994'de kurulan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfının (TGTV) kurucu üyesi olup halen Kurucular Kurulu Başkanlığını yürütüyor.

Kahraman'a, 2009 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfının (TMKV) kırkıncı yılında "40 Vakıf İnsana Vefa" programı kapsamında "Vakıf İnsan Ödülü" ve Yalova Üniversitesi tarafından "Fahri Doktor" unvanı verildi. Kahraman, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliğinde bulundu ve İlim Yayma Vakfı kurucularından olup Mütevelli Heyetinde yer aldı.

İlim Yayma Cemiyeti ve İş Dünyası Vakfının Yüksek İstişare Kurulu üyesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı olan Kahraman, iş hayatında sanayi ve ticaret şirketlerinde icra kurulu başkanlıklarında bulundu, Çalışma Bakanlığında Bakan Müşaviri olarak görev yaptı.

13 YIL ARADAN SONRA MECLİS'E "BAŞKAN" OLARAK DÖNDÜ

Kahraman, 1995 ve 1999 milletvekili genel seçimlerinde 20 ve 21. dönemlerde İstanbul Milletvekili olarak Meclis'te yer aldı. Refah Partisi ve Fazilet Partisinde grup başkanvekilliği yapan Kahraman, TBMM Anayasa Komisyonu ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliklerinde bulundu.

1996-1997 yıllarında 54. "Refah-Yol Hükümeti"nde Kültür Bakanı olan Kahraman, AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığında bulundu.

Kahraman, 1 Kasım seçimlerinde, AK Parti'de önceki yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aday gösterildiği İstanbul 1. Bölge birinci sıradan milletvekili seçildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Rize'de kültür merkezine adı verilen Kahraman, 13 yıl aradan sonra Parlamentoya döndü ama kendi ifadesiyle "aktif siyasetten hiç kopmadı." 75 yaşındaki Kahraman, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'dan sonra Meclis'in ikinci en yaşlı üyesi sıfatını taşıyor.

İngilizce bilen Kahraman, evli ve dört çocuk babası.