Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nun 75'inci toplantısı, Avrupa Parlamentosu'nun ev sahipliğinde başladı. Bozkır, katılım müzakerelerinde yeni fasılların müzakerelere açılabilmesi için AB üyelerinin başlangıçtaki taahhütlerine bağlı kalması ve tek yanlı siyasi engeller çıkarmaması gerektiğini belirtti.

3 Ekim 2005 tarihinde başlayan AB katılım müzakerelerinde bugüne dek 35 fasıldan 14'ü açılırken, sadece 1 tanesinin kapatılabildiğini hatırlatan Bozkır, Türkiye'nin AB üyeliğine hazırlığı açısından bu tablonun gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

"Türkiye'nin önüne bazı üye ülkelerce siyasi engeller çıkarılmasaydı bugün gerçekte 23 faslı açmış ve 14'ünü kapatmış olurduk" diyen Bozkır, siyasi engellerin bir gün kalkacağı düşüncesiyle tüm fasıllarda AB üyeliğine hazırlanmaya devam edeceklerini dile getirdi. Volkan Bozkır, "Fasılların açılmasında sorumluluk AB'nin omuzlarında. Açsınlar ya da açmasınlar çalışmalarımız sürecek" dedi.

Bakan Bozkır, AB'nin, diğer aday ülkeler söz konusu olduğunda, müzakerelere yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik fasıllarının (23. ve 24. fasıllar) açılışıyla başlandığını, Türkiye ile söz konusu 2 faslı hala açmamış olmasını "anlamakta zorlandıklarını" ifade etti.

KPK'nın AP kanadı üyelerinin, ağırlıklı olarak Kıbrıs meselesiyle ilgili sorularını cevaplandıran Bozkır, 50 yıllık geçmişi bulunan sorunun sadece bir tarafı suçlayarak çözülemeyeceğini kaydetti.

Bozkır, Türkiye'nin limanlarını Kıbrıs Rum kesimi gemilerine açmasıyla ilgili AB Konseyi kararını gündeme getiren Rum parlamenterlere, "AB Konseyi'nin (KKTC'ye) doğrudan ticaret ve mali yardım kararları da var. Bunları neden gündeme getirmiyorsunuz? AB Konseyi'nin bir kararını beğenip diğerini beğenmiyorsunuz" dedi.

KKTC'deki Türk Silahlı Kuvvetleri varlığını soran Rum parlamenterlere Bozkır, adanın güneyindeki Yunan askeri varlığından bahsetti ve Rum tarafının reddettiği Annan Planı'nda bu meselenin de çözüme kavuşturulduğunu belirtti. Bozkır, Türkiye'nin KKTC'yi arka bahçesi olarak gördüğü iddialarının gerçeği yansıtmadığını fakat Brüksel'de düzenlenen son AB zirvesi öncesinde yüksek tansiyon nedeniyle hastaneye kaldırılan ve zirveye katılamayan Rum lider Nikos Anastasiadis yerine Kıbrıs Rum kesimini toplantıda Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ın temsil ettiğini hatırlattı.

Bozkır, Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25'inci yıl dönümü kutlanırken Kıbrıs adasının bir hatla ikiye bölünmüşlüğünün sürmesinin "utanç verici olduğunu" söyledi ve tarafların müzakere masasına dönmesi gerektiğini vurguladı.

AB Komisyonu'nun genişleme müzakereleri ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Johannes Hahn, Türkiye'nin AB açısından kilit stratejik ortak olmaya devam ettiğini kaydetti

Türkiye'nin AB perspektifinin sorgulanmaması gerektiğini belirten Hahn, sadece üyelik yoluyla iki tarafın potansiyelinin bütünüyle gerçekleştirilebileceği ifade etti.

Hahn, Türkiye'nin katılım müzakerelerinde yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik fasıllarının açılması çağrısını tekrarladı.

Johannes Hahn, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü için müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini belirterek taraflara tansiyonu yükseltecek yeni eylem ve söylemlerden kaçınmaları ve yapıcı şekilde sürece müdahil olmaları çağrısında bulundu.

AB Dönem Başkanı İtalya'nın Dışişleri Bakanlığında Avrupa entegrasyonundan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alberto Cutillo, katılım müzakerelerini hızlandırmanın büyük ölçüde Türkiye'nin elinde olduğunu savunarak açılış kriterlerinin karşılanması halinde sosyal politika ve istihdam ile rekabet fasıllarının açılabileceğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri de AB'den Türkiye'ye yönelik eleştirilerin çoğunlukla yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik fasıllarının alanına girdiğini belirterek Avrupalı parlamenterlerden her iki faslın açılmasına destek vermeyi sürdürmelerini istedi.