Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP heyetinin Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi'deki görüşmesi sonrasında açıklama yapıldı.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan şu mesajları verdi:

"Çözüm sürecinde, samimiyet, cesaret ve kararlılıkla sonuca ulaşacağımızı biliyoruz

Silahların bırakılmasına yönelik çalışmaların hız kazanması, tam anlamıyla bir eylemsizliğin hayata geçmesi ve demokratik siyasetin bir yöntem olarak öne çıkartılması konusundaki açıklamayı önemli görüyoruz

Silahların devre dışı kalması demokratik gelişime hız katacaktır

Demokrasilerde halkın desteğini alan düşünceler, görüşler ve politikalar değer kazanır. Biz de milletimizin hayır duası ve desteğiyle süreci nihai sonuca ulaştırmakta kararlıyız. Yeni anayasayı bir çok köklü ve kronik sorunun çözümüne önemli bir fırsat olarak görüyoruz”

HDP'Lİ ÖNDER: DEMOKRATİK ÇEVRELER GÜÇ KATSIN

HDP İstanbul Milletvekili Süreyya Önder de, beklenen tarihi gelişmelerin hayata geçebilmesi için tahkim edilmiş bir çatışmasızlığın elzem olduğuna şüphesi olmadığını söyledi. Önder, HDP heyeti olarak tüm demokratik çevreleri ve barıştan yana olan kesimleri, gelinen bu demokratik müzakere ve çözüm aşamasına güç katmaya davet etti. Önder, “Barışa her zamankinden çok daha yakın olduğumuzu bilerek, emek veren ve verecek olan tüm demokrasi güçlerini selamlıyoruz" dedi.

"OLAĞANÜSTÜ KONGRE ÇAĞRISI"

Önder, şöyle devam etti:
"Süreçte gelinen aşamaya ilişkin Öcalan'ın temel belirlemesi de şudur: Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken, demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK'yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır"