TC Dışişleri Bakanı Ferudun Sinirlioğlu Avusturya'nın başkenti Viyana'da, şehit diplomatlar anısına Viyana Büyükelçiliği duvarına yerleştirilen plaketin açılışına katıldı.

Viyana Büyükelçisi Daniş Tunalıgil, Çalışma Müşaviri Vekili Erdoğan Özen ve Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi'nde görevli Türk diplomatı Evner Ergun anısına Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği'nde tören düzenlendi. Törene Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu, Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Viyana Büyükelçisi Mehmet Hasan Göğüş, şehit yakınları ve çok sayıda davetli katıldı.

Ermenistan'ın Kurtuluşu için Ermeni Gizli Ordusu (ASALA), Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları (JCAG) ve Ermeni Devrimci Ordusu (ARA) mensubu teröristlerin saldırılarında 22 Ekim 1975 tarihinde şehit edilen Türk diplomatlar anısına Viyana Büyükelçilik ön cephesinde Bakan Sinirlioğlu ve mevkidaşı Kurz, şehit diplomatlar anısına Viyana Büyükelçiliği duvarına yerleştirilen plaketin açılışını yaptı.

Törende şehit diplomatlar anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı ve iki ülkenin milli marşları okundu.

Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş, "Büyükelçiliğin dış duvarına yerleştirilen plaketle şehit diplomatların isimleri ölümsüzleştirildi. Bizim mesleğimiz barış mesleğidir. Barış mesleğini icra eden arkadaşlarımız, barış düşmanları tarafından katledildi. Bizler, Atatürk'ün "yurtta sulh, cihanda sulh" ilkesinin temsilcileriyiz" dedi.

Bakan Sinirlioğlu da, "Viyana'da büyükelçilik makamında 22 Ekim 1975 tarihinde karşılarında dimdik duran, silahsız ve savunmasız, vakur bir insani otomatik silahlarla barbarca katlettiler. Büyükelçi Danış Tunalıgil'in dudaklarından korkusuzca dökülen son sözler, muhtemelen "Evet, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi benim" olmuştur. Sayın Tunalıgil, bu sözleriyle, kendine olacakları bilmesine rağmen, nefrete ve teröre karşı dimdik durmuş, diğer meslektaşlarına da zarar gelmesini önlemiştir.

Viyana'da teröristler tarafından katledilen diplomatların katil zanlıları halen bulunamadı. Viyana'da kaybettiğimiz şehitlerimizin katilleri maalesef bulunamamış, adalet tecelli etmemiştir. Adalet olmadan, bu kayıplarımızı içselleştirmemiz, bu olaylarla barışmamız, affedebilmemiz ve belki de en önemlisi şehitlerimizden haklarını helal etmelerini beklememiz mümkün değildir'dedi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ise, "Avrupa terörle mücadele konusunda sorumluluğunun bilincindedir. Bu konuda faal olarak çalışıyoruz" dedi. Kurz, Avusturya'nın uluslararası bazı kurumları da barındırması nedeniyle tüm diplomatların görevlerini güvenli bir şekilde yerine getirmesi için tüm gücüyle çalıştığını söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Sinirlioğlu, şehit diplomatların yakınlarına plaket takdim etti.