TC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, “(Kıbrıs Müzakereleri) Hedefimiz en kısa zamanda bu sorunun çözülmesi. İki tarafın müzakere sürecine ilişkin atacağı adımlar çerçevesinde gerekli desteği sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Bilgiç, bakanlıkta yaptığı olağan basın toplantısında gündeme yönelik konuları değerlendirdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias'in ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Kıbrıs sorunun bir an evvel sonuçlanması ve 2015'in çözüm yılı olması konusunda beklentilerini dile getirdiğini hatırlatan Bilgiç, "Hedefimiz en kısa zamanda bu sorunun çözülmesi. İki tarafın müzakere sürecine ilişkin atacağı adımlar çerçevesinde gerekli desteği sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Kıbrıs müzakerelerinin bugün KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis'in ara bölgede bir araya gelmesiyle yeniden başladığını hatırlatan Bilgiç, sabah 10 itibariyle başlayan toplantıya BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'in de katıldığını, toplantıda müzakerelerin yapısı ve sıklığı konusunda karara varılmasının beklendiğini ifade etti.

Sözcü Bilgiç, Türkiye'nin Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm istediğini, müzakerenin 11 Şubat 2014 ortak deklarasyonu çerçevesinde sürdürülmesini desteklediğini kaydetti.

NATO DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISI

Antalya'da yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı hakkında bilgi veren Bilgiç, NATO'nun Türkiye için çok önemli bir kolektif savunma örgütü olduğunu kaydetti.

Bilgiç, NATO'nun 28 üye ülke dışında işbirliği yaptığı pek çok ülke ve oluşum olduğunu, Antalya zirvesine sadece 28 ülkenin dışişleri bakanları değil 50'ye yakın ülkenin ve uluslararası örgütün üst düzey temsilcilerinin katıldığını ifade etti.

Antalya'daki zirve sırasında Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Kanada, Afganistan, Makedonya, İngiltere, İtalya, Gürcistan, Bosna Hersek, Ukrayna, İzlanda, Hollanda, Almanya, Norveç, Danimarka, Lüksemburg, Macaristan'ın Dışişleri Bakanları ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştüğünü söyledi.

Sözcü Bilgiç, Antalya'da gerçekleşen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yapılan, Türkiye-Katar yüksek stratejik komite dışişleri bakanlar hazırlık toplantısında, önümüzdeki dönemde imzalanacak belgelere ve çeşitli konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğunu söyledi.

NATO zirvesindeki toplantılarda Afganistan'a verilen destek ifade edildiğini belirten Bilgiç, Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğin tanıdığını, Kırım'ın yasa dışı ilhakını ise hiçbir şekilde tanımayacağını vurgulandığını kaydetti. Bilgiç, yasa dışı göç DEAŞ terör örgütü konularının gündeme geldiği toplantılarda, 2016 Varşova zirvesine ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğunu kaydetti.

Bilgiç son olarak Bakan Çavuşoğlu'nun 18 Mayıs Pazartesi günü Türkiye-AB 53. Ortaklık Konseyi'ne katılmak üzere Brüksel'e gideceğini, 19 Mayıs'ta Brüksel'de Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısına katılacağını da sözlerine ekledi.