Türkiye'nin KKTC ile ürün güvenliği konusundaki işbirliği protokolü, Türkiye’de Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ankara'da 12 Ağustos'ta imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ürün Güvenliği Konusunda İşbirliği Protokolü” ikili ticareti geliştirmek, ticarette teknik engelleri bertaraf etmek, karşılıklı ekonomik ve ticari çıkarları desteklemek, tüketicilerin sağlığını korumak ve güvenliği sağlamayı amaçlıyor.

Protokole göre taraflar, ürün güvenliği ve denetimi mevzuatının hazırlık ve uygulama süreçlerine ilişkin bilgi ve deneyimlerini paylaşmak üzere işbirliğinde bulunacak. Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri ile ithalat ve ihracat denetimlerinde kazanılan deneyim ve bilgileri paylaşacak.

Taraflar, ürün güvenliği konusunda üreticilerin ve tüketicilerin bilinçlendirilmesi hususunda faaliyetler düzenlenmesine yönelik de çalışmalarda bulunacak.

İthalatta ve ihracatta Türkiye'nin ürün güvenliği denetimlerine yönelik olarak geliştirdiği Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi benzerinin KKTC'de kurulmasına ilişkin, talep halinde Türkiye tarafından bilgi ve deneyim paylaşımı yapılacak ve teknik destek verilecek.

KKTC'de akreditasyon, standardizasyon, metroloji ve uygunluk değerlendirmesi unsurlarını içeren kalite altyapısı alanında Türkiye tarafından teknik ve idari uygulamalar hakkında bilgi ve tecrübe paylaşımı sağlanacak.