Duygu Alan

Güney Kıbrıs’a geçiş izni verilmeyen TC kökenli KKTC vatandaşları, vize alarak Atina (Yunanistan) üzerinden Güney Kıbrıs’a geçiş yapmak mümkünken KKTC vatandaşı olmalarına rağmen KKTC üzerinden GüneyKıbrıs’a geçiş haklarının olmamasına sitem etti.

“Bu adaletsizlik, eşitsizlik ve insan haklarına aykırı bir durumdur” diyen TC kökenli KKTC vatandaşları,  “Bizim savunduğumuz istisnasız dileyen herkesin güneye geçebilmesi noktasında değil. Elbette Güney Kıbrıs Rum Kesimi ayrı bir devlettir ve kendine göre kriterleri vardır. Talebimiz, sabıka kaydı bulunmayan TC kökenli KKTC vatandaşlarının, KKTC kökenli bir kimse ile evlilik koşulu aranmadan güneye geçebilmesidir” diye konuştu.

Yasal tek yolu evlilik

Türkiye vatandaşları KKTC’den Güney Kıbrıs’a kesinlikle geçiş yapamıyor.

TC kökenli KKTC vatandaşlarının KKTC’den Güney Kıbrıs’a geçiş yapabilmesinin yasal tek yolu ise KKTC kökenli bir kimse ile hala evli olması veya daha önceden evlenmiş olması.

KKTC’den Güney Kıbrıs’a yasa dışı yollardan geçiş yapmak isteyen ve tespit edilen kişiler gözaltına alınarak KKTC kanunlarına göre yargılanıyor.

guneyden-gecis-2-1024x680.jpg

Yunanistan’dan Güney Kıbrıs’a

Türkiye vatandaşlarının ve KKTC kökenli bir kimse ile evlilik bağı bulunmayan TC kökenli KKTC vatandaşlarının Güney Kıbrıs’a geçişi ancak Yunanistan üzerinden mümkün.

Buna göre, kişi vize ile önce Türkiye’den Atina’ya Atina’dan da Güney Kıbrıs’a geçiş yapabiliyor.

TC kökenli vatandaşlar ne dedi?

Adnan Çınar: “TC ve KKTC kimliklerine sahibim. Hiçbir sabıkam, yüz kızartıcı suçum da yoktur. KKTC devleti bana güveniyor, kimlik veriyor ancak ne yazık ki Güney Kıbrıs, benim KKTC kimliğimi tanımıyor ve benim ülkeye geçişime izin vermiyor. Fakat ben KKTC kökenli bir kadın ile evli olsam çok rahat bir şekilde Güneye geçebiliyorum. Yani Güney Kıbrıs Rum hükümeti KKTC devletinin bana verdiği kimliği tanımıyor, KKTC devleti vatandaşının bir nevi kefilliğini kabul ediyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Müzakerelerin hız kazandığı şu dönemde benim arzum bu konunun da masaya yatırılarak olumlu ve adaletli bir neticeye bağlanmasıdır.”

Ercan Sarıgeçili: “Türkiye Cumhuriyeti kökenli KKTC vatandaşlarının yaşadığı en büyük sıkıntı, KKTC kökenli bir kimse ile evlilik yapmamış olan bir TC kökenli KKTC vatandaşının GüneyKıbrıs’a geçiş hakkı bulunmamasıdır. Oysaki eğer kişinin sabıkası bulunmuyorsa, küçük de olsa bir cürüm suçu yoksa ve KKTC vatandaşlığı almışsa, Güney Kıbrıs’a geçiş izni olmalıdır. Bu uygulama, hem barış, iyi niyet, dostluk adına dünyada büyük bir yankı uyandırır hem de Güney Kıbrıs ekonomisini içerisinde bulunduğu ekonomik bunalımdan kurtulmasına ciddi katkı sağlar. Umarım iki toplum lideri bu konuyu da masaya yatırır ve olumlu bir sonuç çıkar.”

Hüseyin Genç: “Güneye KKTC’den geçiş hakkı bulunmayan TC kökenli KKTC vatandaşlarının güneye geçişi ile ilgili liderlerin bir açılım yapmasını arzu ediyorum. Elini kolunu sallayan her kimsenin Güneye geçiş izninin olması elbette mümkün olmasın, ancak bence KKTC devletinin vatandaşlığa uygun görüp KKTC kimliği verdiği kişilerin güneye geçişinin sadece KKTC kökenli biri ile evlilik yapmış olması ile mümkün olması durumunu da anlamamakla birlikte kabullenemiyorum. Liderlerin masaya bu konuyu da yatırmasını umut ediyorum.”

Daniel Chippefe Oduaran: “KKTC’de çok uzun yıllar çalışma izni ile ikamet ettikten sonra KKTC vatandaşlığına kabul edildim. Ancak KKTC’den Güney Kıbrıs’a geçiş iznim yok. Bunun için KKTC kökenli biri ile evlilik yapmış olmam gerekiyor. Burada amaç eğer kimlik tanımaksa ben zaten KKTC devletinin kimliğine sahibim ama eğer amaç ülke güvenliğini korumak ise zaten güvenirli bir kişi olmasam KKTC devleti vatandaşlık hakkı vermez. Dolayısıyla nasıl ki KKTC kökenli ile evlilik yapan TC kökenli ve KKTC kökenliler güneye geçiş yapabiliyor, bizim de geçiş iznimiz olmalıdır.”