TC Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücretin 1300 lira yapılacağını söyledi ve "Soru işareti olmasın, tereddüt yok" dedi.

TC Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV yayınında sorularını cevapladı. Şimşek, verilen bütün vaatlerin arkasında olduklarını belirterek, "Mahsurlu bulduğumuz bazı hususları dahi söz verdiysek yerine getireceğiz. Tereddüt yok. Yerine getiremeyeceğimiz sözleri vermeyiz. Üstümüze düşen her şeyin teknik hazırlıkları yapılıyor. "100 gün içinde taşeron işçilerin durumuyla ilgili de çalışmaların tamamlanacak" dedi.

Asgari ücret konusuna da değinen Bakan Şimşek, asgari ücrette söz verdiklerini ve 1300 lira yapılacağını vurguladı. Şimşek sözlerine şöyle devam etti:

"Soru işareti olmasın, tereddüt yok. Biz bu taahhüdü yerine getireceğiz. İşin yükünün büyük kısmını iş alemi yüklenecek. Devlet bu vaatte bulundu, bütün bu yükü üstüne alsın sağlıklı bir yaklaşım değil. Belli sektörlere yönelik ilave teşvikler gündeme gelebilir. Ama yükün büyük kısmı işverende olacak. Siyasi belirsizliğin azaldı. Kredibilite konuşmalarla azalmıyor. Türkiye'nin önünde muazzam bir fırsat var. Umarım tüm tartışmalar bir kenara bırakılır. Reform programının çok hızlı ve efektif olarak hayata geçirilmesi lazım. Asıl olan reformların hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi. Reformlar topyekun ve her alanda olmalı, kamu maliyesi ve vergi gelirlerinin kalitesinin artırılması dahil. Çok kapsamlı yol haritamız var. Anayasal çoğunluğumuz yok, bunu kabul edip uzlaşarak gerekli değişiklikleri yapmalıyız".

Bakan Şimşek, Türkiye'nin cari açığının yüksek olduğunu belirterek, istikrarın yakalandığını ve beklentilerin yükseleceğini söyledi.

Gelişmekte olan ülkelere göre Türkiye'nin rezerv düzeyinin biraz daha yüksek olması gerektiğini açıklayan Bakan Şimşek, "Yapacağımız reformlarla beklentiler daha iyileşecek ve bununla piyasalar gerekli krediyi verir. Haziran seçimi sonrası kısır döngüye girmek üzereydik şimdi pozitif döngüyü hızlandıracak reformlar olmalı. Kendi kendini besleyen pozitif döngüye gireceğiz." Şimşek, seçim sonrası bütçe ve OVP'de bir takım ince ayarların olabileceğini ama makro çerçevenin değişeceğine inanmadığını söyledi. Yeni vergi konusunda da konuşan Şimşek, "Bir vergi artışı yok ama maktu vergilerin en az enflasyona göre güncellenmesi lazım, burada büyük sürprizler olmayacak. Gelir Vergisi Tasarısı'nın öncelikli olarak ele alınacağını ümit ediyoruz. Kamu maliyesinde reform yapıp vergiyi tabana yayarak sağlıklı gelirle harcamaların finanse edilmesi önemli" ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanı, dolardaki hareketlilik ile ilgili ise Türkiye'nin risk primi biraz düştüğünü ama küresel risklerin devam ettiğini söyledi. Bakan Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Fed'in faiz artırma ihtimali fiyatlanıyor. Bunlar bütün dünyayı etkiliyor. Çin'deki kaygılar gitmiş değil. Bu şoklara karşı direncimiz artacak. Biz hala dışardan etkilenmeye devam edeceğiz, biz ada değiliz, dışarıya entegreyiz. Bütün küresel risklerle mücadele edecek siyasi istikrarımız ve güçlü hükümetimiz var. Türkiye bu dönemi reform yaparak Fed ve diğer risklere karşı iyi götürebilir, piyasadaki oynaklık azalabilir. Milli Piyango özelleştirmesinde para ödenirse özelleştirme olur, kimseye özel muamele getirmeyeceğiz, olmazsa yeni ihale açılır. Özelleştirmeleri hızlandırmaya devam edeceğiz".