Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye ile KKTC arasında özel bir bağ ve iki halk arasında güçlü bir dayanışma bulunduğunu belirterek, iki ülkenin birbirine yakın coğrafyada iki ayrı devlet ama bir millet olduğunu söyledi.

Akdağ, iki ülkenin vatandaşları arasındaki dayanışmanın en yakın örneğinin, 15 Temmuz'da meydana gelen darbe girişiminde görüldüğünü vurguladı.

Ankara’da temaslarını sürdüren Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Türkiye Sağlık Bakanı Recep Akdağ’la görüştü. Heyetlerin de yer aldığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Türkiye ile KKTC arasında özel bir bağ ve iki halk arasında güçlü bir dayanışma bulunduğunu belirten Akdağ, iki ülkenin birbirine yakın coğrafyada iki ayrı devlet ama bir millet olduğunu bildirdi.

Akdağ, iki ülkenin vatandaşları arasındaki dayanışmanın en yakın örneğinin, 15 Temmuz'da meydana gelen darbe girişiminde görüldüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Dayanışmanın örneğini, kardeş KKTC halkı ve hükümeti, onurlu duruşuyla sergilemiştir. Darbe girişiminin başında KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, Türkiye'de halk tarafından seçilmiş hükümetin ve milli iradenin yanında olduğunu belirtmiş ve darbe girişimini en şiddetli şekilde kınamıştır. Kardeş KKTC halkı da günlerce meydanlarda Türkiye için demokrasi nöbetlerine katılmış, hain ve alçak girişime, en yakışır ve anlamlı şekilde cevap vermiştir.

Başbakan Sayın Özgürgün'ün 7 Ağustos Yenikapı Mitingi'ne katılması ve halkımızın yanında demokrasimize destek vermesi son derece önemlidir.”

“SAĞLIK ALANINDA DA DESTEK SÜRÜYOR”

Türkiye'nin, KKTC'ye her alanda olduğu gibi sağlık alanında desteğinin sürdürdüğünün altını çizen Akdağ, iki ülke arasındaki ilişkilerin, 24 Mart 2008 tarihine imzalanan "Sağlık İşbirliği Anlaşması" çerçevesinde yürütüldüğünü anımsattı.

Bakan Akdağ, bu kapsamda iki Bakanlık arasında gerçekleştirilen karşılıklı heyet ziyaretleri, sağlık personeli değişimi ve eğitimi, ücretsiz hasta tedavisi, ihtisas eğitimi gibi alanlarda kapsamlı ve verimli işbirliği faaliyetlerinin yapıldığını söyledi. Akdağ, bunun dışında 2014 yılında uzman eğitimi değişimini de kapsayan ek protokol ile bakanlıklar arasındaki işbirliğinin artırıldığını vurguladı.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ, SAĞLIK ALANINDA AB İLE DEĞİL AMERİKA İLE YARIŞIYOR"

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da Türkiye'de kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini belirterek, bunun her zaman bu şekilde devam edeceğini aktardı.

"Demokrasiye karşı anavatan Türkiye'mizde yapılmaya çalışılan darbe girişiminde biz de en az sizler kadar üzüldük" diyen Sucuoğlu, yaşananlardan ötürü tedirgin olduklarını bildirdi.

Sucuoğlu, Bakan Akdağ'ı en kısa sürede KKTC'de görmeyi arzu ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin kederi her zaman bizim de kederimiz olmuştur, sevinci bizim sevincimiz olmuştur. Çünkü iki devlet ama tek millettir. Dolayısıyla biz kendimizi et ve tırnak gibi ayrılmaz görüyoruz. Her konuda olduğu gibi sağlık konusunda da özellikle sizlerin sağlık alanında başlatmış olduğu reformist hareketlerle şu anda örnek almak istediğimiz ve küçük ülkemizde şu aşamada istenilen seviyede olmayan sağlık sistemimizi, alacağımız birikim ve tecrübeyle inşallah arzu ettiğimiz seviyeye getireceğiz. Türkiye Cumhuriyeti, sağlık alanında Avrupa Birliği ile değil Amerika ile yarışıyor. Bunu görüyoruz."