TC Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bir gazeteye verdiği röportajda kızlar için en ideal evlenme yaşının 20-25 yaş arası olduğunu söyledi.

TC Sağlık Bakanı Mehmet Müzzinoğlu, Habertürk'e verdiği röportajda sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam konusuna değinirken "Mahalle baskısını severim!" dedi. Türk toplumunun hareketi benimseyemediğini söyleyen Müezzinoğlu'nun kızlara da bir tavsiyesi var: "20-25 yaş arası evlenin"

"KIZLARIMIZ 20-25 YAŞ ARASINDA EVLENSİN"

"Evlendiğimizde ben 23, eşim 19 yaşındaydı" diyen Bakan Müezzinoğlu, "Kızınızın da annesi gibi 19 yaşında evlenmesini ister miydiniz?" sorusuna, "Bir şey demezdim. Bir kızım 22, bir kızım 23 yaşında evlendi" diye yanıt veriyor. "Peki ya 17 yaşında karşınıza çıkıp ‘Evlenmek istiyoruz' deselerdi?" diye sorulunca da; "O noktada durur ve müdahale edebilirdim" diyor. "Sizce genç kızlar hangi yaşta evlenmeli?" sorusunun yanıtıysa tereddütsüz geliyor: "20-25 yaş aralığı" Onun üstü? "O da olur tabii, 40'a kadar yolu var. Ben ideal olanı söylüyorum."

"DİZİ ANNELERİ VE MAÇ BABALARI DEVRİ KAPANACAK"

"Hedefimiz 5 yaşındaki çocuğun sağlık kültürüne, 10-12 yaşındaki bir çocuğunsa sağlık bilincine erişmesi. Peki herkesin istediği ama başaramadığı bu iş nasıl çözülecek?"

Bakan Müezzinoğlu anlatıyor: "Anne-baba çocuğunun yanında sigara içmeyecek. Çocuklar okula kahvaltısız gitmeyecek. Hiçbir çocuğun beslenme çantasında gazoz ve poğaça gibi besinler olmayacak. Bu kadar da değil... Akşamları aileler ekran başında saatler geçirmeyecek. ‘Hadi bakalım' diye hep birlikte ailece yürüyüşe çıkıldığı gün bu sorunların aşıldığı gün olacak. Çocuğun sürekli bilgisayarda oyun oynama, annenin hep dizi izleme, babanın her maçı seyretme devri kapansın istiyoruz."

"İŞE BİSİKLETLE GİDERDİM"

9 yaşından beri bisiklete binen Müezzinoğlu şöyle konuşuyor; "2002'de İstanbul İl Başkanı olmadan önce Avcılar'da hastanemiz vardı. Ambarlı'dan hastaneye bisikletle gitmem 40 dakika sürerdi. Dönüşte kendimi yokuş aşağı bırakıp eve 20 dakikada varırdım. Kan ter içindeki işe gidişten sonra yokuş aşağı eve dönüş çok iyi hissettirirdi." Bakan Müezzinoğlu, "Ne zaman yürüyelim, zaman yok ki!" diyenler için "Bu cümleyi kurdukları anda 1 saattir oturduklarına veya sonraki 2 saat boyunca televizyon izleyeceklerine eminim" diyor ve devam ediyor: "Amaçlarımızdan biri de bahaneleri ortadan kaldırmak olmalı. 1 metre bisiklet yolu yapan her belediyemize 1 bisiklet hediye edersek bu 2 kilometre bisiklet yolunda 2 bin bisiklet demektir. 2 bin bisiklet o mahallenin çocuğuna ve gencine bir kültür kazandırır. Ankara'da bisikletle 1 saatlik şehir turu yapmaya kalksak engelsiz 5 kilometre gidemeyiz. Bu eksiği ortada kaldırmak için yerel yönetimleri elimizden geldiğince teşvik ediyoruz. Hedefimiz 1 milyon bisiklet."

"OTOBÜSTEN BİR DURAK ÖNCE İNİP EVİNİZE YÜRÜYÜN"

"Hollanda ve Almanya yaşam felsefeleri, düzen ve disiplinleri olan ülkeler. Ben Avcılar'da işe bisikletle gidip gelirken yadırganırdım. ‘Bu adam doktor, parası mı yok da işe bisikletiyle gidiyor?' derlerdi. İmkânı olan birinin işe bisikletle gidip gelmesi normal görülmezdi. Ama zaman geçtikçe, ‘Adam doğru yapıyor!' dedirttim. Hollanda'da 60-65 yaşındaki kadınlar market alışverişini bile bisikletle yapıyor. Bir tarihte Almanya'daydık. 2-3 şehir gezdiğimiz için işimiz bittiğinde saat hayli geç olmuştu. Rehberimiz arabasının bagajından çantasını çıkardı ve şaşkın bakışlarımız arasında, ‘Ben yürüyüşe çıkacağım' dedi. ‘Hafta sonu yap' dememize aldırmadan, ‘Bu alışkanlığımı bir gün bile aksatmam' deyişi beni çok etkilemişti. Artık bahane değil icraat zamanı. ‘Zaman yok' diyenlere sesleniyorum. Otobüsten bir durak önce inin ve evinize yürüyün. Ankara ve İstanbul'da yaşayanların yüzde 30'u bunu yapsa Melih Bey (Melih Gökçek) yürüyüş yolları yapmak zorunda kalır. Kaldırımlar şimdi otopark gibi. Düşünün ki binlerce kişi bisikletle yola çıkıyor ve trafiği zorluyor. En küçük bir kaza ya da olumsuzluk, ‘Kardeşim neden bisiklet yolu yok?' dedirtir. Toplum sağlıklı gelecek isteğini çok güçlü şekilde dile getirmeli."

FORMDA İSİMLERİ CANİKLİ VE ŞİMŞEK

Sağlık Bakanı'na Meclis'in en formda isimleri de soruldu. Tereddütsüz yanıtlıyor: "Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu da formunu koruma konusunda başarılıdır ama şu an gece yarılarına kadar çok yoğun çalıştığı için zaman sorunu yaşıyor. Seçimden sonra daha fazla spor yapacak."