Yunanistan'daki ırkçı Altın Şafak partisinin Güney Kıbrıs kolu olan ve Türklere yapılan saldırıların arkasında yer alan parti ELAM, barajı aşıp 3.7 oy aldı ve parlamentoya 2 milletvekili soktu. Aşırı sağcı Ulusal Halk Cephesi ELAM'ın güç kazanması Kıbrıs'ta çözümü zora sokacak.

Türkiye'de yapan Sözcü Gazetesi'nden Emin Özgönül'ün haberine göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı arasında süren ve olumlu havada devam eden görüşmeler, Güney Kıbrıs seçimleri ile sekteye uğradı. Hem ırkçı ELAM Cephe Partisi hem de Kıbrıslı Türklerle kurulacak federasyona karşı çıkan partiler, oylarını arttırdı. 2011'deki seçimlerde yüzde 1 oy alan ELAM'ın barajı geçmesi beklenmiyordu.  Seçim sonuçları, Kıbrıslı Türklerle müzakereleri yürüten Anastasiadis'i de zor durumda bıraktı.

EOKA HORTLADI

Geçmişte Kıbrıslı Türklere yönelik saldırıların merkezinde bulunan ve Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlamayı hedefleyen ‘Akritas’ planını uygulayarak, EOKA örgütüne benzer bir yaklaşım sergileyen ELAM 2008'den beri faaliyet gösteriyor.

Aşırı Yunan milliyetçiliği ideolojisi ile hareket eden ve Kıbrıs sorunu konusunda federal bir çözümü reddeden örgüt, kurulduğu günden bu yana KKTC, Kıbrıs Türkler ve mülteciler aleyhine yayınladığı bildiriler ve organizasyonlarla tanınıyor. Kıbrıslı Türklere ve araçlarına da saldırılar gerçekleştiriyor.

Yunanistan'da 1993'de kurulan aşırı sağ görüşlü Altın Şafak Partisi'nin uzantısı olan ELAM'ın faaliyetlerinde, Altın Şafak partisi mensupları da katılıyor. ‘'Helen toprağında öleceksiniz” sloganı ile Türklere karşı saldırılar düzenliyor. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da ELAM'ın saldırıları için ‘'Çözüm süreci için bu kadar uğraş verdiğimiz bir dönemde en büyük tahribatı yapıyorlar'' demişti.