Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) 2014-2015 Öğretim Yılı’nın başta öğretmen eksikliği ve kalabalık öğrencili sınıflar olmak üzere birçok sorunla açıldığını savunarak “Türkiye ile imzalanan ekonomik protokol gerekçe gösterilerek, okullardaki öğretmen sayısından tasarruf yapmayı kendine hedef seçen hükümet, okullardaki öğrencileri öğretmensiz bırakmanın sorumsuzluğu içindedir” dedi.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, yeni öğretim yılının başlaması nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin bir yandan KKTC’ye nüfus yığmaya devam ettiğini, diğer yandan da “taşınan nüfusun” ihtiyaçlarını karşılamayı, Kıbrıslı Türk toplumunun sırtına yıktığını ileri sürdü.

Okullarda okuyan öğrencilerin yüzde 40’ının sadece T.C vatandaşı olduğunu, bu nüfusun büyük bölümünün  KKTC’de kaçak olarak bulunduğunu savunan Elcil, son günlerde artan iş kazaları nedeniyle ortaya çıkan tablonun kayıt dışı çalışan nüfusun ne oranda olduğunu doğrular nitelikte olduğunu kaydetti.

Elcil şu ifadelere yer verdi:

“Asgari ücretin altında çalıştırılıp emekleri sömürülen Türkiyeli nüfusun vergi veremediği, onları çalıştıran işverenlerin ise vergi kaçırdığı açıktır. Eğitim ve sağlıktan parasız olarak yararlanmak en temel insan hakkıdır ve nereden gelirse gelsin adamızın kuzeyinde yaşayan her bireyin bu haklardan yararlanmasını savunmak sendikamızın temel görevlerinden biridir. Bu çerçevede parasız eğitim hakkını savunurken, T.C’nin desteğinde nüfus taşıyanları, vergi kaçıran ganimetçi sermayeyi eleştirmek, vergi veren insanlarımızın da hakkını aramayı bir görev biliyoruz”.

Yeni akademik yılda bazı okulların açılamamasının buradaki hükümetin talimatlara ne kadar uyduğunu ortaya koyduğunu ileri süren Elcil, şöyle dedi:

“T.C’nin Kıbrıs’tan Sorumlu eski Devlet Bakanı Beşir Atalay’ın dediği gibi ‘bizde ne varsa sizde de olacak’  sözü gerçekleşmiştir. Türkiye’nin doğu ve güneydoğusunda okulların öğretmensizlikten açılamaması alışılmış bir durum iken artık Kıbrıs’ta da okullar öğretmen yetersizliğinden açılamamaktadır. Bu çerçevede  T.C yetkilileri eserleri ile övünebilirler.