TDP  Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Erkut Yılmabaşar, yaptığı yazılı açıklamada,  yeni yılın ilk asgari ücretinin belirlenmesi için, hükümetin üzerine düşeni yaparak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu toplantıya çağırmasını talep etti.

Komisyonun en erken zamanda toplantıya çağrılarak, günün şartlarına uygun, 
çalışanlara nefes aldıracak yeni bir asgari ücretin belirlenmesinin elzem bir gereklilik olduğunu belirten Yılmabaşar, “Umarız, yıllardır işçi tarafına sırtını dönerek, asgari ücrete doğru dürüst bir artış yapılmasına imkan tanımayan hükümet, bu kez farklı bir tutum izler ve insan onuruna yaraşır bir şekilde yeni asgari ücretin belirlenmesini sağlar” dedi.

Yılmabaşar, asgari ücretin günün şartlarına göre artırılmasının, gelir dağılımının daha adaletli olması için de gerekli olduğunu kaydetti.

Erkut Yılmabaşar, yasaya göre asgari ücretin yılda en az 1, en çok 3 kez 
değiştirilebileceğini, hükümetlerin yıllardır bir kez değiştirme yoluna gittiklerini, ancak onda da asgari ücrete doğru dürüst artış yapmayarak asgari ücretin açlık sınırının altına itildiğini iddia etti.

“ Doğru dürüst maaş alamayan özel sektör çalışanlarının büyük bölümünün günde ortalama 10-12 saat çalışmak zorunda bırakıldıklarını” belirten Yılmabaşar, asgari ücreti siyasilerin ve işverenlerin iki dudağı arasından kurtaracak, gerçekçi ve bilimsel verilere göre saptanmasına olanak sağlayacak düzenlemelerin yapılacağına yönelik sözlerin de havada kaldığını kaydetti.

Birçok alanda olduğu gibi, asgari ücret konusunda verilen sözlerin de unutulduğunu ileri süren Yılmabaşar, dövizin yükseldiği, hayatın her gün pahalılaştığı, alım gücünün hızla düştüğü bir ortamda, asgari ücrete gereken artışın yapılması gerektiğini, emekten ve emekçiden yana olduğunu söyleyen yapıların görevinin de bu olması gerektiğini vurguladı.

Yılmabaşar, asgari ücretin belirlenme kriterlerinin de yeniden düzenlenmesi gerektiğini  kaydetti.

Olası bir anlaşmada  AB ülkelerinin ortalama refah seviyesinden çok daha düşük bir seviyede olunacağına  dikkat çeken Yılmabaşar, asgari ücretin düzeltilmesinin AB’ye uyum olarak da algılanması gerektiğini belirtti.

Günün koşullarına uygun bir asgari ücret belirlenmesinin önemli olmakla birlikte, özel sektörde sendikasız ve güvencesiz şekilde çalışmakta olan emekçilerin sorunlarının ve sıkıntılarının aşılması için özelde sendikalaşmanın şart olduğunu belirten Yılmabaşar, TDP olarak özelde sendikalaşmaya büyük önem verdiklerini, bu yönde her türlü desteği ve katkıyı yapmaya da hazır olduklarını ifade etti.

Özel sektörde sendikalaşmanın kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu vurgulayan Yılmabaşar,  TDP olarak bu konuda yasa önerisi hazırlığında olduklarını açıkladı.