Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) ve TDP Milletvekili Zeki Çeler, TC-KKTC arasında imzalanan ve TC Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın KKTC’de koordinasyon ofisi açmasını öngören protokolün iptali için Bakanlar Kurulu aleyhine dava açtı.

TDP’den yapılan açıklamaya göre, dava dosyası, avukat Boysan Boyra, avukat Mustafa Asena, avıkat Ağur Çulhaoğlu, avukat Serkan Mesutoğlu, avukat Aslı Murat ve avukat Olcayta Seyis’in imzalarıyla bugün Yüksek İdare Mahkemesi’ne dosyalandı.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit yaptığı açıklamada, Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler/Demokrat Parti-Ulusal Güçler (CTP-BG/DPUG) Koalisyon Hükümeti’nin Anayasa’yı hiçe sayarak, Kıbrıs Türk halkının kurumlarını devretmeye çalıştığını savundu.

“Hükümet edenler yaptığı icraatlar ile adeta ‘alt yönetim’ olduğumuzu kabule zorluyor’ diyen Özyiğit, bunun kabul edilemez olduğuna dikkat çekti.

Kıbrıs Türk halkının kendi kurumlarını yönetmesinden yana olduklarını ve bu uğurda mücadele verdiklerini ifade eden Özyiğit, “Buna önce bizi tanıdığını deklare eden devletin saygı göstermesi gerekir” dedi.

Yurtdışı Koordinasyon Ofisi’nin kurulumu, açılımı ve faaliyetlerine ilişkin protokolün de Kıbrıs Türk halkının kendi kurumlarının devrini öngördüğünü öne süren Özyiğit, hem bu anlayışa dur demek, hem de hukuka aykırı olan bu protokolün iptali için bu başvuruyu yapma kararı aldıklarını kaydetti.

Özyiğit, bir yandan hukuk mücadelesi verirken, diğer yandan da toplumsal duyarlılığın daha da artarak, Kıbrıs Türk halkının kendi kurumlarına sahip çıkma mücadelesinin yükseltilmesi gerekliliği üzerinde durdu ve bu davanın açılmasına destek veren yaklaşık 70 örgüte teşekkür etti.

1427132144.jpg

ÇELER

TDP Milletvekili Zeki Çeler de konuşmasında, “yaklaşık 2 yıldan beridir Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisi’nin kurulumu, açılımı ve faaliyetlerine ilişkin protokolün Anayasa’ya uygun olmadığına dair hükümete uyarılarda bulunduklarını, ancak hükümetin bu uyarıları dikkate almadığını” kaydetti.

TBMM’de 5 yıllık olarak kabul edilen anlaşmanın KKTC’de Meclis’e getirilmeden Bakanlar Kurulu’nda 1 yıllık olarak kabul edildiğini belirten Çeler, bunun da hukuka aykırı olduğunu söyledi.

CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman’ın da bu protokolün hukuka aykırı olduğunu dile getirdiğini, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun da Başsavcılıktan görüş alacaklarını söylediğini anımsatan Çeler, “Sn. Başbakan ve hükümete aylardır nerede olduklarını sormak isterim” ifadelerini kullandı.

Protokolün hukuka aykırılığının yanı sıra içerik açısından da tehlikeli olduğunu dile getiren Çeler, protokolün, ülke gençliğinin sosyal yaşamı ile kültürüne etki edebilecek, Kıbrıs Türk halkının kurumlarının devredilmesine yol açacak içerikte olduğunu söyledi. Çeler, gelinen aşamada 70’e yakın sivil toplum örgütünün de desteği ile bu davayı açma kararı aldıklarını belirtti.

İZCAN

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan ise, “Meclis ile hukuka saygılı olmayan hükümetin dayatmalarla icraat yapmaya çalıştığını” savundu.

“Ülkeye vilayet muamelesi yapılmasının kabul edilemez olduğunu” dile getiren İzcan, “Bu protokole toplumun büyük çoğunluğu, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri karşı çıkıyor, hükümet partisine mensup milletvekili bile hukuka aykırı olduğunu söylüyor” diye konuştu.

“Hükümetin, Meclis’i de bypass ederek, halkı hiçe sayarak ülkeyi despotça yönetmeye çalışması karşısında hukuka başvurmaktan başka çareleri kalmadığını” söyleyen İzcan, “Halktan aldığımız destekle birlikte, sokakta, Meclis’te her platformda bu hukuk tanımaz iktidar anlayışı ile mücadele edeceğiz” dedi.

Bu konuda birlikte hareket ettikleri, TDP ve sivil toplum örgütlerine teşekkür eden İzcan, gerekli hukuki kararın çıkacağına inanç belirtti.

1427132143.jpg