Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ve Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMU-SEN) yetkililerinden oluşan heyeti kabul etti.

TDP Genel merkezindeki görüşmede, TDP Genel Sekreteri Asım İdris de hazır bulundu.

KAPTAN

KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan kabulün basına açık bölümünde yaptığı açıklamada, yeni Kamu Görevlileri Yasası’yla ilgili olarak ilgili komite başkanının “15 gün içinde madde madde oylayarak Meclise havale edeceğiz” sözlerini eleştirerek, Yasayla ilgi bir oldu-bittiyi kabul etmeyeceklerini bildirdi.

Kaptan, sendikalardan, siyasi partilerden ve halktan kaçılarak, son şekli tartışılmadan Meclise gönderilecek bir taslağın, eylem nedeni sayılacağını kaydetti.

Kaptan, taslak içerisinde “bazı yasalara ve Anayasa’ya aykırılıklar” bulunduğunu belirterek, TDP’den katılımcılık şeffaflık adına, taslağın son şeklinin sendikalarla paylaşılması ve tartışıldıktan sonra Meclis Genel Kuruluna gönderilmesi konusunda destek istedi.

Kaptan, Yasa taslağı içerisinde tespit ettikleri bu “yasalara ve Anayasa’ya aykırılıkları bulunan” maddeleri içeren metni de Özyiğit’e sundu.

“Reform Hükümeti” olarak göreve talip olan CTP-UBP ikilisinin kamuda “siyasallaşmayı kaldırma” ve “verimli kılma” gibi söylemlerden bahsederken, yeni yasanın daha çok siyasallaşma ve çalışanları sürgüne yollama derecesine varan uygulamalar içerdiğini de savunan Kaptan, “ek mesailerin sıfırlanmasının” personeli “mecburi çalıştırıp ödememekle” sağlanamayacağını, gerekli yerlere gerekli istihdamların yapılarak, ayrıca işsizliğin de azaltılması gerektiğini söyledi.

1457086062.jpg

ÖZKARDAŞ

KAMU-SEN Başkanı Mehmet Özkardaş da, mevcut Kamu Görevlileri Yasasının siyasiler tarafından “düzgün şekilde uygulanmasının” çok iyi olacağını belirti.

Sağlık Bakanlığı için ilan edilen geçici işçi statüsündeki 14 teknisyen münhalinden de bahseden Özkardaş, “münhal edilen kadroların,Yataklı Tedavi Kurumları yasasında bulunmadığı ve söz konusu münhallerin Ombudsman tarafından yasa dışı bulunduğuna” işaret etti.

Özkardaş, “mevcut idarenin Sayıştay, Kamu Hizmeti Komisyonu ve Ombudsman kararlarını dinlemediğini; Anayasa Mahkemesi’nin hekimlere ikinci iş yasağı kararının da hükümet tarafından uygulamaya konmadığını” söyledi.

1457086063.jpg

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de konuşmasında, TDP’nin emeğin ve üreten insanların partisi olduğunu ifade ederek, “Göç Yasası” olarak bilinen yasanın kaldırılması önerisini Meclise ilk getirenin TDP olduğunu vurguladı.

Şu an için Meclisteki “parmak hesabıyla çoğunluğun” yapılacak değişiklikleri istemediğini savunan Özyiğit, bunun yerine bu kişilerin ülkede ne kadar kurum-kuruluş varsa onları peşkeş çekmekle uğraştıklarını iddia etti.

Yeni Kamu Görevlileri Yasa taslağında “memuru nasıl terbiye ederiz” düşüncesinin hakim olduğunu savunan Özyiğit, sendikaların görüşü olmadan yapılacak yasanın tamam olmayacağını, örgütlü yapıların görüşünün alınmasının şart olduğunu vurguladı.

Özyiğit, özel sektörde sendikalaşma hakkını isterken, çalışma koşullarının daha güvenceli olmasını savunduklarını ifade ederek, örgütlü-örgütsüz mücadele arasında fark olması gerektiğini; bunun  daha çok kişinin örgütlü olmasının önünü açacağını kaydetti.

Mevcut Kamu Görevlileri Yasası’nda çok büyük eksiklik bulunmadığını anlatan Özyiğit, “sorun mesai saatleri değil; kamu görevlilerini idare edemeyen, bilgisiz ve basiretsiz yöneticilerdedir” dedi.

“KHK’nın dahi ülkede ıslak imza skandalıyla gündeme geldiğini” hatırlatan Özyiğit, önce bu kurumların kendilerinin şeffaf ve hesap verebilir bir yapıya kavuşması gerektiğini belirtti.

“Sürgün yasası” olacak veya siyasallaşmayı daha da derinleştirecek herhangi bir yasaya onay vermeyeceklerinin altını çizen Özyiğit, KTAMS ve KAMU-SEN’in Meclis’teki sesi olmaya devam edeceklerini; hakkın, adaletin ve emeğin önünün açılmasını sağlayacaklarını sözlerine ekledi.