Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) İskele İlçe Yönetimi ve Örgütleri, Mustafa Emiroğulları’nın parti meclisi kararıyla disiplin kuruluna sevkedilmesini ve ihraç talebini “partiyi parçalama ve bölme hareketi” olarak niteledi.

TDP İskele İlçe Yönetimi ve Örgütleri’nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, TDP’nin büyük mücadeleler ve özveriler ile kurulduğu ifade edildi.

Açıklamada, özetle şunlar kaydedildi:

“2006 yılında bölünmüş halde bulunduğu dönemde, bir yıllık çalışma sonucunda partimiz, TKP ve BDH’nın birleşmesi sonucunda TDP ismiyle kurulmuştur. Kurucu Başkan Prof. Dr. Mehmet Çakıcı başkanlığında, ilçe başkanımız Mustafa Emiroğulları da partimizin ilk Gazimağusa TDP ilçe başkanı olmuştur. O günden itibaren bugüne kadar fedakar ve özverili bir şekilde görevini sürdürmüştür. 9 ay önceki, son yapılan TDP Gazimağusa ilçe kongresinde ezici bir çoğunlukla, yüzde 75 TDP Gazimağusa seçmeninin oyunu alarak yeniden Gazimağusa ilçe başkanı seçilmiştir. Yapılan son kurultayda  da başkan adayı olmuş ve TDP seçmeninden iyi de bir oy almıştır.”

“ADALETSİZ VE ALTYAPISI OLMAYAN İDDİALAR”

Emiroğulları'nın disiplin kuruluna verilme gerekçelerinin “adaletsiz ve hukuki alt yapısı olmayan iddialar” olarak tanımlandığı açıklamada, şöyle denildi:

“Maalesef TDP Merkezi Yönetimi tarafından Mustafa Emiroğulları’na getirilen suçlamalar, ancak uyarı düzeyinde olabilecek cezalar kapsamında bile değildir ve bizi toparlayıcı olması gereken Genel Başkan’a yakışmamaktadır.

Sayın Mustafa Emiroğulları’na getirilen suçlamaları da anlamak mümkün değildir. Genel Başkan’ın talimatlarına uymadığı şeklinde suçlamalar kabul edilemez suçlamalardır. Bizler ekip ruhu halinde çalışmalarımızı sürdüren bir siyasi anlayışa sahibiz. Talimatla yönetilen insanlar değiliz. Fikirlerimizi paylaşarak, hep birlikte çalışarak, takım ruhuyla hep birlikte karar veriyoruz.

Bir diğer suçlama, partiyi kamuoyunda zor durumda bıraktığı iddiasıdır. Bizler bu iddianın altını da yine boş suçlamalar olarak görmekteyiz.

İdeolojik ve yönetimsel olarak, ilce başkanımız Mustafa Emiroğulları görevini yerinde ve sorunsuz olarak yürütmektedir. Esas sorun burada kendi örgütleriyle konuşmadan bizlerle paylaşmadan bu kararı üreten partimizin bazı yöneticilerinin kendi egolarının bizi getirdiği durumdur.

Mustafa Emiroğulları’na getirilen suçlamalar kabul edilir değildir. TDP gibi demokrasi ve her türlü düşünce özgürlüğünü savunan bir partiye yakışmadığını da ayrıca düşünmekteyiz ve bu durumu kabul edilemez olarak görmekteyiz TKP ismini kurultayda savunan ilçe başkanımız Mustafa Emiroğulları’nın bu konuyla ilgili suçlanmasına ise hiç bir şekilde anlamış değiliz. TKP bizim geçmişimiz ve geleneğimiz bu tür düşünceler partide hep tartışılır ve doğaldır. TKP ismini savunuyor diye partiden atma gerekçesi göstermek ancak bir gözü dönmüşlüğün ürünü olabilir.

Örgüt çalışması yaptığı için Sayın Mustafa Emiroğulları’nın suçlanmasını da garip karşılamaktayız. Parti içinde örgüt çalışması ve yeni örgüt açma çalışması yapmak, her partide olduğu gibi hem seçilmiş ilçe başkanının hem de bizlerin görevidir. Üye olmayanlarla zaten örgüt kurulamaz ama çalışma yapıldıktan sonra yeni üye yazdıklarımızı Merkez Yönetim Kurulunun 4 aydır onaylamaması da ayrıca düşündürücüdür. Hem Gazimağusa'dan hem de İskele'den gönderilen yeni üyelikler maalesef aylardır onaylanmamaktadır. Bu da bize kendi makam hırsları yüzünden partinin büyümesine engel olma niyetinin bu tavrı yaptığını da gösterdiğini biliyoruz.

Doğu Akdeniz Üniversitesindeki öğretim görevlilerinin siyaset yapıp yapmayacakları konusu da kişilerin kendisini ilgilendiren bir durum olarak görmekteyiz. Bizler kamudakilerin siyaset yasağının kaldırılması yönünde bir tutumumuz olmakla beraber herkesin yasalar önünde eşitliğini de ayrıca savunmaktayız. Bu konuyla ilgili görüş farklılığı olmasını da gayet doğal karşılamaktayız. Her türlü görüşe de saygı duyuyoruz. Mustafa Emiroğulları’nın konuyla ilgili görüşleri de ifadelerini de düşünce özgürlüğü bağlamında değerlendiriyoruz.”

“SUÇLAMALAR GERİ ÇEKİLSİN”

Suçlamaların geri çekilmesinin ve Emiroğulları’nın derhal görevine dönmesinin talep edildiği açıklamada, “Sayın Genel Başkanı ve merkezi yönetimi Gazimağusa'daki demokratik iradeye saygı göstermeye çağırıyoruz” denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Genel Başkanın Sayın Mustafa Emiroğulları'nı atma girişimi sonrasında bizlerin bu kelle alma işlemine karşı duruşumuzu, ‘bu bir şantajdır’ şeklinde değerlendirilmesini kabullenemiyoruz. Çünkü makam sevdasıyla partiden seçilmiş kişileri eften püften sebeplerle atma sebebi haline getirerek ve özel konuları parti gündemi yaparak bizi bu açıklamayı zorlayanların sorumsuzluğu olarak görmekteyiz. TDP küçük bir zümrenin tekelinde, bizi de istedikleri gibi kullanıp ezecekleri bir parti değildir. TDP hepimizindir, halkındır. Nasıl ki bu partiyi yıpratma ve bölme bizim amacımız değilse; merkezi yönetimin de amacı bu olmalıdır. Unutulmamalıdır ki TDP Kıbrıs halkı için elzemdir, gereklidir”