Ceren Özbil

Toplumcu Demokrasi Partisi Başkanlığına yeniden seçilen Cemal Özyiğit, ilk kez bu kadar yığınsal, geniş katılımlı bir kurultay yaşadıklarını söyledi. Özyiğit “Elbette bunda hiç kuşkusuz Mustafa Emiroğulları’nın aday olmasının önemli etkisi vardır” diyerek, Emiroğluları’na bu demokrasi şölenini kendilerine yaşattığı için çok teşekkür etti.

Toplumcu Demokrasi Partisi’nin (TDP) 5. Olağan Kurultayı önceki gün gerçekleştirildi. Kurultayda TDP Genel Başkanlığı için Cemal Özyiğit ve Mustafa Emiroğluları yarıştı. Oy kullanan 762 üyenin 487’sinin oyunu alan Cemal Özyiğit yeniden genel başkan seçildi. Genel Başkanlık için Cemal Özyiğit ile yarışan TDP Gazimağusa İlçe Başkanı Mustafa Emiroğluları ise 272 oy aldı.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit’ten alınan bilgiye göre genel sekreter ve MYK’nın belirlenmesi için parti meclisi Pazartesi günü toplanacak.

“Üye geldi ancak salona girmedi”

Özyiğit, 800 kusur civarında katılım olduğunu ve önceki gün gerçekleşen kurultayla bir önceki kurultay kıyaslandığında katılımın 4 buçuk katı arttığını  belirtti.

Cemal Özyiğit 2 yıl önce gerçekleşen kurultayda oy kullanan üye sayısının 170, geçtiğimiz gün gerçekleşen kurultayda da oy kulanan üye sayısını 762 olduğunu hatırlattı.

“Ekonomik sıkıntıları aştık”

Cemal Özyiğiy,  son iki yıl içinde biz ciddi bir ekonomik borçla yüzleştiklerini söyledi ve bu borcu büyük oranda temizlediklerini anlattı.

Özyiğit, “2016’ya çok daha rahat bir konumda giriyoruz” diyerek, artık örgütlenme çalışmalarına ağırlık vereceklerini belirtti. 

“Örgüt var ama yetersiz”

Geçtiğimiz iki yıl içinde Lefke’den Sipahi’ye kadar bir sürü örgüt kurduklarını kaydeden Özyiğit  ancak yeterli olmadığını belirtti.

Özyiğit,  bu nedenle ilk işlerinin ilçe başkanları, MYK üyeleri, parti meclis üyeleri ve genel sekreterle birlikte bu örgütlenme ağını bitirmek olacağını söyledi. Özyiğit,  “örgütlenmemiş köy kalmayacak” dedi.

“Adayların tanıtımı konusunda sıkıtılar yaşandı”

Özyiğit, TDP’nin bir süre önce tüzük değişikliğine gittiğini ancak bu değişikliğinde bir takım sıkıntılar yaşandığını anlattı.

Özellikle Parti Meclisi adayları için 48 saat önceden başvuru süresinin uzatılması gerektiğini kaydeden Özyiğit, çünkü bu süre zarfında adayların yeteri kadar tanıtımı yapılamadığını söyledi. Özyiğit bu sürenin 15 güne çıkarılmasıyla adayların fotoğraflarının ve özgeçmişlerinin yer alacağı broşürler çıkarabileceklerini ifade etti.

TDP’nin seçim şeklinin üyelerin her ilçeden adaylara oy vermesi şeklinde olduğunu hatırlatan Özyiğit, bu nedenle önceki gün gerçekleşen kurultayda İskele’den oy veren birinin Güzelyurt adaylarını tanımaması gibi sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

“2016’da seçim öngörüyoruz”

Seçime hazırlıklı olunması gerektiğine vurgu yapan Özyiğit şu ifadeleri kullandı.

“Şu anda hükümettekiler ne derse desin biz 2016 yılında bir seçim öngörüyoruz. Her an bu seçime hazırlıklı olmamız gerekir diye düşünüyoruz. Bunun için hazırlanıyoruz. Bu nedenle komitelerde politikalar üretip bu politikaları parti programına taşımak gerekiyor.

Bizim basın toplantımızda da benim ortaya koyduğum görüşler bu komitelerde ortaya çıkan görüşlerle ilgiliydi. Bunu genişletmek ve kalıcılaştırmak lazım… Ana ilkeleri ile birlikte parti programına taşımak gerek. Tabi öncesinde 2016 yılı nelere gebedir görmek gerek.

Biz Cumhurbaşkanımız sürdüğü görüşmelerde mart ayında gündeme gelen referandumun kuvvetle olması görüşündeyiz. Olası bir referandum durumunda iki evetin çıkması için dün kurultayda bir karar tasarısı ürettik. Yeni seçilen parti meclisine ve MYK ve diğer organlara da grev verdik. Bu son derece önemli…”

“Eş başkanlık…”

Özyiğit,  özellikle adaylık başvuruları ile ilgili mutlaka bir düzenleme gerektiğine vurgu yaparak, konuşulması gereken bir önemli noktanın da tüzük kurultayında ilke olarak benimsenen eş başkanlık sistemi olduğunu kaydetti. 

Özyiğit, bu kurultayda eş başkanlık sistemine geçemediklerini ancak bu hedeflerinden vazgeçmediklerinin altını çizdi.

“Görev ve sorumluluklarını yerine getirdiği sürece sorun yok”

Özyiğit, Mağusa İlçe Başkanı’nın kendisine rakip olmasının parti içinde hiçbir sıkıntı yaratmayacağını söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

“İlçe başkanının görev ve sorumlulukları bellidir. Arkadaşımız o görev ve sorumlulukları yerine getirdiği sürece neden bir sıkıntı yaratsın. Mustafa arkadaşımızda bizim eski bir milletvekilimiz. Uzun yıllardır da Mağusa İlçe Başkanı…

Genel Başkanlığa aday olma arzusunda bulundu, bunu beyan etti, yarıştı. Parti üyeleri karar üretti, dolayısıyla herkesin buna saygılı olması gerekir. Bizim kendi görev ve sorumluluklarını yerine getirdiği müddetçe kimse ile sıkıntımız olmaz.”

“Çatı partisi olmaya sıcak bakmıyoruz”

Bazı kişilerin TKP ve BDH’nın TDP’de yaşadığını göz ardı edip, çatı partisi kurulmasını isteyenlere kapıldığını kaydeden Özyiğit çatı partisine sıcak bakmadıklarının altını çizdi.

TDP’nin son yapılan yerel seçimlere ittifakla girdiğini hatırlatan Cemal Özyiğit, bu ittifakın   da devamında yana olduklarını belirtti. Özyiğit şu ifadeleri kullandı:

“1980-1981’den beri TKP ruhu döneminde katılanlardan biriyim. Tabi o dönemde öğretmen okulundaydım, sonra öğretmen oldum. Maalesef uzun yıllar gayri resmi olarak buralarda faaliyetlerde bulunduk. Hatta yine kamu görevlisi olmama rağmen 2007 yılında TKP ve BDH’nın birleşmesi çalışmalarında TKP adına program komitesinde yer alanlardan biriyim.

Bu parti programının oluşmasında benimde büyük emeğim katkım vardır. Bu süreci en iyi bilenlerden bir tanesiyim.

TKP ve BDH, TDP’de yaşıyor. Bazı arkadaşlar bunu göz ardı etmeye çalışıyor. Ne yazık ki bizim dışımızda bir çatı partisi yapalım diyenlere kapılıyorlar bazen. Oysa biz yerel seçimlerde bir ittifak kurduk. Bu ittifak, TDP, BKP ve Baraka’dan oluşuyordu. Biz bu ittifakta bir sıkıntı görmüyoruz, devamından yanayız. Hatta başkaları da gelecekse onlarla da birlikte bu yolu yürümeye hazır olduğumuzu beyan ettik.

Parti yetkili organlarında bunları karar altına aldı ki biz artık yeniden bir çatı partisine sıcak bakmıyoruz.”

“Seçimlere kendi amblemimiz altında gireceğiz”

TDP’nin bundan sonraki süreçte de mutlaka bu ittifakların içinde var olacağına dikkati çeken Özyiğit,  ancak olası seçimlere de kendi amblemi altında gireceklerine vurgu yaptı. Özyiğit, bu konudaki, duruşlarının net olduğunu söyledi ve “Herhangi bir tereddütte mahal verilmeyecek” dedi.

“TKP’ye dönmek zaman kaybettirir”

Yeniden TKP’ye dönmenin şu anda zaman kaybettireceğini söyleyen Özyiğit,  TKP’deki kadroların uzun yıllar yani o bölünme döneminde uzaklaştığını kaydetti.  Özyiğit ancak 29 Haziran yerel seçimlerinden sonra bir kısmının geri döndüğünü ve TKP’nin kapanmasına karşı olan kişilerin de şimdi yeniden TDP’nin kadroları arasında yer aldığını anlattı.

“TKP’ye dönmek gündemimiz de değil”

“Şuan da TKP’ye dönemlim mi dönmeyelim mi diye bir gündemimiz yok” diyen Özyiğit  “ TKP bizim için bulunmaz bir değerdir. 1981 TKP ruhu ile geleceği şekillendireceğiz. Biz sayın Hüseyin Angolemli gibi TKP geleneğinden gelen biri ile Sayın Zeki Çeler gibi genç arkadaşlarımın birleşmesidir yapmaya çalıştığımız. Bunlarla geleceğe yürüyeceğiz. 18 Mart 2016 TKP’nin 40’ıncı kuruluş yıldönümüdür. Bunu da parti meclisinde konuşarak en iyi şekilde kutlama hedefindeyiz” şeklinde konuştu.  

“Güvercin daha güçlü uçacak”

Toplumcu Demokrasi Partisi’nin günden güne güçlenen bir parti olduğunu kaydeden Özyiğit şu ifadeleri kullandı:

“2013 Temmuz’un ne yazık kafesin kapısı kapalı bir güvercin vardı. Bir türlü açılamadı. 2014 29 Haziran’ın da kafesin kapısı açıldı. Güvercin içerde kanat çırpmaya başladı ve başını uzatıp sağa sola baktı. 2015 Nisan’ında güvercin dışarı çıktı ve hızlı bir şekilde kanat çırpmaya başladı.2016’dan itibaren güvercin artık en yukarıları hedeflemektedir. Çok daha güçlü uçacak. Kimsenin bu geri çevirme hak ve yetkisi yoktur.  

Parti Meclisi kazananları:

Lefkoşa:

Boysan Boyra 392 oy
Pembe Birinci 379 oy
Suphi Hüdaoğlu 355 oy
İsmet Cabacaba 309 oy
Memduh Çeto 304 oy
Evrim Benzetsel 303 oy
Asım İdris 301 oy
Savaş Bozat 292 oy
Mehmet Burhan 284 oy
Barış Erkmen 279 oy
Hüseyin Malyalı 273 oy
Cemal Varoğlu 263 oy
Sinem Görüş 255 oy
Sami Dayıoğlu 247 oy
Pınar Gündüz 246 oy
Safiye Özaltıner 245 oy

Mağusa:

Özbir Akbaşak 356 oy
Yeşim Dede 341 oy
Ercan Hoşkara 315 oy
Yasemin Çobanoğlu 296 oy
Ahmet Denizer 283 oy
Derya Sabriler 275 oy
Ahmet Şah 241 oy
Erdoğan Bekiroğlu 240 oy
İzzet Gilanlıoğlu 222 oy
Yaşar Gündeğer 222 oy
Salih Katırcıoğlu 222 oy
Müge Rıza 219 oy
Salih Aran 206 oy

Girne (seçimsiz) :

Ahmet Sait Sayın
Ayşe Öztabay
Cahit Nuri
Elif Görem Gümüşmaden
Esat Varoğlu
Cemal Gözay
Mehmet Erkol
Serkan Bülbülcü
Ziya Egemen Sencer

Güzelyurt:

Lisani Kalkanlı 282 oy
Zuhal Koreli 262 oy
Adnan İşbilir 237 oy
Cem Kızılgök 233 oy
Ayhan Korel 218 oy
Sevgin Yalçıner 209 oy

İskele:

Ayşe Gülyaz 361 oy
Murat Çoban 323 oy
Erkut Yılmabaşar 265 oy
Cemaliye Soğancı 260 oy
Osman Şendil 232 oy

Örgütlerin listesi ise şöyle:

TDP Gençlik Örgütü

Eş Başkanlar: Nalan Ersümer -- Atik Kaya

Yönetim Kurulu : Armağan Aktan, Hande Servet Çiçek, Cemaliye Ekinci, Yusuf Osman, Şerife İncirlili, Halit Kavçın, Redif Ekinci.

Lefkoşa İlçe Yönetim Kurulu

Lefkoşa İlçe Başkanı: Özmen Birinci

Yönetim Kurulu: Evrim Hınçal, Çelen Çağansoy, Ali Vehid, Elif Gürcan, Evren Emre Dinçoğlu, Ayla Yıldırım, Nesip Nalcıoğlu, Taner Koççat, Hakkı Gürcan.

Mağusa İlçe Yönetim Kurulu

Mağusa İlçe Başkanı : Mustafa Emiroğluları

Yönetim Kurulu : Aysun Gümüş, Doğay Çakıcı, Ece Balcı, Aylin Kılgın, İmren Seyis, Cafer Koçak, Mehmet Özbilen, Ersin Avcı, Umut Kadı. 

Girne İlçe Yönetim Kurulu

Girne İlçe Başkanı : Zeki Çeler

Yönetim Kurulu: Turgut Uluhan, Tuğçe Kortan, Rahme Emin, Arzu Çaydamlı, Duygu Otçuoğlu, Akın Akı, Cavit Dereli, Pertev Karagil, Cemal Akşid Yemenici.

Güzelyurt İlçe Yönetim Kurulu

Güzelyurt İlçe Başkanı: Kamil Gilanlıoğulları 

Yönetim Kurulu: Cem Kızılgök, Şerife Karadağlı, Cavit Sekmen, Gülnür Özsaygın, Cemal Darbaz, Ali Üncü, Adnan İşbilir, Özkan Tıknaz, Eşmen Hoşkara.

İskele İlçe Yönetim Kurulu

İskele İlçe Başkanı Kemal Yıldız

Yönetim Kurulu: Hüseyin Beyaz, Emine Aksoykan Ceylan, Mustafa Öztürk, Cemaliye Soğancı, Hüseyin Can, Ayşe Gülyaz, Osman İlkhan, Naim Zorali, Şenol Karakaş.