Rana Sarro

Hükümette yaşanan çatlaklar ve Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) 14 Haziran’da yapılması beklenen kurultayı, bir koalisyon ve erken seçim olasılığını akıllara getiriyor.

CTP-BG’nin kurultayında, Genel Başkan ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun aday olmayacağını açıklaması üzerine, hükümetin bozulacağı olasılığı konuşulmaya başlandı.

Bunun üzerine, yerel seçimlerde ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde büyük bir zafer kazanan Toplumcu Demokrasi Partisi’nin, hükümetin bozulması halinde bir koalisyon hükümetinde yer alıp almayacağı merak ediliyor.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı ile milletvekilleri, erken seçim olasılığı ve koalisyon hükümeti konusundaki düşüncelerini Detay ile paylaştılar.

Detay Gazetesi’ne konuşan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, “mecliste bulunan diğer 3 partiden herhangi biriyle bir icraat hükümetinde yokuz. Onlarla birlikte yürüyecek pek fazla yolumuz yoktur” derken; Mağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de, “TDP, ancak bir geçiş hükümeti söz konusu olursa, gündeme gelebilir” dedi. Girne Milletvekili Zeki Çeler ise, bir seçim olmadan koalisyona girilmesini hata olarak gördüğünü açıkladı.

Toplumcu Demokrasi Partisi’nin önde gelen isimlerinden Özyiğit, Angolemli ve Çeler, hükümetin bozulması ve erken seçim olasılığını Detay’a şöyle değerlendirdiler:

CEMAL ÖZYİĞİT: “İCRAAT HÜKÜMETİNDE YOKUZ”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, TDP’nin mecliste bulunan diğer 3 partiden herhangi biriyle bir icraat hükümetinde olamayacağını vurgulayarak, “Çünkü şuanda bizim dışımızdaki bu 3 partinin hak etmediği bir sayıda mecliste temsil edilmekte olduğuna inanıyoruz. Son seçimlerde çıkan sonuçlar da bir yerde bunun göstergesidir” dedi.

Olası bir seçimde halkın vereceği yetki doğrultusunda, TDP’nin bir icraat hükümetinde var olabileceğini belirten Özyiğit, şunları söyledi:

“Seçim tarihinin belli olması, Siyasi Partiler ve Seçim ile Halk Oylaması Yasası gibi can alıcı, toplumun yıllardır beklenti içerisinde olduğu birkaç temel yasayı görüşüp, ülkeyi seçime salimen götürecek bir yapıyı konuşup, tartışmaya hazırız. Dolayısıyla herhangi bir parti ile bir icraat hükümetinde yokuz. Onlarla birlikte yürüyecek pek fazla yolumuz yoktur. Halk bize yetki versin. Halkın verdiği yetki doğrultusunda değerlendireceğiz.”

HÜSEYİN ANGOLEMLİ: “GEÇİŞ HÜKÜMETİ SÖZ KONUSU OLURSA…”

TDP Mağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de, TDP’nin bir icraat hükümetinde yer almasının ancak bir geçiş hükümetinin söz konusu olması halinde mümkün olabileceğini belirterek, “Bunu tabi ki parti organları oturup değerlendirir. Böyle bir konu daha hiç önümüze gelmiş değildir. Ama olaya baktığımızda, böyle bir konunun da gündeme gelmesi beklenemez. Çünkü Meclis aritmetiği bize bunu göstermektedir. Dolayısıyla TDP, bir geçiş hükümeti söz konusu olursa, gündeme gelebilir” dedi.

CTP’nin 14 Haziran’da gerçekleşecek olan kurultayının ardından hükümetin bozulmasının gündeme geleceğini kaydeden Angolemli, TDP’nin hangi şartlarda hükümete girme konusunda olumlu yaklaşım gösterebileceğini ise şöyle açıkladı:

Bugün toplumun beklentisi olan bir takım yasalar vardır. Siyasi Partiler Yasası ile Seçim ve Halk Oylaması Yasası ve buna benzer bir takım yasa konusu vardır. Bunları yaparak, seçime gitme düşüncesiyle, hükümet kurulması durumunda, TDP hükümete girme konusunda olumlu yaklaşım gösterebilir. CTP’nin 14 Haziran’da kurultayı vardır. O kurultay sonrasında hükümet düşecek, daha doğrusu istifa edecektir. Çünkü Başbakan, 14 Haziran’da parti başkanlığına aday olmayacağını söyledi. Hal böyle olunca, 14 Haziran’dan hemen sonra görevi Cumhurbaşkanı’na iade edecektir. Ve böylece yeni hükümet çalışmaları başlayacaktır. O, yeni hükümet çalışmalarında, sayıları 26’yı aşan partiler oturup, erken seçim kararı alabilirler. Eğer böyle bir karar alınmazsa, Meclis’te bulunan partiler bu konuda anlaşmazlarsa, o zaman Cumhurbaşkanı tüm partilere sırayla hükümet kurma görevi verecektir. Eğer kimse hükümet kuramazsa, Anayasamız gereği erken seçime gidilir. Dolayısıyla başka türlü erken seçim olmaz.”

ZEKİ ÇELER: “KOALİSYON HATA OLUR”

TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler ise, hükümetin bozulması halinde Toplumcu Demokrasi Partisi’nin koalisyona girmesini hata olarak gördüğünü belirtti ve “Bir seçim olmadan koalisyona girme, benim için hatadır, yanlıştır. Ve alternatif hükümet olanakları varken, toplumun seçtiği şuanda daha fazla milletvekilleri ile oluşturulabilecek hükümetler varken, şahsen böyle bir şeye girişmek yanlış olur diye düşünüyorum. Zoraki bir şey olmak zorunda da kalırsa, çok küçük bir parti olsak bile, şartlar toplum yararına, toplumun sosyal yaşantısı yararına çok ağır olacaktır. Bir erken seçim olasılığına da ihtimal vermiyorum. Çünkü bizim dışımızdaki partilerin ne içleri düzgündür, ne de ekonomik durumları… Ayrıca toplum da yeninden bir erken seçime psikolojik olarak hazır değildir, diye düşünüyorum” dedi.