TDP’den yapılan açıklamaya göre, TDP’nin üyeliği, geçtiğimiz hafta sonu Angola’da gerçekleştirilen Sosyalist Enternasyonal toplantısında oy birliğiyle kabul edildi.

Açıklamaya göre, Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu, TDP’nin üyeliğinin onaylanmasının ardından yaptığı konuşmada, TDP’nin üyeliğini selamladıklarını belirterek, “aramıza hoş geldiniz” dedi. 

ÖZYİĞİT:”ÖNEMLİ GELİŞME”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, TDP’nin Sosyalist Enternasyonal üyeliğinin onaylanmasını TDP açısından çok önemli tarihi bir gelişme olarak nitelendirdi.

TDP’nin üyeliğinin “observer (gözlemci)” değil, “consultative (Söz hakkına sahip üye)” aşamasından başladığına dikkat çeken Özyiğit, bunun da ayrı bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Sosyalist Enternasyonal üyeliğinin yıllardır gündemde olmasına rağmen, sürecin bir türlü ileri götürülmediğini, ancak özellikle son bir yılda konunun üzerine ciddiyetle eğilerek gerekli çalışmaları yaptıklarını ve sonunda da üyeliğin kabul edildiğini belirten Özyiğit, emeği geçen herkesi kutladı.,

“Beş kıtada sosyal demokrat, sosyalist ve işçi partilerini bünyesinde barındıran, dünyada sömürgeciliğe, savaşa, ırk, din, dil, cinsiyet dahil her türlü ayrımcılığa karşı mücadele eden Sosyalist Enternasyonal gibi büyük bir ailenin parçası olmaktan duyduğu mutluluğu” dile getiren Özyiğit, birlikte mücadelenin önemine vurgu yaptı. 

ÜYELİK SÜRECİ

TDP,  şubat ayı başında, Genel Başkan Cemal Özyiğit, Milletvekili Hüseyin Angolemli ve o dönemki Dışilişkiler Sekreteri Deniz Birinci’den oluşan bir heyetle,  Sosyalist Enternasyonal’in İngiltere’deki genel merkezini ziyaret ederek Genel Sekreter Luis Ayala’ya üyelik talebini iletmişti.

Mart ayı içerisinde Birinci ile Av. Ayşe Öztabay’dan oluşan heyet, Sosyalist Enternasyonal Genel Başkanı Yorgo Papandreu ile Atina’da bir araya gelerek, TDP’nin üyelik konusundaki kararlılığını aktarmıştı.

Bu görüşmelerin ardından TDP Dışilişkiler Sekreterliği tarafından Nisan ayı içerisinde resmi başvuru yapılmıştı.

Başvurunun ardından TDP’ye ilk resmi davet temmuz ayı içerisinde gelmiş ve Genel Başkan Cemal Özyiğit ile Parti Meclisi üyesi Ayşe Öztabay’dan oluşan TDP heyeti, 6-7 Temmuz tarihinde New-York’ta gerçekleştirilen Sosyalist Enternasyonal toplantısına katılmıştı.