Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu (TOCEK), dünyada kadınlara yönelik her türlü ayrımcılık ve şiddetin uygulandığını belirterek, toplumsal cinsiyete dayalı her türlü ayrımcılık ve şiddete karşı mücadelenin sosyal adaletin gereği olduğunu vurguladı.

TDP tarafından yapılan açıklamada toplumsal barış ve sosyal adalete inanan tüm kesimler ortak mücadeleye davet edildi.

TDP Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü" nedeniyle mesaj yayımladı

DEREBOYU’NDA YÜRÜYÜŞ

Mesajda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu ve aralarında TDP Gençlik Örgütü'nün de bulunduğu bazı diğer örgütler tarafından gün dolayısıyla yarın saat 17.30’da yürüyüş düzenleneceği de ifade edildi.

Yürüyüş, Dereboyu Citroen ışıklarından başlayacak ve Meclis önünde ortak basın açıklamasının okunması ile son bulacak.

Sosyal adaleti sağlamak ve toplumsal cinsiyete dayalı yaşanan her türlü ayrım ve şiddeti engellemek için mümkün olan en geniş birlikteliklerin sağlanmasının önemine dikkat çekilen açıklamada, "Toplumun her bir bireyinin eşit koşullarda yaşama hakkı vardır ve bu hak toplumsal cinsiyet rolleri altından görmezden gelinemez" denildi.

“2 YILDA 442 KADIN ŞİDDET MAĞDURU OLDUĞUNU BEYAN ETTİ”

Açıklamada, Kuzey Kıbrıs’ta 2014 ve 2015 yıllarında 442 kadının şiddet mağduru olduğunu beyan ettiği, bilimsel gerçekliklerin ise raporlanan şiddet vakalarının sadece yüzde 10 olduğunu ortaya koyduğu ifade edildi. Bu verilerin her yıl 2 binin üzerinde kadının şiddet mağduru olduğunu gösterdiği de belirtildi.

Açıklamada, 2016 yılını geride bırakmaya hazırlandığımız bugünlerde 15 yaşında bir çocuğun dini nikah kisvesi altında evlendirildiği ve hastanede doğum yaptığının kamuoyuna yansıdığı hatırlatıldı ve benzeri olayların basit bir “çocuk gelin” adı altında yumuşatılamayacağı, bunun adına evlilik denemeyeceği, bunun “kölelik” olduğu da belirtildi. 

“HÜKÜMETLER SORUMLULUKTAN KAÇIYOR”

Yaşanan tüm bu acı gerçekliğe rağmen, Kuzey Kıbrıs’taki hükümetlerin halen şiddeti görmezden geldiğine, 2016 yılının sonuna gelinen bugünlerde, devletin Kadın Sığınma Evi konusunda hiçbir girişimi olmadığına dikkat çekilen açıklamada, hükümetin bu sorumsuz tutumunun kabul edilemez olduğu belirtildi.

Buna karşın yaşadığı ekonomik zorluklara karşın Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) tadilatını tamamladığı Kadın Sığınma Evi’ni hizmete açacak olmasının ise yerinde ve takdir edilmesi gereken bir davranış olduğu kaydedildi.

Savaş görmüş toplumlarda bundan en çok olumsuz etkilenen kesimlerin başında kadınlar geldiği, kadınların barış istencinden, çözüm ve barış için mücadele etmekten asla vazgeçmedikleri belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“HEM ŞİDDET, HEM BARIŞA ÖZLEM SON BULSUN”

"TDP Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu olarak bu yıl ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü’nde hem kadınların gördüğü şiddet, hem de çözüm ve barışa olan özlemimiz son bulsun diyoruz.  Kadınlar ve barış yanlısı bireyler olarak, önümüze çıkan engeller bizi inandıklarımızdan, savunduklarımızdan vazgeçiremedi, vazgeçiremeyecektir de. O nedenle, barışa dair inancımızı da, kadınlara uygulanan her türlü şiddetin, baskının son bulacağına dair inancımızı da yitirmedik, bu uğurdaki mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz."