Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) hükümeti, seyrüsefer harçlarının akaryakıta aktarılması çalışmanın içeriği konusunda kamuoyunu bilgilendirmeye çağırdı.

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın konu hakkındaki açıklamalarında detay vermediği savunan TDP, bu uygulamanın üzerine tutum oluşturulacak yeterli bilginin mevcut olmadığını iddia etti.

TDP, seyrüsefer harçlarının akaryakıta aktarılmasının dar gelirlinin omzuna yük bindirecek ve doğrudan hizmete dönüşmeyecek bir uygulama olduğunu da savundu.

Halkta devletin bu işi adil yapacağına dair inanç da olmadığını vurgulayan TDP, “Ülkedeki karayollarının önemli bir kısmı belediye hizmet sınırlarında. Bu göz önünde bulundurulduğunda verginin direkt kamuya aktarılması, seyrüsefer mantığıyla uyuşmuyor. Bu gerçekler ortada iken, harçları akaryakıta eklemek de temel sorunu ortadan kaldırmayacak” ifadesini kullandı.

TDP’DEN HÜKÜMETE “ÇALIŞMANIN İÇERİĞİYLE İLGİLİ BİLGİ VERİN” ÇAĞRISI

TDP, yazılı bir açıklamayla, Ulusal Birlik Partisi-Demokrat Parti (UBP-DP) hükümetinin seyrüsefer harçlarını akaryakıta aktarma çalışmasını değerlendirildi.

Açıklamada, TDP’nin, konuyu yakından takip ettiği de kaydedilerek, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın bugün basında yer alan açıklamalarına işaret edildi.

Denktaş’ın konuyla ilgili yine detay vermediği kaydedilen açıklamada, “Üzerine tutum oluşturulacak yeterli bilgi mevcut değil” denilerek, hükümete, çalışmanın içeriğiyle ilgili kamuoyunu bilgilendirme çağrısı yapıldı.

“VATANDAŞ ÖDEDİĞİ VERGİNİN HİZMET OLARAK KENDİSİNE DÖNECEĞİNE İNANMIYOR”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Yaşanan sorun vatandaşın ödediği verginin hizmet olarak kendisine döneceğine dair inancı olmamasıdır. Seyrüsefer, altyapının geliştirilmesi için yolların kullanımına karşılık alınan vergidir ama toplum sokağa çıktığında bunun karşılığını göremiyor.

Mevcut durumda ilk yapılması gereken, seyrüsefer harcının doğrudan ulaşım altyapısı ve toplu taşıma fonlarına aktarılmasıdır. Seyrüsefer harcının akaryakıttan tahsil edilmesi, bu verginin ruhuna aykırı olmamakla birlikte, bunun dar gelirlinin omzuna yük bindirecek ve doğrudan hizmete dönüşmeyecek şekilde yapılması bizler açısından kabul edilemezdir. Kaldı ki bunun sabit fiyat üzerinden değil de, akaryakıt bedeli üzerinden belirlenecek oranla yapılması sakıncalıdır. 

Eğer bu harç kamu yollarının yıpranmasından dolayı tahsil ediliyorsa, yapılan tahsilat da bu yolların önemli bir kısmının tadilatını ve altyapı hizmetlerini üstlenen yerel yönetimlerle paylaşılmalıdır. Yerel Yönetimlerin de buradan gelecek olan kaynağı,  altyapı ve toplu taşımacılık hizmetlerinde kullanmasını sağlayacak ve denetleyecek bir mekanizma da oluşturulmalıdır”

“HEDEF EMNİYETLİ VE MODERN YOLLAR...”

“Hedef emniyetli ve modern yollarda, toplu taşımacılığın geliştiği bir ulaşım ağının ve altyapısının oluşturulmasıdır” denilen TDP açıklamasında bunun için öncelikli yapılması gereken adımlar şöyle sıralandı:

“Seyrüsefer ücretlerinin kriterlerinin yeniden belirlenmesi, devlet denetiminin artırılması ve adil caydırıcılığın sağlanması için cezaların her aracın seyrüsefer harcı üzerinden bir oran belirlenerek tahsil edilmesi, seyrüsefer harçlarının belediyeler ile yapılacak ortak teknik çalışma sonucu belirlenecek oranının belediyelere dağıtılması.

Belediyelere aktarılacak ödemenin, belediye bütçesinde ulaşım altyapısı ve toplu taşıma kalemlerine aktarılması, mevcut borçların ivedilikle tahsil edilmesi amacıyla kayıttan düşmüş araçların ve mevcut olarak ödenmeyen seyrüsefer borçlarına ceza affının getirilmesi ve borçlarda taksitlendirme gibi ödeme kolaylıkları getirilmesinin gündeme alınması.”