Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Asım İdris Diyalog Tv’de katıldığı Detay programında hükümet senaryolarına ilişkin değerlendirmede bulundu. 

İdris, TDP’nin ilk tercihinin erken seçim olduğunu bunun olmaması durumunda takvimlendirilmiş bir seçim hükümetinin doğru bir adım olacağına dikkat çekti.

Asım İdris, Meclis’te bir temsiliyet ve irade problemi olduğunu ifade ederek erken seçim talep etti. İdris, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz en temizinin bir erken seçim olduğunu düşünüyoruz. Böylelikle tüm partilerin görüşlerini, ekonomik paket gibi, vatandaşlık gibi konulardaki düşüncelerini vatandaşa ulaştırmasını istiyoruz. Halktan alınan yetki ile Meclis’te yeni temsiliyetlerin oluşmasını istiyoruz.”

Asım İdris, Meclis’teki diğer partilerin kendileri gibi düşünmediğinin farkında olduklarını da kaydederek, “CTP, UBP ve DP’nin milletvekili sayısı 47 ediyor. Bu partiler erken seçime gitmek istemiyorlar. Çünkü bir erozyona uğrayacaklarını biliyorlar” diye konuştu.

"Seçim hükümeti kurulabilir…"

İdris, bazı önemli yasaların takvimlendirilip Meclis’ten geçirileceği ve sonrasında erken seçime gidilecek bir “seçim hükümetinin” kurulabileceğini kaydetti. 

İdris, “Geçen defa yasa yapamayan bir seçim hükümeti vardı. Bu kez belirli yasaları geçirip bizi seçime götürecek bir seçim hükümeti en doğru model olur ama bugünkü 47 milletvekilinin böyle düşünmediğini görüyoruz. Herhalde bir hükümet modeli ortaya çıkacaktır” dedi. 

“CTP ile görüştük”

 İdris, CTP’yle bir kez görüştüklerini ancak bunun hükümete girme noktasıyla alakalı bir durum olmadığını ifade etti. İdris, “Bize hükümete girilmesi yönünde herhangi bir partiden direkt bir teklif gelmedi. Önce başka partilerin zaten kendi aralarında bu temasları yapmaları gerekiyor. CTP’yle bir görüşmemiz oldu ama o da “hükümet kuralım” noktasında değil, “hassasiyetiniz nelerdir” diye soruldu ve biz de düşüncelerimizi açıkladık” dedi. 

TDP’nin talepleri 

TDP’nin hükümete girebilmesi için CTP ve DP’nin öncelikle anlaşması gerektiğini anlatan İdris, TDP’nin olası bir hükümette olabilmesi için ne gibi hassasiyetleri olduğunu şu sözlerle anlattı, “Vatandaşlık talepleri var. 10 bin ile 28 bin vatandaş yapılması konusu var. Biz buna onay veremeyiz. Mesela güvenlik yasaları var, kabul edilemez. Ekonomik paket konusu var. İçeriği mutlaka müzakere edilmelidir. Bizim bu şekliyle ekonomik protokole imza atmamız söz konusu olamaz, imzacı olmayız! Özelleştirmelere onay vermeyeceğiz. Bu çok nettir.” 

TDP MYK toplandı

Öte yandan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) genişletilmiş Merkez Yönetim Kurulu (MYK) son siyasi gelişmeleri değerlendirdi.

TDP’den yapılan açıklamaya göre, Genel Başkan Cemal Özyiğit başkanlığında önceki gün akşam Genel Merkez'de gerçekleştirilen ve yaklaşık 3 saat süren toplantıda dün akşam gerçekleştirilecek olan Parti Meclisi (PM) toplantısına bazı unsurların taşınması yönünde karar alındı.

PM'ye götürülecek unsurların tavsiye niteliğinde olduğu, daha geniş değerlendirmenin ve ortaya konacak görüş ve önerilerle nihai kararın PM tarafından alınacağı belirtildi.