Geçtiğimiz günlerde, 15 yaşında bir gencin 5 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz etmesi toplumda derin öfkeye neden oldu. Tecavüz suçlarına caydırıcı cezalar verilmesinin gereğine dikkat çeken vatandaşlar, Kuğulu Park’tan ortak ses verdi.

Kıbrıs Türk toplumu, geçtiğimiz günlerde yaşanan tecavüz olayında tek vücut oldu. 

Haberal Kıbrıslı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kartal  Harman’ın sosyal medyadan başlattığı protestoya Kıbrıs Türk Halkı destek verdi.

Lefkoşa Kuğulu Park’ta dün saat 19.30’da toplanan halk, yaşanan tecavüzü alkışlarla protesto ederken, “Cinsiyet ayrımı yapma önce insan yetiştir”, “Terörü ve tecavüzü lanetliyoruz”, “Suçlulara kayıtsız kalma”, “Tecavüzü hoş gören hukuk tanımıyoruz, deport etme ceza ever” yazılı pankart ve  dövizler taşıdı.

Çocuklar ön safta yer aldı

Protesto eylemine çocuklarıyla gelen vatandaşlar, bu tür suçlara karşı caydırıcı cezalar verilmesini isteyen sloganlar attı.

Topluluk, Kuğulu Park önünden Mahkemelere kadar yürüdükten sonra Haberal Kıbrıslı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kartal Harman bir basın açıklaması yaptı.

“Bu demek değildir ki bizler sesimizi çıkarmayan pıstırılmış bir halkız”

Tecavüz olayına ‘dur’ demek ve bu konuya halk olarak tepki koymak için toplandıklarını ifade eden Harman, bu tür olayların sayısının görün enin çok üstünde olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Tepki koymak illaki bir yerleri yakıp yıkmak değildir. Bizler sosyal sorumluluk bilincinde olan halkız.

Evet, çok zamandır ülkemizde yaşanan olaylara karşı sadece klavye başında tepki koymaktan öteye gidemedik. Ancak bu demek değildir ki bizler sesimizi çıkarmayan pıstırılmış bir halkız. Hayır, bizler yeri geldiği zaman sokağa inmesini de biliriz.  Buradan hükümete çağrımız şudur ki; İvedilikle gerekli önlemleri  alınız.

Ülkemizde belki her gün bir kadın birçok cinsel istismara uğruyor ve daha kötüsü tecavüze. Acıdır ki, bizler sadece buzdağının üzerindeki kısmını görebiliyoruz.

“Suç oranları atıyor”

Bu ülkede suç oranları günden güne artmaktadır. Bunun en birincil sebebi de eğitimsizlik ve cehalettir. Maalesef ki ceza yasalarımızda, yüreğimizdeki infialin karşılığı yoktur. Cezaların, suçun vahametine göre belirlenmediği bir hukuk düzeninde, suçları azaltmak pembe bir rüyadır. İngiliz döneminden kalma yasalar günümüz nüfus ve şartlarına cevap vermediği gibi caydırıcılıktan çok uzaktır.

“Polis devriye gezsin”

Onun yanı sıra, sokaklarda devriyenin olmaması önemli bir eksikliktir. Yetersizse, polis istihdam edilmeli, eski kolluk güçleri benzeri polisler ada geneline yayılmalı, suçlu polisin varlığını hissetmeli, hukukun, hiçbir suçu cezasız bırakmayacağını ancak tecavüz gibi suçlarda en ağır cezayı vereceğini bilmelidir.

“Coğrafya dersinden önce insan olmak öğretilmeli”

Eğitim sistemi elden geçirilmeli, çocuklara coğrafya dersinden önce insan olmanın, toplum içinde yaşamanın gerekleri öğretilmelidir. Çocuklarımızın sosyalleşeceği ortamları yaratmak, onları kültür, sanat gibi aktivitelere kanalize etmek mecburiyetimiz olmalıdır.

“Bu suç hepimize karşı işlendi”

Ülkeye girişler kontrollü olmalı, suç işleyen kişiler adaya alınmamalı, adada suç işleyenler de anında sınırdışı edilmelidir. Bu çocuk hepimizin çocuğuysa bu suç hepimize işlenmiş bir suçtur.  İğneyi kendimize batırmakla beraber, bu canice eylemi sineye çekmeyeceğimizi, bu olayın takipçisi olacağımızı duyururuz. Çocuklarını korumayan toplum kendini  hiç koruyamaz”