Çiğdem AYDIN

Tatil için Fransa’dan KKTC’ye gelen, ancak üzerinde sigara içerisinde 12 gram hintkeneviri türü uyuşturucu madde bulunduğu için Ercan Havaalanı’nda yakalanan sanık Ali Davran hakkındaki dava karara bağlandı. Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde uyuşturucu madde ithal ve tasarrufu suçlarından yargılanan sanık 6 ay hapse mahkûm edildi.

Hepatit-B hastası olduğu ve Fransa’da tedavi gördüğünü belirten sanık, bu durumda tedavisinin yarım kalacağını söyledi.

Kararı okuyan ağır ceza yargıcı Vedia Barkut Barkın, 24 Kasım 2015 tarihinde Ercan Havaalanı’nda sanık Ali Davran’ın narkotik detektör köpeğinin tepki vermesi sonucu üzerinde 10 adet elle sarılmış içerisinde toplam 12 gram hintkeneviri türü uyuşturucu madde olan sigara bulunduğunu belirtti. Yargıç, sanığın soruşturma tamamlandıktan sonra 27 Kasım tarihinde tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderildiğini ifade etti. Sanığın, uyuşturucu madde ithal ve tasarrufu suçlarından yargılandığını belirten Yargıç Barkın, toplumları tehdit eden ve ülkede yaygınlaşan bu suçları işleyenlere caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Hepatit- B hastası olan sanığın Fransa’da yaşadığını, orda tedavi gördüğünü, KKTC’ye kısa süreli tatil için geldiğini, uyuşturucu maddeyi ticari amaçlı değil, kendi kullanımı için getirdiğini belirten Barkın, sanığın ticari amaç gütmemesi ve hasta olmasının hafifletici etkenler olarak değerlendirdiklerini ifade etti. “Kimsenin ülkemize uyuşturucu ithal etmeye hakkı yoktur” ifadesini kullanan Barkın, bu suçu işleyen sanığa 6 ay hapis cezası vermeyi uygun bulduklarını açıkladı.