DUVAR 60 SANTİM ÇÖKTÜ: Küçük Esnaf Sanayi Bölgesi 2’nci Etabı’nda yapılan binalar günden güne yıkılacak duruma geliyor. Binaları tutması için yapılan beton duvar bugüne kadar 60 santim çökmüş durumda. Bölge esnafı yetkililere seslenerek “tedbir alınmazsa bu binalar başımıza yıkılacak” diyerek tepki gösterdi

YIKILIP TEKRAR YAPILMASI GEREK: Esnaflar, bir çok yetkili merciye müracaatlarını yaptıklarını ifade ederek yetkililerin kendilerine söylediğini dükkanların arka tarafında bulunan 32 metrelik duvarın yıkılması yönünde olduğunu kaydetti. Esnaflar bu tamirat için 5 biner sterlin para verdiklerini de kaybetti.

Zaten zor şartlarda hayatta kalmaya çalışan küçük esnaf, Küçük Esnaf Sanayi Bölgesi 2’nci etap projesinden dükkan almasının ardından zor günler geçiriyor. Esnaf, yapılan binaların usulüne uygun yapılmadığını ifade ederek zor durumda olduğunu ifade etti.

Küçük Esnaf Sanayi Bölgesi 2’nci etap dükkanlarının bölgeye yerleştirilmesinde sorun yaşadığını kaydeden esnaflar, her gün için binaların destek duvarının santim santim çöktüğünü ifade etti.

Esnaflar, zor şartlarda ayakta durmaya çalıştıklarını ifade ederek bir de üstüne Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’ndan aldıkları bu dükkanların sorun ve tamiriyle uğraştıklarını belirtti.

Belirli bir zaman önce binaların tamiri için para toplandığını kaydeden esnaf, paranın toplanmış olmasına rağmen dükkanlarında herhangi bir iyileştirme çalışmasına gidilmediğinden şikayetçi.

“5 bin sterlin para verdik”

Küçük Esnaf Sanayi Bölgesi 2’nci Etap projesinden dükkan edinen esnaflardan Ali Mehter, 8 yıl önce bu dükkanlara 45 bin sterlin vererek girdiklerini ifade ederek bu ücretin üzerine dükkanlarda yaşanan çatlak ve dükkanların çökmesini engellemek üzere bu durumda dükkanı bulunan esnaflardan 5’er bin sterlin daha para toplandığını belirtti. Mehter, paranın toplanmasına rağmen dükkanların iyileştirilmesi için herhangi bir icraat görmediklerini belirtti.

“5 yıldır tamirat yapıyoruz”

2010 yılında kendisinin bu dükkana taşındığını ifade eden Ali Mehter, beş yıldır her yıl olmak üzere dükkanları yeniden elden geçirdiklerini söyledi. Dükkanların ana sorununun yapılan inşanın günden güne kayması olduğunu da ifade eden Mehter, 5 yılda 15 milyarlık tamirat yaptıklarını dile getirdi.

“Yıkılacak duruma geldi”

Küçük Esnaf Sanayi Bölgesi 2’nci Etap esnafı konuyla ilgili gerekli mercilere defalarca şikayette bulunduklarını kaydederek, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Koordinatörü Hürrem Tulga’ya da bir çok kez şikayetlerini aktardıklarını söyledi.

Duvar 60 santim döndü

Küçük Esnaf Sanayi Bölgesi 2’nci Etabı’nda yapılan binalar günden güne yıkılacak duruma geliyor. Binaları tutması için yapılan beton duvar bugüne kadar 60 santim dönmüş durumda. Projenin mimarı Kemal Aktunç’a da başvuran ve şikayetlerini ileten bölge esnafı, “ne olmuş duvar döndüyse” cevabını alınca küplere bindi.

Dükkanlar çatlak içinde

Bölge esnafı ciddi şekilde mağdur olduklarını ifade ederek “Her taraf çatlak doldu. Odayı bilgilendirdik ve bize yapılacak dendi. 4 aydır bekliyoruz ama hiç bir şey yapılmadı. Biz odadan aldık bu dükkanları ve bu tamirler için ayrıca bitirilmemiş dükkanlar için 5’er bin sterlin ekstra para ödedik. 23 kişiden 115 bin sterlin yapar. Biz bu konuşmaları yaparken tüm oda yetkilileri oradaydı. Biz bu paraları soruyoruz bize sürekli para oradadır deniyor. Bir çok insan dükkanlara girdi ama yarım yamalık dükkanlara girdi” dedi. Bizim dükkanların her yerinde çatlaklar oluşmaya başladı. Hem dıştan hem içten çatlaklar var. Şimdiki oda başkanı Mahmut Kanber arkadaşımız da geldi gördü fotoğraflarını çekti ancak halen daha bir icraat yapılmıyor. Bu binalar bizim üzerimize yıkılacak. Yetkililer bizi dikkate alsın” dedi.

Mehter: Bu ülkede kimse iş yapmıyor

Bölge esnaflarından Ali Mehter ise konuyla ilgili yaptığı konuşmada “Bu ülkede kimse işini yapmıyor. Bütün aksaklıklar o yüzdendir. Esnaf zanaatkarlar eğer böyle bir inşaat işine girerse esnafın dostluğu bitti demektir. Devlet de işini yapmıyor. Bunlara izin veren belediye de işini yapmıyor. Dilekçe yapalım dediler, mimarlar odasına gittik 800 TL istediler. Binalar aşağıya gidiyor. Mühendislerin demesi bir şey yapılmazsa bu dükkanlar yıkılacak” dedi.

Yıkılıp tekrar yapılması gerek

Esnaflar, bir çok yetkili merciye müracaatlarını yaptıklarını ifade ederek yetkilierlin kendilerine söylediğini dükkanların arka tarafında bulunan 32 metrelik duvarın yıkılması yönünde olduğunu kaydetti. Dükkanların mimarı Kemal Aktunç’un hatalı olduğunu kabul etmediğini de ifade eden bölge esnafları, “Küçük Esnaf Sanayi Sitesi 2. Etap dükkan sahipleri olarak biz mağduruz. Devletim, belediyem, mimarlar odası, esnaf odası beni koruyamazsa Rum tarafına kaçacağım. Ben bu ülkede vatanımı toprağımı korumak için savaştım” dedi.

Kanber: Üzerimize düşen ne ise yapacağız

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber ise Havadis’e yaptığı açıklamada Küçük Esnaf Sanayi Bölgesi’nde bulunan dükkanların hepsinin esnafların kendi malları olduğunu ifade ederek “herkesin tapusu vardır. Müteahhit hatası mı bölge hatası mı var bunu öğrenmek için fizibilite çalışması yapılması gerek. Müteahhit hatası ise onu karşılamak zorundadır. Oradaki sorun toprak çökmesinden dolayıdır. Bizim direk bir sorumluluğumuz yoktur. Müteahhit hatası ise biz tekrardan yaptıracağız. Mağduriyet olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Arkadaki dere yatağını kanalizasyona bağlayacağı konusunda LTB ile görüştük. Bu sorunlar çözülebilecek durumdadır” diye konuştu.