Ülkede, insanlara da bulaşabilen Brusella salgını olduğu bilinirken, Kurban Bayramı dolayısıyla uzmanların geçtiğimiz gün, kurban bayramlarında zoonoz hastalıkların arttığı uyarısında bulunarak, halka kurban kesimleri konusunda yaptığı uyarı dikkat çekti.

İnsanlara hasta hayvanlardan elde edilen besinlerle veya doğrudan temasla geçebilen zoonoz hastalıklarının görülme sıklığının Kurban Bayramlarında arttığına işaret eden uzmanlar hastalığının yaygın olduğu ülkemizde, hayvanların veteriner hekim kontrolünde ve sağlık koşullarına uygun mezbahalarda kesimin yapılmasının önem taşıdığı bilinirken, uzmanlar tarafından yapılan "kurban kesim yerlerinin, kolay temizlenebilir beton, beton asfalt ve benzeri sızdırmaz malzemeden yapılmış sağlık ve temizlik şartlarına uygun mekânlardan seçilmesi" uyarısı dikkat çekti.

Açıklamalarda, Kurban Bayramı ile ilişkili olabilecek bazı zoonoz hastalıklar sıralanarak, "Tüberküloz, Brusellosis, Tokso-plazmoz, Tenyazis, Kist Hidatid. Zoonozların azaltılması veya önlenmesi için kasaplık hayvanların asgari teknik ve sağlık şartlarına sahip mezbahalarda veteriner hekim kontrolünde kesilmesi ve tüketiciye sağlıklı bir şekilde ulaştırılması gerekir" ifadeleri kullanıldı.

Konuyla ilgili gazetemizin açıklamalarına başvurduğu Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, insanlara hasta hayvanlardan elde edilen besinlerle veya doğrudan temasla geçebilen zoonoz hastalıklarının yayılmaması için halka, veteriner kontrolündeki mezbahalarda kesim yapılması çağrısında bulundu.

Kurban Bayramı'nda veteriner hekimlerin kontrolünde olan büyük mezbahalar dışında hayvan kesimi yapılmaması konusunda halkı uyaran Mustafa Naimoğluları, şunları söyledi:

NAİMOĞLULARI: BÜYÜK MEZBAHALARDA KESİM YAPILSIN

"Zoonoz hastalığı, bulaşıcı hastalık demektir. Hayvanlar, yollarda dere yataklarında ağaç altında kesilirse, iç organlar sağa sola atılır, kanı çevreye bulaşır.

Veteriner doktorların kontrolünde olan mezbahalarda kessinler ki kanı ortalığa akmasın ve bulaşma devam etmesin. Büyük mezbahalarda kesim yapılsın ki, iç organlar imha edilsin ve sağlık koşullarına uygun olsun. Herkes her istediği yerde kesim yaparsa köpekler de tüketecek. Kanı bulaşacağı için kesim yapan insanlara da tabi ki bulaşma riski ve hastalığın yayılma riski vardır."

ZOONOZ HASTALIK NEDİR?

"Zoonoz hastalıklar insanlar ve hayvanların birbirine bulaştıra-bildikleri ve her iki gruba dahil bireylerde ortak olarak şekillenen hastalıklar diye tanımlanabilir. Dünya Sağlık örgütü; zoonoz hastalıkları, doğal koşullarda insanların ve hayvanların birbirine bulaşan hastalığı olarak tanımlamaktadır.

Ancak bu tanımlamadaki doğal koşullar kavramının aksine bazı hastalıkların bulaşabilmesi için bir takım özel şartların oluşması gerekmektedir ki bu da önemli bir konudur. Örneğin kuduzun bulaşabilmesi için mutlaka ısırık, tırmalama vb. nedenlerle oluşan açık bir yara olmalıdır. Aynı durum Brucella enfeksiyonlarında da söz konusudur. Bulaşma yollarından biri olan deri yolu ile bulaşma ancak deri üzerinde çizik, çatlak gibi açık bir yaranın varlığında mümkündür. Zooan-troponozlar hayvanlar ve hayvansal ürünler aracılığı ile insanlara bulaşan hastalıklar."