Ülkeye ticaret alanında en çok gelir sağlayan Mağusa Limanı ve Serbest Liman bölgesinde sorunlar devam ediyor.

Nadire BAHADİ

Pek çok sorun çözüme ulaşmayı beklerken, liman işçilerinin iş güvenliğinden yoksun gün boyu hayati tehlike altında çalışmaları baş kaldıran en büyük sorunlardan bir tanesi. İş kazalarında son dönemlerde yaşanan artışa uzmanlar tarafından dikkat çekilirken, Mağusa Serbest Limanı’nda ekmek parası için gün boyu ağır iş makineleri ile tonlarca ağır yükler altında çalışan işçilerin can güvenliği denetimsizlik nedeni ile hiçe sayılıyor.

Mağusa Serbest Limanı’nda dün öğle saatlerinde bazı işçiler büyük vinçler yardımı ile yük gemisine konteyner yüklerken, konteynerler traktörler arkasına bağlanan arabalar ile vinçlerin yanına taşındı. Vinçler yardımı ile konteynerler yük gemisine yüklenirken, hem traktör şoförleri hem de vinç altında dolanan işçiler adeta tehlike ile dans etti. İşçi hiçbir güvenlik önlemi olmadan tonlarca ağırlıktaki koteyner altında çalışırken, konteynerleri taşıyan işçiler ise iş kazası tehlikesine karşı hiçbir önlem almadan canları pahasına çalışıyorlar.

Tedbirsizlik başa bela olabilir

Öte yandan limanın başka bir köşesinde çengelli vinçler yardımı ile yük gemisinden tahliye edilen soyaların da işçilerin bir kısmı için tehlike arz ettiği gözlemlendi. Torbalar içindeki gemiden kamyonlara indirilen soyaların her birinin ağırlığının 900 kilo olduğu öğrenildi. Çengelli vinçler yardımı ile kamyonlara indirilen torbaların kamyonlara yerleştirilmesi kamyon üzerindeki liman işçilerinin komutları ile gerçekleşirken, olası bir kaza karşısında ise kamyon üzerinde bulunan işçiler tamamen savunmasız halde ekmek parası için çalışıyor. Sıcak havanın olumsuz etkilerini de direkt olarak yaşayan liman işçileri yaşanması ihtimal bir iş kazası karşısında da sorumlu tutulabilir.