Hüseyin ÇİÇEK

Gazimağusa’ya bağlı Mormenekşe köyünde, çocukların her gün okula gitmek için önünden geçtiği tarihi bina yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. 

Eski Eserler Dairesi, demir kolonlar ile binayı ayakta tutmaya çalışırken, Mormenekşe köyü muhtarı ve köylüler, çökmeye hazır bina için yetkililerin duyarsızlığından şikayetçi.  

1974 yılından sonra ev olarak kullanılan bina, 1990 yılında içerisinde yaşayan ailenin Londra’ya göç etmesinin ardından bazı yerleri yıkıldı. Binaya el koyan Eski Eserler Dairesi ise çözümü binayı demir kolonlar ile ayakta tutmakta buldu.

Aytürk: Yıllardır bir çözüm bulamadılar

Diyalog muhabirine konu ile ilgili görüşlerini aktaran Mormenekşe köyü muhtarı Saim Aytürk, metruk binanın yıllardır aynı şekilde durduğunu söyledi. Konuyu yetkililere defalarca bildirmelerine ve basına taşımalarına rağmen hiçbir adım atılmadığından yakınan Aytürk, binanın şiddetli yağmurlarda yıkılması endişesi taşıdıklarını söyledi. Çocukların her gün binanın önünden geçerek okula gittiğinin altını çizen Aytürk, “çocuklarımızın hayatı tehlikede” şeklinde konuştu.

Köylüler ne dedi

Selim Can: Bina zaman içerisinde çöktü. Eski Eserler Dairesi binaya ek koyduktan sonra, bazı yerlerine demir kolonlar yerleştirerek binayı ayakta tutmaya çalışmakta buldu ancak bu yetersiz bir önlemdir. Çocuklarımız hergün bu bina önünden geçip okula gidiyor. Binanın bulunduğu bölge köy meydanına çok yakın. Dolayısı ile, gün içersisinde önünden bir çok insan geçip gidiyor. Bir an önce önlem alınmalı.

İjber Çırakoğlu: Bina 1990 yılına kadar ev olarak kullanıldı. İçinde yaşayan aile Londra’ya gittikten sonra bina zaman içerisinde çökmeye başladı. Bu durum üzerine, Eski Eserler Dairesi binaya el koydu. Bina köy halkı için hem tehlike saçıyor hem de görüntü kirliliği yaratıyor. Bu binanın yıkılmasını istiyorum.

Salih Koçero: Hergün önünden geçen çocuklar ve birçok insanın can güvenliği hiçe sayılıyor. Bu bina ayrıca görüntü kirliliği yaratıyor. İlgililer bir an önce bu konuda çözüm üretsinler. Bu binayı restore etsinler veya tamamen yıksınlar.