Helikopterin, arazi ve benzeri diğer yangınlara müdahaleye uygun olmadığı ve devriye uçuşu da yapmadığı öğrenildi.

Rana SARRO

“GÜNLÜĞÜ 7 BİN 200 DOLAR”

Ülkede, 19 Ekim’e kadarki sürede olası orman yangınları için bulunan helikopterin kira bedelinin, 937 bin 400 dolar olduğu açıklanırken, bu helikopterin Ercan Havalimanı’nda mürettebatıyla birlikte 24 saat hazır konuşlandırıldığı belirtiliyor. Bu helikopterin günlük kira bedeli ise 7 bin 200 dolar civarında.

GÜNEY’E DE HİZMET VEREBİLECEK

KKTC de orman yangınlarında kullanılmak üzere kiralanan ve 130 gün boyunca hizmet verecek olan yangın helikopterinin, ara bölge, Güney Kıbrıs ve Türkiye’nin güney sahillerinde çıkabilecek orman yangınlarına da destek vermesi hedeflenirken; arazi ve benzeri diğer yangınlara müdahaleye ise uygun olmadığı belirtiliyor.

“DEVRİYE UÇUŞU YAPILMIYOR”

Detay Gazetesi’nin Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan aldığı bilgiye göre, helikopterin orman yangınlarının söndürülmesi amaçlı tasarlandığı ve bu amaç niteliğinde ihaleye çıkıldığı, meskun mahallerde yangın söndürmesinin uygun olmadığı belirtildi.

DEVRİYE UÇUŞU YAPMIYOR

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Ercan Havalimanı’nda mürettebatıyla birlikte 24 saat hazır konuşlandırılan helikopter, günlük 100 dakika hizmet verecek şekilde ihale edilirken, helikopter ülke üzerinde herhangi bir devriye uçuşu yapmıyor.

GEREKLİ GÖRÜLÜRSE KEŞİF UÇUŞU YAPABİLİR

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Yetkilisi, Orman Dairesi’nin gerekli görmesi halinde keşif uçuşu yapabileceğini söyledi.