Hakan Yıldırım

Ekmek parasını taksicilik yaparak kazanan şoförler, kaçak taşımacılığın en büyük sorunları olduğunu, bu konuda Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’ün başlattığı girişimlerin artarak devam etmesini istedi.

Diyalog’a konuşan Lefkoşa Taksiciler Birliği Başkanı Rıfat Turgut, taksicilikte en büyük sıkıntının herkesin bu işi yapması olduğunu söyledi. Turgut, “Kimisi sivil plaka ile kimisi “z” plaka ile taksicilik yapıyor ve biz buna “dur” diyemiyoruz” dedi. 

Yaklaşık 15 gün önce Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst ile görüştüklerini anlatan Rifat Turgut, “Sayın Bakan bize denetimlerin aratacağını söyledi. Bizim istediğimiz, beklediğimiz bir yasa var, bu yasanın bir an önce hayata geçmesi gerekiyor” diye konuştu

Başkan Turgut, bu yasa ile yasal taksiciliğin koruma altına alınacağını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Mesela şu anda sivil plaka ile taksicilik yapan kişiler var. Mevcut yasa ile bu kişilere ceza verilemiyor. İzin kurulu yaptığı denetimlerde ancak oradaki yolcunun “Evet ben para karşılığında bu kişiden taksi hizmeti alıyorum” demesi gerekiyor. Aksi halde kişi taksicilik yapsa da cezalandırılamıyor. İşte bu nedenle söz konusu yasa bizim için çok önemlidir ve bir an önce geçmelidir.”

“Köyler için verilen ‘T’ler burada” 

Taksici Mehmet Irmakoğlu da köyde kullanım amaçlı verilen “T” izinlerinin şehirlerde kullanılmasından şikayetçi oldu.

Irmakoğlu, “Köy T’si olan araç sahipleri burada rahatça taksicilik yapıyor. Bunları polisin sürekli denetlemesi lazım. Yoksa  polis gelip de fuar alanına taksileri kontrol etmesi bir işe yaramıyor. Taksiler yoldayken kontrol edilmeli, evraklarına bakılmalı, görev yerleri kontrol edilmeli.  Bence bu konuda polisin de zayıflığı var” dedi.

“Taksimetre fiyatları güncellenmiyor”

Hayatını direksiyon sallayarak kazanan  Mehmet Hanifi de denetimlerin yetersizliğinden şikayetçi oldu. “Burada sıkıntı denetlemelerin zayıf olmasıdır” diyen Hanifi, “Her taksinin bir izni vardır, sürücülerin isimlerinin o kağıda yazılması lazım. Bir araca biri biniyor, diğeri iniyor” dedi. 

Taksimetre ücretleri konusuna da değinen Hanifi, “ Taksimetreler açılsın. Taksimetre fiyatları güncellenmiyor. 1 liralık ürün 1,5 oluyor ama bizim ücretler yerinde sayıyor. Taksiciler de eksik para aldıklarını düşünüp yanlış uygulamaya giriyorlar, taksimetre açmıyorlar” diye konuştu.