Dernek Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cemil Atakara yaptığı yazılı açıklamada, Ülkesel Fiziki Plan’ın KKTC için elzem olduğunu ve en kısa sürede yürürlüğe konması gerektiğini kaydetti.

Ülkesel fiziki planlarda yaptırım gücü olmaması gerektiği halde planda bir çok konuda emirler verildiğini de savunan Atakara, Girne’ye açılması öngörülen üniversitelerin Girne’ye getireceği ekonomik,altyapı,trafik gibi unsurlar ile bunlara karşı olası çözümlerin de planın içerisinde yer almadığını ileri sürdü.

TEK YETKİLİ ŞEHİR PLANLAMA DAİRESİ OLMASI TEHLİKELİ

Sahillere inşa edilecek blok yapıların uzun vadede Girne gibi turistik bölgelerin cazibesini yitirmesine neden olacağınıda kaydeden Atakara, bu açıdan izinlendirme konusunda sadece Şehir Planlama Dairesi’nin yetkili olmasının tehlike arz ettiğini ifade etti.

KKTC’nin güzel doğa ve temiz havası ile gelişebileceğini belirten Atakara, “Ülkesel Fiziki Plan’ın sadece bir stratejik plandır diyerek satır aralarında imar planı gibi işlev görmesini değil, düzgün ve güncel bir Ülkesel Fiziki Plan’ın çevreye gerçekten duyarlılığı olan bir yapıda ve yasa olarak geçmesini desteklemekteyiz. Bu plan adı konmayan ancak ada genelini kapsayan bir emirname olmaktan çıkartılmalı , doğru ve güncel bilimsel verilerle ivedi olarak hazırlanacak yasa ve tüzüklerle yaptırım gücüne sahip, çevreyi ve doğayı koruyan bir statüye kavuşturmalıdır” dedi.