Suna ERDEN 

Yaz aylarında herkesin sorunu haline gelen sivrisinekler ile baş edebilmek için çeşitli yollar deneniyor. Kimisi evine ilaç sıkarken kimisi de sivrisineklerden koruduğu öne sürülen kremleri sürüyor. Belediye tarafından yapılan müdahalelerde ise ilaçlama yöntemi kullanılıyor. Ancak tüm bu mücadele yolları büyük tehlike oluşturuyor. 

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, sivrisinek ile mücadelede KKTC’de sıklıkla kullanılan havaya ilaç sıkma yönteminin doğaya, hayvanlara ve insanlara ciddi zararlar verdiğini söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Sahir, evlere sıkılan sivrisinek ilaçlarının da çok tehlikeli olduğunu, havaya sıkılan ilaçlar gibi kimyasal içerdiğini kaydetti. Sahir, ayrıca krem şeklinde vücuda sürülen sivrisinekten koruyucu ilaçlarında son derece tehlikeli olduğunu ifade etti. 

DOĞAL DENGE BİTTİ, SİSTEM BOZULDU 

Sahir, atık sulardan, açıkta bırakılan su kaplarından, çöplerden ve dere yataklarından sivrisinek türediğini ifade ederek, vatandaşların kaplarda açıkta su bırakmaması, yetkililerin ise dere yataklarının ıslahı için etkin mücadele yapması gerektiğini vurguladı. “Doğal denge bozulduğu için sivrisinekleri yok eden canlıların da yok olduğunu kaydeden Sahir, “Doğal dengeyi koruyabilseydik balıklar ve kurbağalar sivrisinekleri yerdi. Onları yok ettiğimiz için dolayısı ile sivrisinekler türüyor” şeklinde konuştu. 

BİYOLOJİK YÖNTEMLER ŞART 

Sivrisineklerle mücadelede biyolojik yöntemlerin kullanılması gerektiğini ifade eden Sahir, balıklar ve kurbağalarla sivrisineklerin yok edilebileceğini ancak bu mücadelenin üreme noktasında vaktinde yapılması gerektiğini söyledi. Sahir, balıklar ve kurbağaların yanı sıra biyolojik ilaçlarla da sivrisineklere müdahale edilebileceğini fakat KKTC’de yaygın olarak havaya sıkılan ilaç kullanıldığını, bu ilaçların doğaya, hayvana ve insana zarar verdiğini dile getirdi. 

KİMYASAL İLAÇLAMA SIKLIKLA KULLANILIYOR 

Sahir sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde birçok yerde kimyasal mücadele kullanılıyor. Havaya sıkılan kimyasal ilaçlar doğaya zarar verdiği gibi arıları, kelebekleri öldürüyor ve insanlara da zarar veriyor. Kansorojen madde içeren bu ilaçlar nefes yolu veya birçok yolla insan vücuduna yerleşiyor. Birçok ülkede kimyasal ilaç kullanımı ortadan kalkarken bizim ülkemizde sıklıkla yapılıyor. Sivrisineklerden bıkan halk belediyeleri arıyor, belediyelerde gelip havaya zehir saçıp gidiyor. İnsanlar farkında olmadıkları için aslında zehirlenmeyi talep ediyor.”

KREMLER TEHLİKE İÇERİYOR 

Evlere sıkılan sivrisinek ilaçlarının da çok tehlikeli olduğunu, havaya sıkılan ilaçlar gibi kimyasal içerdiğini kaydeden Sahir, ayrıca krem şeklinde vücuda sürülen sivrisinekten koruyucu ilaçlarında son derece tehlikeli olduğunu ifade etti. Sahir, vücuda sürülen ve kimyasal içeren kremler büyük tehlike taşıyor. İnsan vücuduna yerleşiyor ve kalıyor. İleride bazı hastalıklara neden oluyor” dedi. 

Sahir, sivrisineklerle etkin mücadelede sistem oluşturulması, ilk üreme döneminde biyolojik mücadele ile önlem alınması, dere yataklarının ıslah edilmesi ve doğal dengenin sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.