Neredeyse her alanda kullanılan teknoloji, bu kez kurban pazarlarına girdi. Kurbanlık almak için pazara gelecek vatandaşlar, akıllı telefonlardaki barkod sistemiyle satın alacakları kurban hakkındaki bütün bilgilere ulaşabilecek.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Anadolu'nun dört bir yanından yola çıkan kurbanlıklar İstanbul'da belirlenen kurban satış alanlarındaki yerlerini aldı. İstanbul genelindeki yüzlerce satış alanına getirilen binlerce büyük ve küçükbaş hayvanlar, satışa hazır hale getirildi. Başakşehir'de kurulan satış alanları ise teknolojik açıdan önemli bir farklılık gösteriyor.

KURBANLIKLAR BARKOD YÖNTEMİ İLE KAYIT ALTINA ALINACAK

Akıllı telefon uygulamasıyla geliştirilen bir program sayesinde kurbanlıklar hakkındaki bütün bilgilere ulaşılabilecek. Başakşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan kurban satış alanlarına girecek hayvanlar önceden sağlık kontrollerinde geçirilerek, kesime uygunluğu tespit edilecek. Hayvanın kurban edilmesinde herhangi bir sakınca görülmemesi durumunda bu bilgiler barkot uygulaması yöntemiyle kayıt altına alınacak.

AKILLARDAKİ SORU İŞARETLERİ ORTADAN KALKACAK

Kurbanlık hayvan almaya gelen vatandaşlar satın alacakları kurbanlıklar hakkında akıllı telefonlarındaki barkod uygulaması yöntemiyle satın alacakları kurbanlıklar hakkında her türlü bilgiyi kolaylıkla elde edebilecek. Bu yöntemle vatandaşların akıllarındaki soru işaretleri de ortadan kalacak. Ayrıca Türkiye'de ilk kez uygulanacak teknolojik açıdan kolaylık sağlayan bu yöntem hem satıcı hem alıcı açısından zamandan tasarruf sağlayacak.

"TÜRKİYE'DE BİR İLK"

Vatandaşların kurban ibadetlerini sorunsuz bir şekilde yerine getirebilmeleri için uzman bir kadro ile hazırlıkların devam ettiğini belirten Başakşehir Belediyesi Veteriner Hekim Erhan Bağ, "Yeni bir uygulama başlattık. Bu Türkiye'de bir ilk. Vatandaşlar akıllı telefonlarına indirecekleri bir uygulama ile satın alacakları kurbanlıkların tüm bilgilerine ulaşabilecek. Örneğin Kırşehir'den gelen bir kurbanlık için pazarlık yaptığı kurbanlığın kulağına takılan barkodu telefonuna okuttuğu zaman, orada hayvanın yaşı, nereden geldiği, kurbanlık olup olmayacağı, ve daha bir çok bilgiye ulaşabilecek" dedi.

Uzman veteriner hekimler tarafından sağlık kontrollerinden geçmesi sebebiyle vatandaşlar da gönül rahatlığıyla kurbanlıklarını alabileceğini ifade eden Bağ, "Burada yapılan denetlemelerle yaşı tutmayan ve kurban olamayacak hayvanları buraya almıyoruz. Girişlerde başlatılıyor bu denetlemeler. Vatandaşlarımızın bu konuda gönlü rahat olsun" şeklinde konuştu.

UYGULAMA, SATICILARINDA YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Çorum'dan hayvan satışı için geldiklerini belirten Harun Köylü, " Allah razı olsun belediyenin verdiği hizmetten memnunuz. Barkot olayı çıktı bizim için kolaylık oldu. Vatandaşlar için sıkıntı yok. Gelip nasıl bir hayvan istiyorlarsa bilgilerine hemen ulaşıyor. Barkot olayı çok iyi olmuş" diye konuştu.

Teknoloji kurbanlığa da el attı