Çiğdem Aydın

Devletin kontrolünde olan Telekomünikasyon Dairesi’nin 100 bin aboneye hizmet verdiği, ancak 100 bin yeni abone başvurusuna yanıt veremediği bildirildi. Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre, uzun yıllardan beri yatırım yapmayan Telekomünikasyon Dairesi, teknolojinin çok gerisinde kaldığı galde yılda 53 milyon TL gelir elde ediyor.

Diyalog’a konuşan Tel-Sen Başkanı Tamay Soysan, teknolojinin iyileştirilmesi için 17 milyonluk bir yatırıma ihtiyaç duyulduğunu, ancak devletin 3 milyonluk bir bütçe ayırdığını söyledi. Soysan “bugünkü şekliyle sıkıntılar ortadan kaldırılamaz”dedi ve daire gelirlerinin yatırımlar için harcanmasını istedi. 
Tamay Soysan, Diyalog’un sorularını şu şekilde cevapladı:

Soru: Şu anda Telekomünikasyon dairesinin kaç abonesi vardır? 

Cevap: Şu anda Telekomünikasyon Dairesi’nin 100 bin’den fazla abonesi bulunmaktadır. 21 bin 600 adet de ADSL bağlantısı yapmaktadır.

Soru: Kaç yıldan beridir telefon bağlantısı yapılamıyor?

Cevap: Aslında yıllardır yeterince bağlantı yapılamıyor demek daha doğru olur. Bizler 100 bin kadar aboneye ulaşabiliyoruz, fakat yapmamız gereken bağlantı sayısı en az 200 bin civarındadır.

Soru: Eksiklik nedir kaç yıldır yatırım yapılmıyor, şu an itibariyle yatırım ihtiyacı ne kadara mal olur? 

Cevap: 10 yılı aşkın bir süredir yatırım yapılmıyor. 3-5-6 yıl demek doğru olmaz. Bu süreç elektronik haberleşme yasası geçtiğinde başladı. Öncesinde de zaten yatırım yapılmıyordu. Bu yasa geçtikten sonra Telekomünikasyon Dairesi bir operatör görevi görmeye başladı. Biz o dönemde de bu yasanın geçmesine karşı çıkmıştık. Çünkü daire olarak rekabet edebilecek düzeyde değildik ve olamadık da. Gerek teknik olarak gerek alt yapı olarak hazırlığımız yoktu ve o süreçten sonra da hiç olmadı. Ne kadara ihtiyaç vardır noktasında baktığımızda ise kesin hesaplanmış bir rakam vermek mümkün değildir. Çünkü her bölge elden geçirilmeli ve ona göre sosyal devlet anlayışı çerçevesinde bu hizmetlerin iyileştirilmesi gerekmektedir. Bizim hükümetten bütçe içerisine konulmasını istediğimiz rakam 27 milyon TL idi. Bu rakam bir yıllık değil 2017 yılına kadar istediğimiz bir rakamdır. Fakat onlar bize 3 milyon TL verdiler. 

Soru: Neden yapılmıyor ? 

Cevap: Aslında her zaman söylüyoruz. Bilerek ve isteyerek yapmıyorlar. Türkiye ve KKTC arasında imzalanan ekonomik ve sosyal politikalara baktığımız zaman bizim hükümetlerimiz Türkiye karşısında korkak ve çekingen davranmaktadırlar. Hükümetlerin programları özerkliği öngörüyor ama bu konuda Türkiye karşısında dik duramayan hükümetlerimiz var, bu yüzden yapılmıyor.

Soru: Telekomünikasyon Dairesinde kaç kişi çalışıyor? Rakam sizce yeterli midir? 

Cevap: Ülke çapında Girne, Lefkoşa, Mağusa ve diğer yerlerde çalışan toplam 390 kişi bulunmakta. Bu rakamın içerisine masa başı personel ve teknik personel de dahildir. Bu rakam belki masa başı personel için fazla görünebilir ama teknik personel sayımız oldukça azdır. Şebekelerin yenilenmesi, arızaların bakımı güçlendirilmesi için süratle personel alınması gereklidir. Örneğin Sürekli gelişmekte olan Turizm bölgesi Girne’de şu anda 18 bin abone bulunmaktadır fakat personel sayısı 32 kişidir 16 kişisi teknik personeldir. 

Soru: Telekomünikasyon Dairesinin aylık gideri nedir? 

Cevap: Aylık olarak bir veri verebilmek şu an için zor. Fakat yıllık gideri işçiler, maaşlar, yatırımlar ve mesailer dahil olmak üzere 36 milyon 620 bin TL. Sadece personel giderleri yılda 17 milyon 400 bin TL’dir. Buna karşılık yıllık genel gelir ise 53 milyon 441 bin TL’dir.

Soru: Siz bir şirket sahibi olsaydınız, Telekomünikasyon Dairesi bu haliyle özelleştirilse kaç para verirdiniz ya da alır mıydınız? 

Cevap: Bu benim için enteresan bir soru, ama ben bir şirket sahibi olsaydım bu haliyle beleşe bile verseler almazdım. Kaldı ki hükümetin bugün uyguladığı politika da zaten budur. Telekomünikasyon Dairesini ya beleşe elden çıkarmak.